Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Κατά 244 δισ. δολάρια αυξήθηκε η περιουσία των 85 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου!

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει η ανισότητα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών στον κόσμο: σήμερα οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι διεθνώς έχουν περιουσίες ισοδύναμες με όσες έχει ο μισός πληθυσμός της Γης συνολικά (3,5 δισεκατομμύρια), ο οποίος είναι και ο φτωχότερος. Τα σχετικά αναφέρει στη φετινή της Εκθεση για την Ανισότητα η Oxfam, η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση για την καταπολέμηση της φτώχειας.
Ο αριθμός των ζάπλουτων έχει υπερδιπλασιαστεί από την....
έκρηξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης, φθάνοντας φέτος τον Μάρτιο τους 1.645 εν συγκρίσει με τους 793 δισεκατομμυριούχους τον Μάρτιο του 2009.
«Η οικονομική ανισότητα έχει αγγίξει πλέον οριακά επίπεδα και εμποδίζει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φτώχειας, ενώ διευρύνει και άλλου είδους ανισότητες, όπως μεταξύ γυναικών και ανδρών», προειδοποιεί η Oxfam. Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων του παγκόσμιου πλούτου από την Oxfam, οι 85 πλουσιότεροι στον κόσμο είδαν την περιουσία τους από τον Μάρτιο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2014 να αυξάνεται κατά 14%, δηλαδή κατά 244 δισ. δολάρια ή 668 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως. Πάντως, όπως διευκρινίζει η οργάνωση, η δημιουργία πλούτου δεν αφορά μόνον τις πλούσιες χώρες. Λόγου χάριν, στην Ινδία, όπου τη δεκαετία του 1990 είχαν καταγραφεί δύο δισεκατομμυριούχοι, σήμερα αυτοί ανέρχονται σε εξήντα πέντε. «Αφ’ ης στιγμής ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων συγκεντρωθεί στα χέρια τους, αναπτύσσει έναν καθαρά δικό του ρυθμό αύξησης, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις είναι σαφώς ταχύτερος από τον ρυθμό ανάπτυξης των μεγάλων οικονομιών». Εάν, λοιπόν, ο Κάρλος Σλιμ, ο πλουσιότερος όλων, αποφάσιζε να ξοδεύει 1 εκατ. δολάρια την ημέρα, θα έπρεπε να ζήσει 2 αιώνες και 20 χρόνια για να φθάσει να μην έχει ούτε ένα σεντς στην τσέπη του.
Οσο για τον Μπιλ Γκέιτς, τον ιδρυτή της Microsoft, αυτός θα χρειαζόταν να ζήσει 2 αιώνες και 18 χρόνια. Πάντως, όπως επισημαίνει στην έκθεσή της η διεθνής οργάνωση, ουδέποτε θα συνέβαινε αυτό. Ακόμα και αν ο κ. Γκέιτς είχε μια μέτρια απόδοση κάτω του 2% επί της περιουσίας του, χωρίς επιπλέον έσοδα, θα κέρδιζε κάθε μέρα 4,2 εκατ. δολάρια από τους τόκους και μόνον.
Ωστόσο, προτείνει, τέλος, η Oxfam, η επιβολή ενός φόρου μόλις 1,5% επί των περιουσιών των δισεκατομμυριούχων της Γης, αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης, θα έσωζε τις ζωές 23 εκατομμυρίων ανθρώπων στις 49 φτωχότερες χώρες, γιατί θα απέφερε έσοδα για επένδυση στην περίθαλψη.
Πληροφορίες: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: