Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ημερίδα για τον ορυκτό πλούτο της Βόρειας Ελλάδας

metalleia_2ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Τα βιομηχανικά ορυκτά και πετρώματα της Βόρειας Ελλάδας, η αξιολόγηση της μεταλλουργικής επεξεργασίας των χρυσοφόρων μεταλλευμάτων Χαλκιδικής, η συνεισφορά της εκμετάλλευσης νικελίου στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, τα μεταλλεύματα χρωμίου στην Κοζάνη, καθώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι ορισμένα μόνο από τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της Ημερίδας, με τίτλο: "Η Συμβολή του Ορυκτού Πλούτου της Βόρειας Ελλάδας στην Ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας".
Η εκδήλωση, που είναι ανοιχτή για το κοινό., διοργανώνεται από το Τμήμα Γεωλογίας του...... Α.Π.Θ., σε συνεργασία με την Επιτροπή Οικονομικής Γεωλογίας, Ορυκτολογίας και Γεωχημείας της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μαρτίου 2011 και ώρες 09:30 με 14:00, στο Αμφιθέατρο του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών του Α.Π.Θ.
Οι εισηγήσεις θα γίνουν από ειδικούς επιστήμονες, που έχουν μακρόχρονη εμπειρία από την έρευνά τους στο αντικείμενο, βάσει του παρακάτω προγράμματος:
• 10:00. Μ. Βαβελίδης, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ.:
"Η Σημασία της Εκμετάλλευσης Χρυσού, Μολύβδου / Αργύρου και Χαλκού στη Μακεδονία και Θράκη κατά την Αρχαιότητα - Ιστορική Αναδρομή"
10:15. Κ. Παπαβασιλείου, Αναπλ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας / Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α.Γενικός Διευθυντής Ι.Γ.Μ.Ε.:
"Η Συμβολή του Ι.Γ.Μ.Ε. στην Έρευνα και Βιώσιμη Αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της Β. Ελλάδας"
10:30. Ι. Στράτης, Καθηγητής Τμήματος Χημείας Α.Π.Θ.:
"Έλεγχος Περιβαλλοντικών Παραμέτρων / Η Σημασία και η Αξιοποίησή τους"
10:45. Δ. Πάνιας, Επίκ. Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Μεταλλείων / Μεταλλουργών Ε.Μ.Π.:
"Αξιολόγηση της Μεταλλουργικής Επεξεργασίας των Χρυσοφόρων Μεταλλευμάτων της Χαλκιδικής"
11:00. Σ. Παπαγρηγορίου, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., M.Sc. Διευθύνων Σύμβουλος ENVECO A.E.:
"Κρίσιμα Περιβαλλοντικά Θέματα στο Σχέδιο Ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής"
11:15. Ν. Βεράνης, Γεωλόγος Ι.Γ.Μ.Ε, Περιφερειακό Γραφείο Θεσσαλονίκης:
"Οι Επιπτώσεις στο Υδρολογικό Ισοζύγιο από την Εκμετάλλευση του Κοιτάσματος Πορφυριτικού Χαλκού στις Σκουριές Χαλκιδικής"
11:45. Α. Αποστολίκας, Δρ. Γεωλόγος, Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ:
"ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ / Η Συνεισφορά της Εκμετάλλευσης Νικελίου στην Ανάπτυξη της Ελληνικής Περιφέρειας"
12:00. Κ. Μιχαηλίδης, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ.:
"Μεταλλεύματα Χρωμίου στο Βούρινο Κοζάνης"
12:15. Α. Τσιραμπίδης, Κ. Μιχαηλίδης, Α. Φιλιππίδης, Καθηγητές Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ.:
"Τα Βιομηχανικά Ορυκτά και Πετρώματα (Β.Ο.Π.) της Β. Ελλάδος"
12:30. Θ. Ζαμπετάκης, Δρ. Χημικός Μηχανικός, Δ/ντής Ερ. Κέντρου Ελληνικοί Λευκόλιθοι ΑΜΝΒΕΕ:
"Οι Λευκόλιθοι της Χαλκιδικής"
12:45. Ε. Οικονόμου, Λέκτορας Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Α.Π.Θ.:
"Εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων / Σκέψεις και απόψεις σχετικά με την εφαρμογή του θεσμού στην Ελλάδα".

Περιλήψεις εισηγήσεων
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η σημασία των Ορυκτών Πρώτων Υλών (ΟΠΥ) και η χρήση μεταλλευτικών και λατομικών προϊόντων αποτέλεσε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα τη βάση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.
Η ορθολογική εκμετάλλευση των ΟΠΥ εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη για τη χώρα μας. Τα αναπτυξιακά οφέλη αναλύονται σε σημαντική απασχόληση εργαζομένων στα μεταλλεία / ορυχεία και στις μονάδες κατεργασίας, σε άμεση και έμμεση ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.
Ταυτόχρονα οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς θα δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για νέες επενδύσεις στον τομέα της εκμετάλλευσης των ΟΠΥ σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι σημαντικό για την χώρα μας να μη χάσει την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις εγχώριες δυνατότητές της.
Παράλληλα με την εξορυκτική δραστηριότητα, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση της εποχής μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας για την αποφυγή δημιουργίας περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατά τα στάδια της εξόρυξης και επεξεργασίας των ΟΠΥ.
Εφόσον οι εξορυκτικές δραστηριότητες γίνονται σύμφωνα με τη νομοθεσία που καθορίζεται από την Ε.Ε., η οποία είναι σήμερα η αυστηρότερη στον κόσμο και η οποία έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία, υπάρχουν δεσμεύσεις από τις εταιρείες και οι έλεγχοι για την προστασία του περιβάλλοντος γίνονται από ανεξάρτητους φορείς και ειδικούς επιστήμονες, η εκμετάλλευση θα είναι ασφαλής για το περιβάλλον, αρκεί να τηρούνται αυστηρά οι περιβαλλοντικοί όροι.
Στην παρούσα επιστημονική ημερίδα θα γίνει μια ιστορική αναδρομή σχετικά με τη σημασία της εκμετάλλευσης χρυσού, αργύρου / μολύβδου και χαλκού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Θα ακολουθήσει μια αναφορά σχετικά με το ρόλο του ΙΓΜΕ στην έρευνα και τη βιώσιμη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Βόρειας Ελλάδας.
Επίσης, θα αναπτυχθούν οι περιβαλλοντικές παράμετροι, μέσω των οποίων πραγματοποιείται έλεγχος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μιας εξορυκτικής δραστηριότητας, καθώς και η σημασία και η αξιοποίηση αυτών των παραμέτρων. Θα γίνει μια εκτενής αναφορά σχετικά με την αξιολόγηση της μεταλλουργικής επεξεργασίας των χρυσοφόρων μεταλλευμάτων στην περιοχή της Χαλκιδικής και των κρίσιμων περιβαλλοντικών θεμάτων που αφορούν στο σχέδιο ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
Οι επιπτώσεις στο υδρολογικό ισοζύγιο από την εκμετάλλευση του πορφυριτικού κοιτάσματος χαλκού / χρυσού στις "Σκουριές" Χαλκιδικής είναι το επόμενο θέμα που θα συζητηθεί, ενώ θα γίνει αναφορά στη συνεισφορά της εκμετάλλευσης νικελίου από την εταιρεία ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

Τα μεταλλεύματα χρωμίου στο Βούρινο Κοζάνης, η συμβολή των Βιομηχανικών Ορυκτών και Πετρωμάτων (ΒΟΠ) στην ανάπτυξη της Μακεδονίας και Θράκης καθώς και οι Λευκόλιθοι της Χαλκιδικής είναι θέματα που απασχολήσουν την παρούσα επιστημονική ημερίδα.
Τέλος, θα γίνει μία εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θα διατυπωθούν σκέψεις και απόψεις σχετικά με την εφαρμογή του θεσμού αυτού (ΕΠΕ) στην Ελλάδα.


http://www.gnomihalkidikis.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

1)Στους εισηγητές είναι και στελέχη μεταλλευτικών εταιριών.Σημαίνει κάτι αυτό ή όχι;
2)Οι ειδικότητες των εισιγητών είναι μόνο δύο.
3)Σε αντίστοιχη ημερίδα των ενεργών πολιτών Σταγείρων Ακάνθου που έγινε σε συνεργασία με τον Δικηγορικό σύλλογο Θεσσαλονίκης ήταν ένα μεγάλο φάσμα ειδικοτήτων καθηγητών του ΑΠΘ.
Μέχρι και Γιατρός κοινωνικής ιατρικής για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.
4) Η εταιρία έχει πολύ δύναμη και πολύ χρήμα...