Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Ανοίγει ο δρόμος για «διαγραφές» μεγάλων οφειλών προς το Δημόσιο

Με ταχύτερες διαδικασίες θα μπορεί πλέον να «ξεκαθαρίσει» το δημόσιο ποιες οφειλές μπορεί να εισπράξει και ποιες είναι «ανεπίδεκτες είσπραξης» ώστε να σταματήσει να τις κυνηγάει.
Με απόφαση που υπέγραψε την 1η Αυγούστου η Γενική Γραμματέας Εσόδων κυρία Κ. Σαββαΐδου, η διάκριση μεταξύ των εισπράξιμων και των....
ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών, εφόσον πρόκειται για συνολική βασική οφειλή άνω των 300.000 ευρώ και έως 1.500.000 ευρώ, θα μπορεί να γίνεται χωρίς να περιλαμβάνει και την αιτιολογημένη γνώμη του αρμόδιου οικονομικού επιθεωρητή, η οποία προβλεπόταν σε παλαιότερη απόφαση.
Με τον τρόπο αυτό όπως αναφέρει το protothema.gr, «χαλαρώνει» ο έλεγχος για το ποιοι μεγαλοφειλέτες θα απαλλαγούν, προσωρινά τουλάχιστον και αφού πρώτα το δημόσιο έχει εξαντλήσει το «κυνήγι».
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την προβλεπόμενη ως τώρα διαδικασία διαγραφής οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης, από την ημερομηνία καταχώρισης της οφειλής στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης και για χρονικό διάστημα δέκα ετών από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έγινε η καταχώριση, επέρχονται οι ακόλουθες έννομες συνέπειες:
•αναστέλλεται αυτοδίκαια η παραγραφή της οφειλής
•δεν χορηγείται στον οφειλέτη και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία. Εφόσον πρόκειται για είσπραξη χρημάτων που θα διατεθούν για την ικανοποίηση του Δημοσίου ή για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, το προϊόν των οποίων θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό, χορηγείται βεβαίωση οφειλής.
•δεν χορηγείται στον οφειλέτη και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα άλλο προβλεπόμενο από το νόμο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, εκτός αν πρόκειται για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, το προϊόν των οποίων θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό. Οι αρμόδιες κατά τη χορήγηση των ανωτέρω πιστοποιητικών υπηρεσίες πρέπει να εξετάζουν αν η οφειλή έχει καταχωρισθεί στο ειδικό βιβλίο ανεπίδεκτων είσπραξης.
• δεσμεύονται στο σύνολό τους οι τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί των παραπάνω προσώπων

Δεν υπάρχουν σχόλια: