Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ανέγερση τζαμιού στη Θεσσαλονικη συζήτησαν Μπουτάρης –Νταβούτογλου

Σε πολύ θερμό κλίμα έγινε η συνάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης με τον τούρκο υπουργό εξωτερικών Α.Νταβούτογλου, με τον τούρκο αξιωματούχο να δηλώνει «ερωτευμένος με τη Θεσσαλονίκη.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έθεσε ζήτημα ανέγερσης τζαμιού, και ο Γ.Μπουτάρης ονομάτισε την Κωνσταντινούπολη Istanbul.¨
Ο κ.Μπουτάρης ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Α.Νταβούτογλου για ανέγερση τζαμιού στη..... Θεσσαλονίκη, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι είναι θέμα που αφορά την κεντρική διοίκηση.

« Ήδη έχουμε ξεκινήσει και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να διευκολύνουμε τους ομόθρησκούς του στην άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων» είπε ο κ.Μπουτάρης , ενώ συμπλήρωσε πως «έχει ήδη προγραμματιστεί η διαδικασία κατασκευής μουσουλμανικού κοιμητηρίου στην πόλη» .
Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις και διατύπωσαν την πεποίθηση οτι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο.
«Φίλε και αδελφέ Γιάννη θα κάνω τα πάντα για να διαφημίσω και να προωθήσω την πόλη σε όλο το κόσμο και να προτρέψω Τούρκους τουρίστες να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη» είπε ο κ.Νταβούτογλου.
Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα παρακολουθήσει στενά το ζήτημα αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με την Σμύρνη.
«Η Θεσσαλονίκη ήταν το κέντρο του πολιτισμού και του εμπορίου στην περιοχή για πάρα πολλούς αιώνες. Όλες οι σημαντικές εμπορικές συναλλαγές των γύρω λαών γίνονταν από το λιμάνι της πόλης. Κατά τη διάρκεια της Ιστορίας υπήρχαν γέφυρες ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, όπως την Istanbul. Πιστεύω ότι μπορεί να ξαναγίνει η Θεσσαλονίκη ένα παγκόσμιο κέντρο εμπορίου και πολιτισμού», υπογράμμισε ο κ. Νταβούτογλου.

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανέφερε ότι οι δύο χώρες διανύουν περίοδο μεγάλης φιλίας και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι «μέσω της σημερινής συνάντησης μπορούμε να σηκώσουμε μια γέφυρα φιλίας και συνεργασίας», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Θεσσαλονίκη είναι τυχερή που έχει έναν δήμαρχο με τόσο μεγάλο όραμα. «Ένιωσα μεγάλη χαρά που μίλησα με τον Γιάννη. Η Θεσσαλονίκη είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος, με το οποίο είμαι ερωτευμένος», ανέφερε.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ ζήτησε στην επόμενη επίσκεψή του στην πόλη να του δοθεί η ευκαιρία για διάλεξη στο Πανεπιστήμιο, με θέμα την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Κάλεσε ακόμη τον δήμαρχο στην Τουρκία για «να περιηγηθούμε μαζί στους δρόμους και τα σοκάκια, όπου βρίσκονται δίπλα δίπλα εκκλησίες, τζαμιά και συναγωγές», όπως ανέφερε.
Ερωτηθείς σχετικά με το Καστελόριζο ο κ. Νταβούτογλου είπε «ότι δεν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα και δε θέλω να επαναλάβω» παραπέμποντας στις εξηγήσεις, που έδωσε στην Αθήνα.

Από την πλευρά του ο Γ.Μπουτάρης επεσήμανε την ανάγκη ανάδειξης της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης. «Η πολύχρονη πολυπολιτισμικότητα της πόλης είναι το μεγαλύτερό της πλεονέκτημα και μια ανεκτίμητη περιουσία που πρέπει να εκμεταλευτούμε. Συζητήσαμε με τον κ. Νταβούτογλου για πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, για την κοινή πολιτιστική κληρονομιά που έχουμε, καθώς και για την αναγκαιότητα να αναπτύξει η Θεσσαλονίκη αυτήν ακριβώς την πολιτιστική της κληρονομιά», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε πως θα δουλέψει με όλη του τη ψυχή, για να αναπτυχθούν περισσότερο οι σχέσεις της Θεσσαλονίκης με τις πόλεις της Τουρκίας.

Ανέφερε ακόμη ότι συζήτησε με τον κ. Νταβούτογλου τη δυνατότητα ανάπτυξης της συγκοινωνιακής σύνδεσης μεταξύ Θεσσαλονίκης, Σμύρνης... και Instanbul (!).
Υπογράμμισε ακόμη πως «όνειρο της πόλης εδώ και πολύ καιρό είναι να έχουμε θαλάσσια σύνδεση, με φέρι μποτ, μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σμύρνης».

Ο δήμαρχος τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη έχει ανοιχτή την αγκαλιά της για τους Τούρκους αδερφούς μας, για επιχειρηματικές, πνευματικές, καλλιτεχνικές και κάθε είδους δραστηριότητες που θα μας φέρουν ακόμα πιο κοντά», ενώ έσπευσε να διευκρινίσει ότι «αδέρφια μας είναι όλοι οι λαοί του κόσμου».

Ο Α.Νταβούτογλου πρόσφερε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ένα χειροποίητο βάζο από την Ανατολία και ο κ.Μπουτάρης του χάρισε ένα χρυσό κλαδί ελιάς.

Επίσκεψη στο τουρκικό προξενείο
Νωρίτερα ο τούρκος υπουργός εξωτερικών επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο, όπου έγινε δεκτός από τον πρόξενο, Χουσείν Χοσντεμίρ. Στο βιβλίο επισκεπτών έγραψε : «Ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας που επισκέπτομαι την Ελλάδα είμαι υπερήφανος που βρίσκομαι στο σπίτι του μεγάλου Ατατούρκ, που είναι ο ιδρυτής της τουρκικής δημοκρατίας. Αυτό το μέρος που έχει το άρωμα και την ψυχή της βαθιάς οικογενειακής, σπιτικής κουλτούρας, μας δίνει έμπνευση και στο προξενείο μας. Αυτό το μέρος που έχει το αποτύπωμα ενός μεγάλου Τούρκου ηγέτη δίνει μεγάλη θέληση και δύναμη σε μένα και στη συνοδεία μου», έγραψε στο βιβλίο, ο κ. Νταβούτογλου.

rthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: