Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Τιμή πράσινης ελιάς 2012

Το θέμα που κεντρίζει το ενδιαφέρον όλων των παραγωγών πράσινης ελιάς Χαλκιδικής τις μέρες αυτές -όπως και κάθε χρόνο- είναι η τιμή διάθεσης της. Συζητήσεις επί συζητήσεων χωρίς κανείς να μπορεί να παρέμβει! (Είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο την θέση μας). Με μια πολύ περιεκτική επιστολή προς τον Υπουργό Γεωργίας οι πρόεδροι (οκτώ Συνεταιρισμών) αναδεικνύουν τα χρόνια προβλήματα και ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου για ελάχιστη εγγυημένη τιμή! Κάτι τέτοιοι δεν μπορεί να γίνει και το γνωρίζουν πολύ καλά, σε μια ελεύθερη αγορά η τιμή διαμορφώνεται από την προσφορά και την ζήτηση!!
Πέρσι παρατηρήθηκε το εξής παράδοξο, ενώ η παραγωγή ήταν μικρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η τιμή του προϊόντος παρέμεινε σχεδόν στα προπέρσινα επίπεδα με μια πολύ μικρή αύξηση. Το αποτέλεσμα: για άλλη μια χρονιά οι παραγωγοί πράσινης ελιάς με την τιμή παράδοσης του προϊόντος δυσκολευτήκαν να καλύψουν το καλλιεργητικό κόστος.
Φέτος η παραγωγή -κατά γενική ομολογία- είναι μεγάλη. Η ποιότητα όμως λόγο  της......
παρατεταμένης λειψυδρίας και των υψηλών θερμοκρασιών είναι κάτω των προσδοκιών. Οι ελιές των πρώτων κατηγοριών είναι λίγες. Η ζήτηση για τις κατηγορίες αυτές είναι μεγάλη και είδη έμποροι- μεταποιητές άρχισαν να τις αναζητούν και να υπόσχονται στους παραγωγούς, κάτι παραπάνω από  τις τιμές που θα ανακοινωθούν!!!! Οι συζητήσεις που γίνονται από εμπόρους -συμφωνά με πληροφορίες που έχουμε- είναι αντιφατικές. Ορισμένοι θέλουν να ξεκινήσουν την παραλαβή σε επίπεδα του 2010, δηλαδή η πρώτη κατηγορία στα 0,85 € και άλλοι να πριμοδοτήσουν τις δύο πρώτες κατηγορίες και η τιμή τους να κυμανθεί  πάνω από το ευρώ. Για τις ψιλές κατηγορίες δεν γίνεται κανένας λόγος μια και αυτές είναι άφθονες!!
Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι ο μέσος όρος (κατηγοριών) κάθε παραγωγού δεν ανταποκρίνεται στη ζήτηση -η σκάλα των 10 λεπτών είναι πολύ μεγάλη- η τελική τιμή που θα εισπράξει από το προϊόν που θα διαθέσει θα είναι χαμηλή.  Η αύξηση των τιμών των γεωργικών εφοδίων έχει ανεβάσει το κόστος παραγωγής και πολλοί μικροκαλλιεργητές δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους.
Οι τιμές που όλοι με αγωνία περιμένουν πρέπει να είναι τέτοιες που παραγωγοί και έμποροι να είναι ικανοποιημένοι.
Το προϊόν πρέπει να διαφυλαχτεί και να μην φτάσει να απαξιωθεί όπως τόσα άλλα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

 chalkidiki-olives

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να σκεφτουν λιγο αυτοι που εχουν τα εργοστασια ........οτι δεν θα χρειαστουν ελιες μονο για φετος ....αλλα παντα θα χρειαζονται !! Και οταν οι χρονιες ειναι δυσκολες ....και δεν θα υπαρχουν πολλες ελιες θα περιμενουν απο τους παραγωγους -πελατες τους να τους υποστηριξουν !!!! Ας θυμηθουν λοιπον και αυτη με την σειρα τους να πληρωσουν σωστα εμας τους παραγωγους . Εξαλου ειναι και οι ιδιοι παραγωγοι και ξερουν παρα πολυ καλα οτι και πανω απο 1 ευρ να φτασει η ελια παλι δεν φτανει να πληρωσουμε τα εξοδα μας ...

Ανώνυμος είπε...

Και πάνω απο 1 ευρώ να φτάσει η ελιά πάλι δεν φτάνει να πληρώσουμε τα έξοδα μας ...

Οι ελιές φέτος είναι ψιλές ας το σκεφτούν καλά οι παραγωγοί που θα τις δώσουν και σε ποιες τιμές...

Ανώνυμος είπε...

Η τιμη της ελιας πρεπει τουλαχιστον να ειναι στο 1 ευρω. Αλλα ας αναρωτηθουν και οι παραγωγοι λιγο οτι το φταιξιμο δεν ειναι αποκλειστικα των εμπορων. Ας σκεφτουν πως θα μπορουσαν να ειναι τα πραγματα αν αφηναν τον εγωισμο στην ακρη και φροντιζαν να αναπτυξουν μια ενιαια πολιτικη. Καθε χρονο παραπονα(δικαιολογημενα) αλλα δε φτανει μονο αυτο

Ανώνυμος είπε...

Τελικά θέλαμε να γίνουν εργοστάσια στην Χαλκιδική να στηρίξουν τους παραγωγούς και τώρα το παίζουν εργοστασιάρχες....μπήκαν και αυτοί στο καρτέλ και κρατάν την τιμή σε ξεφτιλιστηκες τιμές!Κύριοι θέλετε καθαρό προϊόν και καλά κάνετε αλλά στηρίξτε τον παραγωγό και σεις όχι μόνο μονόπλευρα!!!!