Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Η ΟΝΝΕΔ Χαλκιδικής για πρώτη φορά στα μεταλλεία των Σκουριών

Την προηγούμενη Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016, κατόπιν καλέσματος του Προέδρου της ΝΟΔΕ Χαλκιδικής κ. Απόστολου Τζηρίτη, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Χαλκιδικής κ. Νίκολαος Χατζηαλέξης ανταποκρίθηκε άμεσα και έδωσε το παρόν, συνοδευόμενος από αρκετά μέλη της ΟΝΝΕΔ. Σκοπός της επίσκεψης στην περιοχή των μεταλλείων ήταν η άρτια ενημέρωση των ανωτέρω τοπικών παραγόντων, αλλά και αντιπεριφερειαρχών, αντιδημάρχων, πολιτευτών, καθώς και μελών της ΝΟΔΕ.
Τη μεταφορά τους στα μεταλλεία ανέλαβε η εταιρεία... «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», που δεν άφησε ανεκμετάλλευτη τη διάρκεια της διαδρομής για μια σύντομη ενημέρωση των προσκεκλημένων, αλλά και την παραχώρηση προστατευτικού εξοπλισμού. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας κ. Κώστας Γεωργαντζής πρόσφερε μια σύντομη ενημέρωση, τόσο σχετικά με την εταιρεία, εστιάζοντας στη διαδικασία εξόρυξης που ακολουθείται. Σχετικά ανέφερε «η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» ιδρύθηκε το 2003 και από το 2004 κύρια δραστηριότητά της είναι η εκμετάλλευση των μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Αυτή τη στιγμή κατέχει περίοπτη θέση στον κλάδο της βιομηχανίας εξόρυξης εγχωρίας, έναν κλάδο με τεράστια προοπτική ανάπτυξης και ήδη μια σημαντική συμβολή στην ενίσχυση του εθνικού ΑΕΠ. Συνολικά, η εταιρεία απασχολεί... 1.966 εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της, ενώ προβλέπεται ο αριθμός να αυξηθεί και να ανέλθει σε περίπου 5.000 θέσεις άμεσης και έμμεσης εργασίας κατά τη διαδικασία παραγωγής και την πλήρη ανάπτυξη των έργων της. Επιπρόσθετα, η «Ελληνικός Χρυσός» απασχολεί επιστημονικό προσωπικό που ανέρχεται σε 173 εργαζομένους. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται 77 Έλληνες επιστήμονες ανώτατης εκπαίδευσης, πληθώρας ειδικοτήτων (γεωλόγοι, δασολόγοι, χημικοί μηχανικοί, κ.ά.)».

Στο δρόμο για το εργοτάξιο, εκτός από το καταπράσινο περιβάλλον, την προσοχή τράβηξε και το άνετο οδικό δίκτυο, στη βελτίωση του οποίου έχει συμβάλει σημαντικά και η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός». Η περιήγηση πραγματοποιήθηκε σε όλο το εργοτάξιο, με αφετηρία την αίθουσα συναντήσεων, όπου παρασχέθηκαν οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διαχωρισμού των μετάλλων από το μίγμα. Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ παγκοσμίως ο τρόπος διαχωρισμού μετάλλων γίνεται με τη χρήση κυανίου, μιας επιβλαβούς ουσίας για το περιβάλλον, στην εγκατάσταση των Σκουριών έχει επιλεγεί μια πιο οικολογική λύση. Πρόκειται για τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), η πρώτη εφαρμογή της οποίας έγινε το 1949 στο εργοστάσιο χαλκού Hargavalta της Φινλανδίας. Σήμερα, η παραπάνω μέθοδος χρησιμοποιείται σε πάνω από 50 χώρες παγκοσμίως, εκ των οποίων Φινλανδία, Σουηδία, Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία και Βουλγαρία. Έτσι λοιπόν, η παραπάνω μέθοδος ανάκτησης χρυσού στην Ολυμπιάδα εγγυάται την εξουδετέρωση του αρσενικού που είναι επιβλαβές για το περιβάλλον, χωρίς τη χρήση κυανίου.
Την ενημέρωση από το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό ακολούθησαν παρεμβάσεις των επισκεπτών. Ο τέως Περιφερειάρχης περιβάλλοντος και νυν αγροτικής ανάπτυξης, κ. Θεοφάνης Πάπας, ανέφερε όσον αφορά σε κάποιες άστοχες καταγγελίες από διαμαρτυρόμενους πολίτες ότι «για πρώτη φορά συγκροτήθηκε Κέντρο Περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ) Δυτικής Μακεδονίας, όπου και ζήτησα να είναι παρόντες οι υποστηρικτές των καταγγελιών. Με λύπη μου σας ενημερώνω πως εμφανίστηκε μόνο ένας εξ αυτών, και η παρουσία του στο ΚΕΠΕ απέδειξε ξεκάθαρα, ότι οι εν λόγω καταγγελίας ήταν απλά κακόβουλες, και σε καμία περίπτωση αμερόληπτες! Η εταιρεία όμως, δίνει πραγματικά μια περιβαλλοντική λύση και απόδειξη είναι ότι η διεύθυνση της «Ελληνικός Χρυσός» είναι η μόνη ανοιχτή στον έλεγχο των φορέων».
Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ, κ. Τζηρίτης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, παρά τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Ανέφερε λοιπόν «βλέπω για πρώτη φορά τι ακριβώς γίνεται στον τόπο μας. Η Νέα Δημοκρατία έχει επισήμως ταχθεί υπέρ της επένδυσης, καθώς είναι ένα κόμμα που στηρίζει την ανάπτυξη και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Η Χαλκιδική είναι ένας μοναδικός τόπος και πρέπει να είμαστε ενωμένοι».
Την επίσκεψη ολοκλήρωσε μια στάση στην παραλία της Στρατώνης, όπου υπήρξε επαφή και ανταλλαγή απόψεων με όλο τον κόσμο, για τα ζητήματα του τόπου. Κάποιες από τις ερωτήσεις που τέθηκαν και μονοπώλησαν τη συζήτηση ήταν εάν θα γίνει αλλαγή της τοποθεσίας του εργοστασίου, εάν θα αλλάξει η χρήση του υπάρχοντος εργοστασίου. Η Διευθύντρια του τμήματος περιβάλλοντος της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», κα Έμμυ Γαζέα, τόνισε: “η Ολυμπιάδα είναι το βαθύτερο μεταλλείο που διαθέτει η Ελλάδα. Είμαστε μια εταιρεία με αρχές, μια εταιρεία που πιστεύει στην διατήρηση και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Το έργο είναι ένα «υπόδειγμα» αποκατάστασης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Είμαστε εδώ για να αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας, πάντα με προτεραιότητα το σεβασμό στο περιβάλλον”
Το κλείσιμο της συνάντησης έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να θέσουν τα ερωτήματά τους στους αρμόδιους της εταιρείας, κατά τη διάρκεια γεύματος. Ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και πολιτευτής κ. Στυλιανος Βαλιάνος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γεωργιος Γκιλής και το μέλος της ΟΝΝΕΔ, κ. Ιωαννης Αρζουμανίδης τοποθετήθηκαν σχετικά και διατύπωσαν τις δικές τους προτάσεις. Αναμφίβολα, η επίσκεψη άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλα τα συμμετέχοντα μέλη, ευελπιστώντας να διοργανωθούν αντίστοιχες επισκέψεις και εκδηλώσεις υπό την αιγίδα της ΝΟΔΕ και της ΟΝΝΕΔ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΝΝΕ.Δ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΟΝΝΕΔ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΡΖΟΥΜΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: