Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Τρομο-κόλα, φταίει για όλα;

Σε ένα προηγούμενο κείμενό μου αναφέρθηκα στον υπερβολικό ζήλο που δείχνουν κάποιοι στην κατανάλωση λίτρων νερού και στο κατά πόσο αναγκαία είναι αυτή τους η συνήθεια. Τώρα θέλω να αναφερθώ στο άλλο άκρο, στη δαιμονοποίηση ενός ποτού που εκτός από πολύ δημοφιλές έχει αποτελέσει και το κεντρικό θέμα αμέτρητων μύθων. 
Βάλε ένα δόντι σε ένα ποτήρι κόλας και την άλλη μέρα δεν θα υπάρχει...
ρίξε κόλα σε σκουριά και θα στην καθαρίσει... η κόλα θα σου τρυπήσει το στομάχι... αυτά και τόσα άλλα τρομακτικά έχουμε ακούσει για το εν λόγω αναψυκτικό. Οι ισχυρισμοί βασίζονται στο ότι το ποτό αυτό περιέχει οξέα όπως το κιτρικό, το φωσφορικό και το ανθρακικό λόγω διοξειδίου του άνθρακα στο νερό. Το θέμα είναι όμως ότι όλα τα ανθρακούχα περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα και άρα μικρής συγκέντρωσης ανθρακικού οξέως, οπότε αν όντως καθαρίζει τη σκουριά και αυτό τρομάζει κάποιους, τότε γιατί δεν τα βάζουν με την ανθρακούχα πορτοκαλάδα ή την απλούστερη σόδα; Αν τους τρομάζει το κιτρικό οξύ τότε γιατί δεν τα βάζουν με τη λεμονάδα και αν φοβούνται ότι το φωσφορικό οξύ θα προκαλέσει έλκη ας μην ανησυχούν διότι το υδροχλωρικό οξύ που περιέχει το στομάχι μας είναι πολύ ισχυρότερο.
Σε καμιά περίπτωση δεν υποστηρίζω την αλόγιστη κατανάλωση κανενός αναψυκτικού για διάφορους λόγους. Καταρχάς, πολλά από αυτά, με τις θερμίδες που περιέχουν, οδηγούν σε αύξηση βάρους, ακόμα και σε διαβήτη. Επίσης, δεν μπορώ να ξέρω τις επιπτώσεις στην υγεία ενός μη φυσικού ποτού που παρασκευάζεται σε βιομηχανία με ένα σωρό άγνωστα σε μένα συστατικά. Και η συζήτηση για τα προαναφερθέντα οξέα και το αν προκαλούν ή όχι τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά κρατεί ακόμα. Δεν βλέπω όμως τον λόγο (εφόσον φυσικά μιλάμε για μικρή και υπεύθυνη κατανάλωση) να δαιμονοποιείται ειδικά και ξεχωριστά το ένα από όλα αυτά της αγοράς. Εκτός και αν φταίει η τεράστια επιτυχία του συγκεκριμένου αναψυκτικού που έχει κάνει τον κόσμο να το βλέπει ως το υπέρτατο σύμβολο μιας (ακόμα) βιομηχανίας που πρέπει να πολεμηθεί γιατί πλουτίζει «εις βάρος του λαού».
Δεν ξέρω τι κρύβεται πίσω από αυτή τη συγκεκριμένη στοχοποίηση αλλά εγώ θα συνεχίσω να απολαμβάνω όσο πιο υπεύθυνα μπορώ. Αλήθεια, πόσοι από όσους κατακρίνουν την κατανάλωση κόλας στην Ελλάδα καπνίζουν ακόμα; Ο λόγος που κάνω αυτή την ερώτηση είναι διότι πάντα με εντυπωσίαζε το γεγονός ότι σαν λαός δεν είμαστε και πολύ υπεύθυνος με την υγεία μας αλλά ταυτόχρονα μας πιάνει μια παράνοια με διάφορα άλλα μικρά. Δηλαδή μόνο ως ειρωνικό βλέπω το γεγονός ότι πολύς κόσμος που γνωρίζω δεν φορά ζώνη στο αυτοκίνητο, μιλά στο κινητό την ώρα που οδηγεί, δεν φορά κράνος, καπνίζει, και γενικότερα έχει συνήθειες που ξέρουμε ότι σχετίζονται με χιλιάδες θανάτους ετησίως αλλά θα τα βάλει με ένα αναψυκτικό ή θα πιστέψει σε μεγάλο ποσοστό σε συνωμοσίες κατά της υγείας του. Θα ξαναπώ ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με όλα και το θέμα των αναψυκτικών σηκώνει συζήτηση και διερεύνηση αλλά ας μη δαιμονοποιούμε επιλεκτικά και ας μη χάνουμε το μέτρο!



 http://www.protagon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: