Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

1,5 τόνο ξύλα δωρεάν από το Δασαρχείο Πολυγύρου . Εξαιρούνται τα Σήμαντρα!!!!!!!!!!

Από τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου θα δέχεται το Δασαρχείο Πολυγύρου αιτήσεις πολιτών για να διαθέσει ξύλα για ατομικές ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε οικογένεια θα μπορεί κάνοντας την αίτηση να λαμβάνει από το Δασαρχείο, δωρεάν, 2,5 χωρικά (περίπου 1,5 τόνο) ξύλα,


τα οποία όμως θα πρέπει να φροντίσει να τα κόψει και να τα μεταφέρει από το σημείο που θα υποδείξει το Δασαρχείο. «Θα δώσουμε περιθώριο ένα μήνα για αυτή τη διαδικασία αλλά γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι η ζήτηση θα είναι αυξημένη», εξήγησε ο δασάρχης Πολυγύρου, Ελευθέριος Πιτσόκος, τονίζοντας ότι ο έλεγχος θα είναι αυστηρός προκειμένου να παταχθούν περιπτώσεις παρανομίας. «Θα κάνουμε διαρκείς ελέγχους στους χώρους που θα μας έχουν υποδείξει οι πολίτες, με την αίτηση τους, ώστε να βεβαιωθούμε ότι τα ξύλα δεν διατίθενται σε τρίτους έναντι αμοιβής», υπογράμμισε ο κ. Πιτσόκος.



Ωστόσο, με δεδομένη την αυξημένη ζήτηση φαίνεται πως μόνο οι περιοχές που έχουν στα όρια τους δάσους θα μπορέσουν να λάβουν ξύλα για ατομικές ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι θα εξαιρεθούν οι περισσότερες παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής αλλά και περιοχές, όπως τα Σήμαντρα. «Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε ξύλα και σε αυτές τις περιοχές αρκεί να υπάρχουν διαθέσιμα», ανέφερε ο κ. Πιτσόκος.

Πάντως σε εξέλιξη είναι από το δήμο Πολυγύρου η υποβολή αιτήσεων για αγορά ξύλων σε πολύ χαμηλή τιμή από τις ευπαθείς ομάδες, αν και φέτος θα ικανοποιηθούν μόνο 450 αιτήσεις καθώς το πρόγραμμα έχει πέσει και αυτό θύμα των περικοπών. Το Δασαρχείο Πολυγύρου από την πλευρά του προσπαθεί σε συνεργασία με τους δήμους να μισθώσει δασικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι θα διαθέτουν ξύλα σε χαμηλές τιμές για ένα διάστημα και στη συνέχεια, εάν δεν πουληθούν θα μπορούν οι συνεταιρισμοί να τα διοχετεύουν στην αγορά.

Εξάλλου, πάνω από 250 οικογένειες έχουν αντικαταστήσει, σύμφωνα με τα στοιχεία του δασαρχείου Πολυγύρου, το πετρέλαιο με ξύλα και 24 νέες επιχειρήσεις εμπορίας ξύλου ζήτησαν άδεια λειτουργίας τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Οι τιμές εμπορίου για τα καυσόξυλα ξεκινάνε από 80 ευρώ και φτάνουν τα 120 ευρώ τον τόνο. Πολλοί ωστόσο είναι αυτοί που διαματυρήθηκαν στο halkidikifocus.gr για την ποιότητα των ξύλων που πωλούνται ακόμα και για το ότι ορισμένοι έμποροι φαίνεται να τους κλέβουν "στο ζύγι", και ζητάνε διαρκείς ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Οργιάζει» η λαθροϋλοτομία

Σε μάστιγα τείνει ωστόσο να εξελιχθεί η λαθροϋλοτομία, παρά τους συνεχείς ελέγχους των υπηρεσιών. Πολλοί είναι μάλιστα αυτοί που δεν περιορίζονται στο να κόψουν ξύλα για το σπίτι τους αλλά κόβουν μεγάλες εκτάσεις και πουλάνε τα καυσόξυλα ακόμη και στη Θεσσαλονίκη. «Το Δασαρχείο συνέλαβε έναν λαθροϋλοτόμο που είχε αποψιλώσει μια μεγάλη έκταση», υπογράμμισε ο δασάρχης εξηγώντας πως η επιχείρηση σύλληψης διήρκησε πάνω από μία εβδομάδα και οι έλεγχοι ξεκινούσαν από τα μεσάνυχτα και συνεχιζόταν μέχρι τα ξημερώματα.

Πολλοί όμως δεν περιορίζονται στην λαθροϋλοτομία δέντρων στα δάση αλλά «ορμάνε» και σε χωράφια. «Δεν είναι λίγοι αυτοί που κόβουν οπωροφόρα δέντρα και ελιές», σχολιάζει ο κ. Πιτσόκος.

Ο δασάρχης εξήγησε ότι τα ξύλα που δεσμεύονται από τις συλλήψεις παράνομων υλοτόμων διατίθενται μέσω δημοπρασιών στους πολίτες και ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τον τόπο και το χρόνο της δημοπρασίας από το Δασαρχείο.



Αργυρή Μαγγλάρη για το Halkidikifocus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: