Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Με το μυαλό...στο πωλητήριο στη Χαλκιδική.

Η ιδέα της πώλησης της επιχείρησής τους στριφογυρνάει το τελευταίο διάστημα στο μυαλό ολοένα και περισσότερων ξενοδόχων στις τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αφού βλέπουν ότι αυξάνονται οι ακυρώσεις και με τη γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα το μέλλον του τουρισμού φαντάζει δυσοίωνο.
Ηδη,

τη φετινή χρονιά έχουν γίνει τρεις πωλήσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στη Χαλκιδική, άλλη μία στη Θάσο, ενώ κατά πάσα πιθανότητα από το ερχόμενο φθινόπωρο και μετά ο αριθμός των μεταβιβάσεων ξενοδοχειακών μονάδων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Ενδιαφερόμενοι αγοραστές των επιχειρήσεων του κλάδου είναι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αλλοδαποί. Μπορεί οι μεταβιβάσεις να έχουν γίνει σε ελληνικές εταιρίες, ωστόσο αυτές είναι ξένων συμφερόντων και στο «τιμόνι» τους βρίσκονται κυρίως Ρώσοι. Μάλιστα, κάποιες από τις μεταβιβάσεις έχουν γίνει έναντι σχετικά χαμηλού αντιτίμου, ενώ εκπρόσωποι των ξενοδόχων εκφράζουν την εκτίμηση ότι η ενδεχόμενη αύξηση της προσφοράς και η πιθανή διατήρηση της αβεβαιότητας στον τουριστικό κλάδο μπορεί να συμπιέσει κι άλλο τις τιμές.

Χαλκιδική: τρία ξενοδοχεία «άλλαξαν χέρια»

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιο, αλλά και με τον πρόεδρο του συλλόγου μεσιτών του νομού, Γρηγόρη Στιβαχτάρη, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν «αλλάξει χέρια» τρεις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε αρκετά προνομιακά σημεία. Παράλληλα, ο κ. Στιβαχτάρης σημείωσε ότι το φθινόπωρο αναμένεται να βγει στην αγορά προς πώληση μία ακόμη ξενοδοχειακή μονάδα της Χαλκιδικής, η οποία χαρακτηρίζεται «φιλέτο» και κατά πάσα πιθανότητα θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών. «Ηδη έχουν γίνει τρεις μεταβιβάσεις ξενοδοχειακών μονάδων στη Χαλκιδική, δύο στην Κασσάνδρα και μία στη Σιθωνία. Πρέπει να σημειωθεί ότι στη διαδικασία πώλησης βρίσκονται κι άλλες μονάδες, ωστόσο, θα χρειαστεί καιρός μέχρι να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες», είπε ο κ. Στιβαχτάρης.

«Η οικονομική αβεβαιότητα και το φετινό χάλι στον τουρισμό έχουν προβληματίσει έντονα αρκετούς συναδέλφους. Αν συνεχιστεί αυτό το κλίμα, ο τουρισμός θα θέλει σίγουρα τρία χρόνια για να πάρει τα πάνω του. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις από επιχειρηματίες του χώρου μας, αλλά και από εμένα τον ίδιο. Ενα από τα μέτρα που σκεφτόμαστε να πάρουμε, είναι και η ενδεχόμενη πώληση της επιχείρησής μας. Οι τρεις ξενοδοχειακές μονάδες που πωλήθηκαν βρίσκονται σε προνομιακά σημεία της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας και μεταβιβάστηκαν σε ελληνικές εταιρίες ξένων συμφερόντων. Το όποιο ενδιαφέρον από αγοραστές υπάρχει αφορά πρώτες στη θάλασσα επιχειρήσεις», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Τάσιος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους ίδιους, οι μεταβιβασθείσες επιχειρήσεις στη Χαλκιδική πωλήθηκαν σε τιμές που κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Δόθηκαν... μισοτιμής

Μία ξενοδοχειακή μονάδα πωλήθηκε το τελευταίο διάστημα στη Θάσο σε Ρώσους και άλλη μία ενοικιάστηκε επίσης σε Ρώσους, πιθανότατα με προοπτική την οριστική μεταβίβασή της, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του νησιού, Δημήτρη Παπαδημητρίου. Πρέπει να σημειωθεί, όπως ανέφερε ο ίδιος, ότι οι μεταβιβάσεις έγιναν... μισοτιμής.

«Υπάρχει στο μυαλό πολλών συναδέλφων η σκέψη να πουλήσουν την επιχείρησή τους. Φτάσαμε σε τραγικά επίπεδα, αφού έχουμε μία κράτηση και... οκτώ ακυρώσεις. Πιστεύω ότι το χειμώνα θα... αγριέψει η κατάσταση και θα ακολουθήσουν κι άλλες πωλήσεις ξενοδοχειακών μονάδων. Αυτά που πωλήθηκαν δόθηκαν μισοτιμής, αλλά φοβάμαι μήπως τελικά τα ξενοδοχεία αρχίσουν να μεταβιβάζονται στο 1/3 της τιμής τους», τόνισε στον «Α» ο κ. Παπαδημητρίου.



ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: