Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

3.500 ελληνικές επιχειρήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα στη Βουλγαρία

Οι αριθμοί είναι σκληροί για την μετανάστευση των επιχειρήσεων στις Βαλκανικές χώρες και πολύ περισσότερο στη Βουλγαρία. Την τελευταία πενταετία έχουν βάλλει λουκέτο από 650.000 –επίσημα-έως
950.000 επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Βόρειο Ελλάδα!

Σύντομη Ιστορική αναδρομή
Το φαινόμενο της μετακόμισης των επιχειρήσεων βέβαια δεν είναι καινούργιο, καθώς από το 1990 με την αλλαγή του καθεστώτος στη Βουλγαρία άρχισε να παρατηρείται μια κινητικότητα με επιχειρήσεις φασόν και ρουχισμού.
Το κύμα ενισχύθηκε μετά το 1995 με τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και τον τραπεζικό κλάδο να κάνουν χρυσές δουλειές σε όλα τα Βαλκάνια!
Τα έτη 2005-2006 υπήρχαν εκτιμήσεις πως 1.000 επιχειρήσεις Ελληνικές στη Βουλγαρία.
Το 2009 άρχισαν να ερημώνουν οι Βιομηχανικές περιοχές της Ελλάδας και να ενισχύεται Βιομηχανικά και Οικονομικά η Βουλγαρία. Υπενθυμίζουμε πως έφυγαν επιχειρήσεις που είχαν επιδοτηθεί με γαλαντόμους αναπτυξιακούς νόμους από την Ελληνική Πολιτεία, για να ενισχύσουν το οικονομικό προφίλ και όχι μόνο της Θράκης... Έφυγαν χωρίς να αποδώσουν πίσω στους φορολογούμενους πολίτες το αρχικό ποσό, ως όφειλαν, και χωρίς φυσικά να τα ζητήσει ποτέ καμμία Ελληνική Πολιτεία...!
Κάποιες επιχειρήσεις αξιοποίησαν την Βουλγαρία σαν σωσσίβιο, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην υψηλή φορολογία και να είναι ανταγωνιστικές στο βαθμό που μπορούσαν με το φθηνό εργατικό δυναμικό της Βουλγαρίας. Κάποιες πήγαν στη Βουλγαρία για να διευκολύνουν τις μεταξύ των δύο χωρών εμπορικές συναλλαγές!
Ένα 54% υλών εισάγουμε ως Ελλάδα από τη Βουλγαρία και ένα 51% εξάγουμε η Ελλάδα προς τη Βουλγαρία.
3.500 Μικρομεσαίες Ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία
KapitsinisΤην σκληρή αυτή πραγματικότητα αποτύπωσε ο εκ Θεσσαλονίκης διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ της Αγγλίας, Νίκος Καπιτσίνης στην έρευνα που διεξήγαγε με ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις με επιχειρηματίες και Επιμελητήρια εκατέρωθεν και ο οποίος μίλησε στην ΕΡΑ Κομοτηνής!
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν μετακομίσει στην Βουλγαρία, καθώς δεν απαιτείται η εγγραφή των επιχειρήσεων στο Επιμελητήριο!
Ωστόσο από την έρευνα προκύπτει πως 3.500 επιχειρήσεις Ελληνικές είναι ενεργές στη Βουλγαρία, η ροή των οποίων ξεκίνησε το 2011 και το αποκορύφωμα ήταν το 2012!!!
Ενώ η Βουλγαρία φάνταζε σαν ένας προορισμός αρχικά-μεταξύ άλλων- για ποιοτική επενδυτική αλλαγή, κατέληξε να είναι η ζωτική ή... ακόμα και η ζωογόνος βάση της επιχείρησης!
Για ποιους λόγους όμως οι επιχειρήσεις έκαναν φύγει φύγει;
Σύμφωνα με την έρευνα του Νίκου Καπιτσίνη οι επιχειρήσεις έβρισκαν ασφυκτικό το πλαίσιο της δραστηριοποίησης τους ως προς:
Την έλλειψη τζίρου
Την υψηλή και ασταθή φορολογία
Το τέρας της γραφειοκρατίας
Ανύπαρκτη ζήτηση και μειωμένη αγοραστική κίνηση
Πολλή δύσκολη πρόσβαση στη Χρηματοδότηση.
Ειδικά για το τελευταίο η Ελληνική Πολιτεία εξωθούσε τις επιχειρήσεις σε δανεισμό όχι με αναπτυξιακό προσανατολισμό, αλλά απλά για να μπορούν να συντηρηθούν.

Πλέον των άλλων, οι επιχειρήσεις βρήκαν μια αντιμετώπιση από το Βουλγάρικο κράτος: Με ταχεία εξυπηρέτηση μέσα σε ελάχιστες μέρες –μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού-ιδρύονταν η επιχείρηση, δίνοντας για την έναρξη από 250 έως 1.200 ευρώ το υψηλότερο. Είχε πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, εισέπραττε κανονικά το ΦΠΑ και είχε χαμηλό φορολογικό συντελεστή! Επίσης απολαμβάνει χαμηλό ενεργειακό κόστος και βρίσκει φθηνή και εύκολα πρώτη ύλη.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι βρίσκεται στα πολύ χαμηλά το θέμα του εργατικού κόστους για τις επιχειρήσεις, ενώ κυριαρχεί ο μεγάλος θυμός για την σχεδόν πολιτική εκδίωξης των επιχειρήσεων από την Ελληνική Πολιτεία...!
Το ερώτημα παραμένει... Βλέπει η Ελληνική Πολιτεία και αντιλαμβάνεται πως χρειάζεται να ακολουθήσει μια άλλη πολιτική στις περιοχές που βρίσκονται στα σύνορα... αν θέλει να βοηθήσει τις εκεί περιοχές και να μην ερημοποιηθούν...Γιατί δεν το κάνει;
Γιατί να είναι άραγε ο πόλος έλξης των επιχειρήσεων η Βουλγαρία και όχι η Ελλάδα, που υποτίθεται έχει και καλύτερες υποδομές;
Δεν μας απάντησε κανένας από τους πολιτικούς μας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο...από αυτούς που οραματίζονται την ανάπτυξη και την βλέπουν να έρχεται...Αλλά μόνο αυτοί τη βλέπουν όπως και στο παραμύθι οι υπήκοοι του Βασιλιά που δεν τολμούσαν να του πουν ότι είναι γυμνός...
viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: