Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

500 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων χάνει η Κεντρική Μακεδονία

Σε απένταξη 8.937 έργων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), προϋπολογισμού 17 δισ. ευρώ προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης, αναδεικνύοντας την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε πρωταθλήτρια "ανενεργών έργων"
Τα ανενεργά έργα της περιφέρειας, δηλαδή τα έργα που είτε έμειναν στα χαρτιά, είτε ξεκίνησαν αλλά διακόπηκαν, φθάνουν τα 752 και ο προϋπολογισμός υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ.
Οι ευθύνες βαρύνουν τόσο τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προέκυψαν από τον Καλλικράτη, όσο και τους καποδιστριακούς δήμους και τις πρώην νομαρχίες, που δεν κατάφεραν να....
αξιοποιήσουν το πρόγραμμα και να κατασκευάσουν ή να ολοκληρώσουν τα έργα. Εξαιτίας αυτής της κωλυσιεργίας, το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να αποδεσμεύσει τους πόρους που είχαν εγγραφεί, ώστε να τους διαθέσει για άλλους σκοπούς.
Στα 8.937 έργα που απεντάχθηκαν, τα 5.409 (ποσοστό 60,5%) προγραμματίστηκαν πριν από το 2010 και αφορούν καποδιστριακούς δήμους και νομαρχίες. Τα 1.391 από τα 5.409 είναι ανενεργά έργα των υπουργείων, που αφορούν δήμους και περιφέρειες. Από τον προϋπολογισμό των 17 δισ. ευρώ είχαν πληρωθεί 10,4 δισ. ευρώ σε έργα που ξεκίνησαν και μερικά έφτασαν ένα στάδιο πριν από την ολοκλήρωση. Έτσι, απομένουν 6,4 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα, τα οποία δεν έχει αποφασιστεί ακόμη πως θα αξιοποιηθούν. Το υπουργείο, ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επανένταξη κάποιων έργων στο ΠΔΕ «με προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα διασφαλίζεται ότι έχει εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ένταξής τους σε κάποιο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, και εφόσον καλύπτονται ιδιαίτερα σημαντικές και ιεραρχημένες ανάγκες ή υποχρεώσεις».
Στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, έργα των υπουργείων που απεντάσσονται αφορούν κονδύλια για την κατασκευή της κεντρικής γραμμής του μετρό, επιχορήγηση του ΟΛΘ για το έργο επέκτασης της 6ης προβλήτας, επισκευές στο δικαστικό μέγαρο, δασικά μέτρα, συμπληρωματικά κονδύλια για την ολοκλήρωση του αστυνομικού μεγάρου, της δυτικής εισόδου, του δρόμου Θεσσαλονίκη - Νέα Μουδανιά και του πυροσβεστικού συνεργείου Θεσσαλονίκης. Επίσης απεντάσσονται κονδύλια, μεταξύ άλλων, για τη συνέχιση λειτουργίας παιδικών σταθμών, την αναβάθμιση του εθνικού κολυμβητηρίου και Ποσειδωνίου, τη διαμόρφωση της πλατείας Διοικητηρίου, την επέκταση του μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, την αναβάθμιση του κτηρίου της ΥΦΑΝΕΤ σε πολιτιστικό κέντρο. Από το υπουργείο Παιδείας χάνονται κονδύλια για την κατασκευή νέας φοιτητικής εστίας, νέες πτέρυγες στο παιδαγωγικό του ΑΠΘ, ανέγερση κτηρίων του πανεπιστημίου στη Θέρμη, όπως το κτήριο πολιτικών επιστημών και το κτήριο για τη Σχολή Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, για την ανακαίνιση των φοιτητικών εστιών, την αποκατάσταση διατηρητέου κτηρίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.Στα ανενεργά έργα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που δεν θα χρηματοδοτηθούν και αφορούν στο νομό Θεσσαλονίκης είναι η διευθέτηση χειμάρρου στο Δενδροπόταμο, η αποκατάσταση οδικού δικτύου Αγίου Γεωργίου, Ρεντίνας, Απολλωνίας, που έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες, η διαμόρφωση της ανατολικής εισόδου και του κόμβου του αεροδρομίου «Μακεδονία», η ολοκλήρωση της διαπλάτυνσης της οδού Λαγκαδά, η ανακαίνιση των όψεων πολυκατοικιών στην περιοχή της Ροτόντα, οι απαλλοτριώσεις για το έργο της δυτικής εισόδου και δεκάδες έργα που αφορούν σε διαμορφώσεις, προσθήκες, ανακαινίσεις γηπέδων και ασφαλτοστρώσεις.
ΑΠΕΝΤΑΞΗ Τα κριτήρια
Η απόφαση απένταξης των 8.937 ανενεργών έργων πάρθηκε από τον πρώην υφυπουργό Ανάπτυξης, Θάνο Μωραΐτη, δύο ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές. Οι τέσσερις κατηγορίες στις οποίες εντάχθηκαν τα έργα που χαρακτηρίστηκαν ανενεργά είναι: 1) Έργα ενταγμένα πριν από το 2008 με μηδενικές πληρωμές για μακρά περίοδο. 2) Έργα με ποσοστό απορρόφησης (συνολικές πληρωμές προς προϋπολογισμό) μεγαλύτερο του 90%. Είναι έργα που έγιναν, χρησιμοποιούνται, αλλά απέμειναν ελάχιστες εργασίες για ολοκλήρωση. 3) Έργα με τελευταίο έτος εγγραφής πριν από το 2007 και ποσοστό υλοποίησης οικονομικού αντικειμένου (συνολικές πληρωμές προς προϋπολογισμό) μικρότερο του 50%. 4) Παλαιότερα έργα εγγεγραμμένα την περίοδο 2007-2010, με ετήσιες πιστώσεις μικρότερες των 5.000 ευρώ.Τα έργα που βγήκαν εκτός προγράμματος είναι σε αριθμό ανά περιφέρεια: 752 στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 144 στην Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, 240 στη Δυτικής Μακεδονίας, 577 στην Ηπείρου, 298 στην Αττικής, 132 στη Βορείου Αιγαίου, 138 στη Δυτικής Ελλάδας, 452 στη Θεσσαλίας, 181 στην Ιονίων Νήσων, 158 στην Κρήτης, 251 στη Νοτίου Αιγαίου, 397 στην Πελοποννήσου και 298 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Φώτης Κουτσαμπάρης
Πηγή:    makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: