Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Αυξημένη παραγωγή πράσινης ελιάς Χαλκιδικής αλλά με προβλήματα στο μέγεθος του καρπού

Αυξημένη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, που σύμφωνα με τους παραγωγούς αναμένεται να ξεπεράσει τους 100.000 τόνους. Υπάρχουν όμως προβλήματα στην ποιότητα εξαιτίας της παρατεταμένης λειψυδρίας και των υψηλών θερμοκρασιών. Μόνη ελπίδα των παραγωγών είναι να συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, ώστε να μεγαλώσει το μέγεθος των ελιών. Οι ελιές των πρώτων κατηγοριών (μεγάλου μεγέθους) είναι λίγες ενώ η ζήτηση για τις κατηγορίες αυτές είναι μεγάλη. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στις 25 Σεπτεμβρίου. Οι παραγωγοί ελπίζουν ότι φέτος η τιμή δεν θα είναι κάτω από το 1 ευρώ το κιλό για τη μεγάλη κατηγορία. Από την πλευρά τους οι έμποροι συζητάνε για τιμές στα επίπεδα του 2010, δηλαδή η πρώτη κατηγορία στα 0,85 ευρώ το κιλό.

Πέρσι παρατηρήθηκε το εξής παράδοξο, ενώ η παραγωγή ήταν μικρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η τιμή του προϊόντος παρέμεινε σχεδόν στα προπέρσινα επίπεδα με μια πολύ μικρή αύξηση. Έτσι οι παραγωγοί πράσινης ελιάς δυσκολεύτηκαν να καλύψουν το καλλιεργητικό κόστος. Ακόμη καταγγέλλουν στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχουν παραγωγοί που δεν έχουν εξοφληθεί από πρόπερσι. «Εμείς πληρώνουμε παντού μετρητοίς και περιμένουμε να πληρωθούμε ακόμη και τρία χρόνια», υποστηρίζουν.

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Ολύνθου κ. Κωνταντίνος Παπαθανασίου, δηλώνει στον ΑγροΤύπο τα εξής:
«Φέτος η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 25 Σεπτεμβρίου. Η παραγωγή αναμένεται να είναι αυξημένη. Υπάρχουν όμως προβλήματα με την έλλειψη βροχοπτώσεων και η μείωση των νερών στις γεωτρήσεις. Πολλά χωράφια δεν μπορούν να ποτιστούν. Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στο μέγεθος του καρπού. Το μεγαλύτερο ποσοστό του καρπού είχε μέγεθος σταφίδας με αποτέλεσμα να μην είναι εμπορεύσιμος. Ελπίζουμε οι βροχές να συνεχιστούν και να δώσουν λύση στο πρόβλημα του μεγέθους. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από τους εμπόρους. Πέρσι, που είχαμε μικρότερη παραγωγή η τιμή για τη μεγάλη κατηγορία (110 τεμάχια - 1 κιλό) ήταν 1 ευρώ το κιλό, ενώ για τη μικρότερη κατηγορία (180 τεμάχια - 1 κιλό) ήταν 35 λεπτά το κιλό.
Το 2012 η ελιά Χαλκιδικής έγινε Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αυξημένοι έλεγχοι στα χωράφια αλλά δεν νομίζω να κερδίσουν οι παραγωγοί κάτι περισσότερο στην τιμή. Το ΠΟΠ έχει πολλές υποχρεώσεις αλλά για να υπάρξει κάποιο κέρδος, θα πρέπει να υπάρξει οργάνωση από την πλευρά των παραγωγών. Το προϊόν πρέπει να διαφυλαχτεί και να μην φτάσει να απαξιωθεί όπως τόσα άλλα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Οι ΕΑΣ θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους παραγωγούς. Όμως θα πρέπει να ενισχυθούν. Φέτος αναμένουμε παραγωγή πάνω από 100.000 τόνους. Από αυτούς οι Ενώσεις μπορούν να αποθηκεύσουν μόλις 5 – 6 χιλιάδες τόνους. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες και να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αγορά.
Στην πρόσφατη επιστολή που στείλαμε στον υπουργό, όλοι οι ελαιοπαραγωγικοί συνεταιρισμοί της Χαλκιδικής, αναφερόμαστε ακόμη και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τα νερά της άρδευσης. Τα νερά στη Χαλκιδική μειώνονται αλλά η ΔΕΗ μας βάζει περιορισμούς, στις ώρες και στα κυβικά, που θα πρέπει να αρδεύουμε τα χωράφια μας. Όμως δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της τη μείωση των νερών που παρουσιάζουν οι γεωτρήσεις. Όταν ξεπερνάμε το όριο τότε έρχονται τα πρόστιμα (που φτάνουν και τις 20.000 ευρώ), ενώ οι παραπάνω ώρες ποτίσματος πληρώνονται με οικιακό τιμολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη η ΔΕΗ μας απαγορεύει να ποτίζουμε».

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: