Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Τιμές ντροπής για την πράσινη ελιά

Τιμές ντροπής έδωσαν  οι έμποροι  εφέτος στη Χαλκιδική για τη φετινή παραγωγή της πράσινης  ελιάς που δεν κάλυψαν καν τα καλλιεργητικά έξοδα και μάλιστα τη χρονιά ακριβώς που η ελιά Χαλκιδικής  με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί πλέον προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Η τιμή της κυμάνθηκε  από 0,80 ευρώ για τα 110 τεμάχια /κιλό (αυτή η κατηγορία ήταν πολύ περιορισμένη,  λόγω της μεγάλης καρποφορίας) και κατέβαινε ανά δέκα λεπτά η κατηγορία.
Για τις κατηγορίες πάνω από 160 τεμάχια/ κιλό η τιμή της ήταν  0,25 ευρώ, δηλαδή 6  ευρώ  η  κλούβα, ενώ τα.....
εργατικά ήταν 2 ευρώ η κλούβα, για τις οποίες όμως  από πολύ νωρίς οι έμποροι  έπαψαν να ενδιαφέρονται, μ’ αποτέλεσμα να καταλήγουν στα ελαιοτριβεία με απόδοση 1,3 κιλά λάδι( αγουρέλαιο) ανά κλούβα.  Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω,  οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων ανέβασαν το ‘’δικαίωμα’’ από 13% στο 15%.  Κάποιοι δε ανάλγητοι έμποροι έφτασαν στο σημείο να δίνουν 0,10 για τα 200 τεμάχια/κιλό, δηλαδή 2,4 ευρώ η κλούβα.
Πολλοί παραγωγοί απογοητευμένοι  από τα δεδομένα της τιμής ,  τις αποθήκευσαν για λογαριασμό τους σε δεξαμενές, ενώ ένας πολύ μεγάλος αριθμός παραγωγών δεν μπήκε καν στους ελαιώνες  τους και περιμένει το Νοέμβρη  να τις βγάλει λάδι.
Η απογοήτευση υποχρέωσε και κάποιους άλλους παραγωγούς να προβούν σε συμφωνίες  με τους ιδιοκτήτες των εργοστασίων της παράδοσης της παραγωγής τους χωρίς διαλογέα ( σκούπα) στην τιμή των 0, 25 ή και 0,28   ευρώ το κιλό.
Έτσι περιορίστηκαν και οι ουρές που παρατηρούνταν τα προηγούμενα χρόνια στα εργοστάσια.
  

1 σχόλιο:

Kostas Papas είπε...

ΖΗΤΩ ΕΛΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΕ ΑΛΜΗ 105-110 400 ΤΟΝΟΥΣ 2310844487 & 00905322001620 ΚΥΡΙΑ FIGEN (ΕΛΛΗΝΙΚΑ)