Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Σε απόγνωση οδηγούνται οι αγρότες της Χαλκιδικής οι οποίοι καλούνται να παραδώσουν την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές.

Η κατάσταση με τις ελιές Χαλκιδικής είναι οριακή. Η τιμή των 0,80 στην πρώτη κατηγορία -όπως ανακοινώθηκε από συγκεκριμένους εμπόρους-  αφορά το 15% της συνολικής παραγωγής. 
 Η παραπάνω τιμή είναι απαράδεκτη και δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση,  δεν«βγαίνουν» οικονομικά, θα προσπαθήσουν να μειώσουν το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα η ποιότητα να υποβαθμιστεί. Κάτι τέτοιο θα απαξιώσει το προϊόν και θα είναι καταστροφικό για όλους.
Ζητήθηκε  πιστοποίηση και έλεγχος του καρπού,  και αυτό το κόστος φορτόθηκε στους......
  παραγωγούς!! Εκτός από τα παραπάνω ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ θα είναι μειωμένος έως 25%,η Ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των αγροτών και την μείωση της επιστροφής ΦΠΑ από το 11% στο 7%. Φυσικά το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο, καύσιμα η έλλειψη νερού καθώς λιπάσματα και φυτοφάρμακα πωλούνται πολύ ακριβά χωρίς κανέναν έλεγχο. Άρα λοιπόν, βάση των παραπάνω δεν υπάρχει κανένας λόγος συνέχισης της παραγωγικής προσπάθειας. Αυτό  που ζητούν οι παραγωγοί  είναι να αμείβονται οι κόποι τους, ώστε και στην χώρα μας -ο παραγωγός- να εισπράττει αυτό που δικαιούται και όχι με τα ψίχουλα που του πετούν οι έμποροι. Τα υπερκέρδη των εμπόρων έχουν ως  αποτέλεσμα ο καταναλωτής να αγοράζει τις ελιές 800% παραπάνω από ότι πληρώνετε ο παραγωγός.
O χρυσός της Χαλκιδικής είναι η ελιά. Το λάδι αναμένεται να ανέβει λόγω της μεγάλης ξηρασίας που επικράτησε στην Ισπανία και η μείωση παραγωγής στο ελαιόλαδο αναμένετε να φτάσει στο 50%.
Μην βιάζεστε να παραδώσετε ελαφρά την καρδία το προϊόν σας που με τόσο κόπο καταφέρατε να παράγετε και να συλλέξετε, με ενδεικτικές τιμές στα τιμολόγια.
Τα κτήματα που παρουσιάζουν πρωιμότητα μπορούν να μαζευτούν και να τα παραδώσετε στις ενώσεις Πολυγύρου και Ν. Μουδανιών, που παίρνουν τις ελιές για λογαριασμό παραγωγών, κανείς δεν έχασε από τις ενώσεις χρήματα και αν θυμηθούμε  στο παρελθόν αυτές ήταν που καθόριζαν τις τιμές.
Πρέπει η φετινή χρονιά να γίνει μάθημα για όλους μας έτσι ώστε να στραφούμε στις ομάδες παραγωγών, να ενισχυθούν οι συνεταιρισμοί, να μεταποιούν και να εμπορεύονται τα προϊόντα σε καλύτερες τιμές.
Σκεφτείτε λοιπόν πριν αρχίσετε το μάζεμα υπολογίστε τα έξοδα σας και δείτε το μέσο όρο της φετινής ποιότητας της ελιάς, υπολογίστε τι θα πάρετε αν και πότε θα πληρωθείτε.

                                      
                                                                                             

Ο Πρόεδρος του Α. Σ. Σημάντρων


Ευάγγελος Μισαηλίδης

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Μισαηλίδη.
Ξεκίνησαν από τα 0,80 για να δώσουν 1 και να νοιώθουμε ευχαριστημμένοι.
Δεν πρέπει να δώσουμε ούτε ένα κιλό ελιές.Εχεις δίκιο σε όλα.Για να μπορέσει ο κόσμος όμως ν αντέξει πρέπει να έχει εναλλακτική.Με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι καλύτερα να τις κάνουμε λάδι.Το πρόβλημα είναι η διάθεσή του.
Εσύ μπορείς.Ελα σε επαφή με το κίνημμα "χωρίς μεσάζοντες στην Κατερίνη".
Και οι πατατοπαραγωγοί την ίδια απόγνωση είχαν και την παραγωγή τους ξεπούλησαν και φέτος η πατάτα έχει τιμή.

Ανώνυμος είπε...

εχω μαθει οτι στα ΣΗΜΑΝΤΡΑ συγκεκριμενοι μεγαλοι παραγωγοι θα παρουν 1 ευρω γι αυτο δεν μξλαει κανενας

Ανώνυμος είπε...

κ. Μισαιλιδη το αφεντικο σου ο Δριβελεγκας γιατι κρυβεται?

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΗΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΝΤΙΑΜΑΣ ΠΟΥ ΟΛΛΗ ΤΟΡΑ ΤΗΝ ΠΛΙΡΟΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΟΡΙΣΑΝΕ ΠΑΛΕΟΤΕΡΑ ΣΕ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ .ΓΙΑΤΗ ΠΑΛΛΙ ΚΑΠΙΟΙ ΣΑΝ ΚΕΣΕΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΑΝΑΤΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ .ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΙ ΟΤΙ ΟΛΛΙΜΑΣ ΤΗΝ ΦΑΓΑΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΑΔΑΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑΤΗ ΜΠΕΡΔΕΒΙΣ ΤΟΝ ΔΡΕΒΕΛΕΝΓΑ .ΤΟ ΠΡΟΒΛΙΜΑΜΑΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΝΟΘΟΥΜΕ ΣΑΝ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΓΙΡΙΖΟΥΜΕ ΠΙΣΟ .ΞΥΠΝΙΣΤΕ ΝΕΟΕΛΙΝΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Μεσίτες στην περιοχή Τρίγλιας και Τενέδου πριμοδοτούν τις 2 πρώτες κατηγορίες με 10 λεπτά μαύρα, κακός οι παραγωγοί το δέχονται και κάνουν κακό σε όλους μας!

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΌΕΔΡΕ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΊ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΕΣ ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΕΔΏ ΚΑΙ ΚΑΙΡΌ ΈΝΑ ΕΥΡΏ ΑΛΛΆ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕΣ ΑΠΟΘΕΚΤΟ ΓΙΑΤΙ.

Ανώνυμος είπε...

pante ta xontra komatia stis enoseis!!!


timoriste me ayton ton tropo tous emporous!

Ανώνυμος είπε...

Είμαι αποφασισμένος να τις βγάλω όλες λάδι. Θέλω να μου πει κάποιος που ξέρει αν χρειάζεται να κάνω πιστοποίηση;;;

Ανώνυμος είπε...

4.55
Δεν χρειάζεται πιστοποίηση.Το λάδι δεν είναι ΠΟΠ.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΗΜΑΝΤΡΩΝ είπε...

Φίλε Μεταποιητή. 24 Σεπτεμβρίου 2012 3:07 μ.μ.

Οι μεταποιητές δεν πρότειναν καμία τιμή! Απλά έκαναν την πρόταση να βρούμε μια τιμή από κοινού συμφέρουσα για όλους, να υπογράψουν όλοι οι παραγωγοί αγρότες στο 100% (δηλαδή εγώ στα Σήμαντρα έχω 500 παραγωγούς και να υπογράψουν όλοι,μέσα στους παραγωγούς είναι και μεταποιητές & μεσίτες οπότε η πρόταση αυτήν ήταν άστοχη,μιας και εσείς σαν σύλλογος δεν μπορείτε να έχετε μια πρόταση από κοινού δεκτή).
Σας ρωτήσαμε τι δυναμικότητα έχετε στην Χαλκιδική,με τις φετινές επεκτάσεις που κάνατε όλοι σας είπατε περίπου στους 50 με 60 χιλιάδες τόνους.

Μπορείτε να πάρετε το 70% της φετινής παράγωγης και δεν μπορείτε να βγάλετε τιμή?

Μονοί σας είπατε πως κάθε μεταποιητής κρύβει ένα μεγάλο έμπορο από πίσω και δεν μπορείτε να βγάλετε τιμή οπότε η πρόταση σας πέφτει στο κενό και μην δημιουργείτε εντυπώσεις.

Εγώ επιμένω και πάλι πως μπορείτε να βγάλετε τιμή (περσινό παράδειγμα που ένας μεταποιητής ανέβασε την τιμή και μετά ακολουθήσατε όλοι σας) και να βοηθήστε τους παραγωγούς,και εσείς από αυτό περιμένετε κάνατε επενδύσεις,μην αναγκάσετε τους αγρότες να απαξιώσουν την ελιά και τότε θα καταστραφούμε όλοι μαζί!

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω τόση ώρα όλα τα σχόλια με ιδιαίτερη προσοχή..Η αρχική ανάρτηση εγκωμιάζει τους συνεταιρισμούς και τις ενώσεις..Από την άλλη πλευρά, η πλειοψηφία των παραγωγών τίθεται ενάντια σ' αυτούς τους "οργανισμούς". Άραγε, αν δεν υπήρχε αυτό το "μαύρο παρελθόν" θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα;; Πώς οι μεγαλύτεροι να ξεχάσουν τα τότε γεγονότα της ενώσεως των Μουδανιών και να εμπιστευτούν εκ νεου, άτομα τα οποία δεν θα έλεγα ότι είναι και τα πιο ικανά. Όταν οι ενώσεις στελεχωθούν με άτομα, τα οποία θα είναι άρτια εκπαιδευμένα και ικανά να περιηγηθούν στις έξω αγορές και να εργαστούν για την "ανύψωση" της τιμής της ελιάς χαλκιδικής, τότε ίσως επανεκτιμηθούν τα δεδομένα και υπάρξει μια συνένωση. Προς το παρόν ανέφικτη. Ωστόσο, είναι κατάντια να γινόμαστε έρμαια των εμπόρων (στους οποίους συγκαταλλέγονται και ορισμένοι μεσίτες). Οι παραγωγοί της Τρίγλιας, όμως, όπως και κάποιων άλλων χωριών είναι καμμένοι εδώ και δυο χρόνια τουλάχιστον. Ήταν τότε, με τις απεργίες των φορτηγών, που παραδώσανε κακήν κακώς σε έμπορο της περιοχής και εκ τότε δεν έλαβαν, όχι ευρώ αλλά ούτε cents. Αυτούς που είναι 2 χρονιές μέσα..Διότι την πάτησαν και την επόμενη χρονιά..Που θα μπουν μέσα και φέτος..Γιατί με την λειψυδρία (που υπήρχε φέτος και όλα τα γνωστά σε όλους μας -να μην επαναλαμβάνομαι-) η ελιά έχει μέγεθος τριτοτέταρτο,τι να τους πεις;;Μην μαζέυετε;;Μην δίνετε;;Πόσο λυπάμαι, που φτάσαμε σε σημείο να καλλιεργούμε προϊόν τοπικό, που δεν ευδοκιμεί (τουλάχιστόν σε αυτό το επίπεδο) πουθενά αλλού και οι απολαβές μας να είναι χειρότερες και από αυτές των αλλοδαπών εργατών. Η Χαλκιδική τι είναι;; Ένα μικρό κομμάτι της Ελλάδας..Στην Ελλάδα μας επικρατεί το χάος-έτσι και εδώ. Όσο ο απώτερος σκοπός θα είναι το "να φάει ο καθένας ότι μπορεί", τόσο πίσω θα πηγαίνουμε..Συνετιστείτε οι μεγαλύτεροι και παραδειγματιστείτε οι μικρότεροι από τα λάθη σας/τους. Καλησπέρα.

Ανώνυμος είπε...

Εμμείς, οι πολλοί παραγωγοί έτσι κι αλλιώς είμαστε πολύ βόδια,αλλά και σεις οι μεταποιητές κάνατε τα μαγαζιά σας παραρτήματα των καρχαριών και τους εαυτούς σας τσιράκια των εμπόρων?Συγχαρητήρια.
Μπράβο Μισαηλίδη.
Νάσαι καλά που μας ανοίγεις τα μάτια.
Να ξέρουμε τελικά ότι στους εχθρούς μας συγκαταλέγονται κι αυτοί που το παίζουν "φίλοι".

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ OI TOΠIKOI METAΠOIHTEΣ ΕΝΕ 10 ΜΕ 15 ΛΕΠΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ,ΚΑΒΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΜΠΟΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΔΡΑ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ.

ΕΜΠΟΡΑΣ ΕΚΤΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ, ΚΑΙ 3 ΜΕ 4 ΛΕΠΤΑ ΣΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΕΣΙΤΗ. ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΒΑΡΕΛΕΣ!

Ανώνυμος είπε...

Μεσίτες πριμοδοτούν τις 2 πρώτες κατηγορίες με 10 λεπτά, όποιος έχει καλή ελιά ας μην βιαστεί να αποφασίσει. Να το σκεφθεί καλά, πολύ καλά, με την ησυχία του που θα δώσει τις ελιές.

Ανώνυμος είπε...

και μια χρονια να μην παρουν ουτε κουκουτσι . οπωσ ειναι κακη η χρονια για μασ , ετσι να ειναι και γι αυτουσ

Ανώνυμος είπε...

de peirazei pali kala pou exete psila eseis k emeine i timi sto 0.80 k de pige parakatw na paroume k kana fragko emeis me ta xontra tzampa tosa lipasmata k nera pou riksame!!

Ανώνυμος είπε...

ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΕΝΑ ΕΝΑ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΜΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ, ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΑΜΠΟΥΝΙΑ, ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΛΙΕΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΛΙΕΡΓΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΧΕΡΕΤΙΣΜΑΤΑ. ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΒΑΛΕΤΕ ΣΤΙΣ ΒΑΡΕΛΕΣ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΦΤΗΝΟΣ.


Ανώνυμος είπε...

Ρε πώς γίναν όλοι αυτοί ζάμπλουτοι; Με δυό δεξαμενές γίναν εργοστασιάρχες και κάνουν εξαγωγές στην Αφρική και ταξιδια αναψυχής στην Ευρώπη;

Ανώνυμος είπε...

το μεταγγιτσι δεν πουλαει τις ελιες αλλα ενωμενοι θα παρουνε το ρισκο να εμπορευτει ο συνεταιρισμος τις ελιες να τις πουλησουνε συσκευασμενες!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Κάποιοι το πάνε φιρί φιρί να γίνει φέτος στη Χαλκιδική,της ΥΔΡΑΣ.Είναι εκτεθειμμένοι περιβαλλοντικά,ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΑ και εργασιακά και αντί να κάνουν τουμπεκί,φτάνουν τα πράγματα στα άκρα.Οι δε ντόποιοι μεταποιητές κρύβονται πίσω από τους μεγάλους και δηλώνουν ότι δεν καθορίζουν αυτοί τις τιμές.Ναι βέβαια.Μια Χαρά βολεύεστε και σεις πίσω απ αυτούς..Ας μην μας αναγκάσουν να γίνουμε ρουφιάνοι.Είναι πιο έυκολο από ποτέ και το ξέρετε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.

Ανώνυμος είπε...

Οι μεταποιητες τι έχουν να πουν για όλα αυτα που γράφονται και συμβαίνουν στην Χαλκιδική , γιατί μένουν άπραγοι και δεν απαντούν; Μήπως είναι συνυπεύθυνοι για την κατάντια των αγροτών;;