Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ακόμη τάζουν «λαγούς με πετραχήλια»

Το διακύβευμα των προσεχών εκλογών της αυτοδιοίκησης δεν είναι μόνο πολιτικό ή ανάδειξης κάποιων προσώπων, που θα καταφέρουν να πείσουν και να γίνουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Το σημαντικότερο ζήτημα είναι η προσφορά της αυτοδιοίκησης στα χρόνια της κρίσης, με την ενίσχυση του προνοιακού ρόλου της και την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής οικονομικής αυτοδυναμίας της.
Σήμερα ο κάθε δήμος αρχικά χρειάζεται να.....
βρίσκεται κοντά και να στηρίζει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, να προωθεί δράσεις αύξησης της απασχόλησης και δευτερευόντως να χρηματοδοτεί «γιορτές και πανηγύρια». Δεν είναι δυνατόν σήμερα υποψήφιοι δήμαρχοι να βγαίνουν προεκλογικά και να τάζουν «λαγούς με πετραχήλια», τα οποία βέβαια είναι ψεύδη, που την επομένη των εκλογών δεν θα υλοποιήσουν γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν χρήματα.
Οι δήμοι απαιτείται, τουλάχιστον σε κάποια πεδία, να καταστούν ευέλικτα σχήματα, που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικούς όρους λειτουργίας για να μπορούν να χρηματοδοτούν ανεμπόδιστα την κοινωνική πολιτική τους. Στο πλαίσιο αυτής της λειτουργίας και αφού ως χώρα προωθούμε την αποκέντρωση, οι δήμοι πρέπει να αξιοποιήσουν την περιουσία τους και προφανώς να αναλάβουν και αρμοδιότητες, οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν κεντρικά και κρατικά ελεγχόμενες.
Αρχικά οι δήμοι χρειάζεται να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους και είτε να στεγάσουν δικές τους υπηρεσίες, είτε να τα ενοικιάσουν ή και να τα πωλήσουν. Η «κλάψα» ορισμένων δημάρχων για έλλειψη πόρων, όταν οι ίδιοι δεν αξιοποιούν την περιουσία των δήμων, είναι ακατανόητη. Στη συνέχεια, θα πρέπει να περικοπούν ή να κλείσουν εκείνες οι δημοτικές επιχειρήσεις που δεν είναι βιώσιμες. Ο πολίτης πληρώνοντας δημοτικά τέλη ζητά ανταποδοτικότητα και όχι χρηματοδότηση των διαφόρων «μαύρων τρυπών» των δημοτικών επιχειρήσεων.
Οι φορολογούμενοι σήμερα πληρώνουν πολλά και είναι εύλογες οι απαιτήσεις τους, ενώ κανείς δεν μπορεί να μη σέβεται τα χρήματά τους και να τα σκορπά αλόγιστα για να αποκομίζει ψήφους όταν έρθει η ώρα. Προσωπικά πιστεύω ότι εφόσον πολλοί δήμαρχοι θέλουν επιπλέον αρμοδιότητες, αλλά και χρήματα, θα πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάσουν τους επόμενους μήνες και μέχρι τις εκλογές ορισμένα ρεαλιστικά πλάνα αύξησης των εσόδων των δήμων με τις δικές τους δυνάμεις.
Στα όσα οι ίδιοι καταφέρουν θα έρθει να προστεθεί και η όποια κρατική επιδότηση και επιχορήγηση. Παράλληλα, απ' ό,τι φαίνεται υπάρχει διάθεση απεμπλοκής του κράτους από ορισμένες δραστηριότητες τοπικού ή και περιφερειακού χαρακτήρα, τις οποίες μάλλον δεν θέλει να χρηματοδοτεί. Μπορούν οι δήμοι και οι περιφέρειες να αναλάβουν τις ευθύνες περισσότερων υπηρεσιών, που αφορούν στους πολίτες; Σαν παράδειγμα αναφέρω τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, οι οποίες έχουν μητροπολιτικό χαρακτήρα.
Η συζήτηση για το ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών της συμπρωτεύουσας έχει ανοίξει και καλό είναι να εισφέρουν άπαντες στη Θεσσαλονίκη την άποψή τους, ενόψει και των εκλογών της αυτοδιοίκησης. Θέλει ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει για την επιδότηση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης ή πρέπει να τις χρηματοδοτεί μόνο ο κάτοικος της συμπρωτεύουσας, που τις χρησιμοποιεί κιόλας; Γιατί ο κάτοικος του Έβρου μέσα από τους φόρους του να επιδοτεί τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, τις υπηρεσίες του οποίου δεν τις ξέρει καν;
Αυτά είναι τα θέματα, πολλά από τα οποία είναι εξαιρετικά δυσάρεστα, που χρειάζεται να συζητηθούν τώρα, ενόψει των εκλογών. Οι δήμοι δεν μπορούν μόνο να απαιτούν, αλλά είναι δεδομένο πως απαιτείται να γίνουν και πιο αποτελεσματικοί για τους πολίτες τους. Όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής στενότητας, το οποίο μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξει τόσο εύκολα.

 Δημήτρης Διαμαντίδης
        imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: