Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Η Χαλκιδική... μαθαίνει ρώσικα

Πανταχού παρούσα ήταν φέτος η Χαλκιδική. Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις συνέπειες της κρίσης συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού (Βελιγράδι, Σόφια, Κωνσταντινούπολη, Βουκουρέστι). Τελευταίο σταθμό πριν από την έναρξη της σεζόν αποτέλεσε η έκθεση της Μόσχας, όπου και πάλι τα μηνύματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά.

Απολογιστικά, όλα δείχνουν ότι φέτος το καλοκαίρι τα «πόδια» του πανέμορφου νομού της Βόρειας Ελλάδας θα... βουλιάξουν από τα πλήθη των.......

βαλκάνιων και ρώσων παραθεριστών. Κάτι τέτοιο βέβαια μένει να αποδειχτεί και στην πράξη. Αυτό πάντως για το οποίο είναι περήφανοι οι χαλκιδικιώτες επιχειρηματίες και φορείς είναι πως έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου να ανακάμψει η περιοχή τους από την ύφεση. «Πριν από λίγες μέρες στη ρωσική πρωτεύουσα συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε, πιστεύω με τον καλύτερο τρόπο, η καλή παρουσία που είχαμε σε όλες τις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις που μας ενδιέφεραν», είπε στη «Μ» ο Γεώργιος Γκιλής, πρόεδρος του επιμελητηρίου Χαλκιδικής, και πρόσθεσε ότι «πέρυσι επισκέφθηκαν τη Χαλκιδική περίπου 100.000 ρώσοι πολίτες. Φέτος ευελπιστούμε ότι ο αριθμός τους θα ανέβει κατά 10%».
Η Χαλκιδική φιλοξενήθηκε από τις 21 έως τις 24 Μαρτίου στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μία από τις έξι τιμώμενες περιοχές. Στην έκθεση συμμετείχαν μεγάλες τουριστικές μονάδες και τουριστικά γραφεία με δικό τους stand μέσα στο περίπτερο του ΕΟΤ και μεμονωμένοι ξενοδόχοι που εξυπηρετήθηκαν και έκαναν τις συναντήσεις τους στο stand της Χαλκιδικής.


Λύνεται ο «βραχνάς» της βίζας
Μεγάλη ήταν η ζήτηση των «υποψηφίων τουριστών» για πληροφορίες, έντυπα και οπτικοακουστικό υλικό σχετικά με τη Χαλκιδική. Ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος έδωσε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο TTG Russia και είχε συζητήσεις για την έναρξη ταξιδιών εξοικείωσης με τους υπευθύνους της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρωσίας.
Επίσης, ο κ. Τάσιος ενημερώθηκε από τον γενικό πρόξενο ότι τον Ιούνιο θα υπογραφεί συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Ρωσία για τη διευκόλυνση μετακίνησης χωρίς βίζα για 180 ημέρες ετησίως σε όσους ρώσους πολίτες διαθέτουν νέα διαβατήρια με βιομετρικά στοιχεία. Έως τότε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δώσει οδηγίες για μικρή χαλάρωση των διαδικασιών χορήγησης της βίζας. Στα θετικά στοιχεία που προέρχονται από τη ρωσική αγορά είναι ότι έως τις 20 Μαρτίου φέτος καταγράφεται αύξηση κατά 19% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.
Εν τω μεταξύ, αισιόδοξοι επέστρεψαν από τη Μόσχα και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης. Οι ρώσοι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου αλλά και μεμονωμένοι επισκέπτες επιθυμούν να συνδυάσουν ταξίδια στην πόλη με κοντινές αποδράσεις στη Χαλκιδική, τον Όλυμπο, τη Βεργίνα, την Καστοριά με τις περίφημες γούνες της, το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα. Στην εισροή ρώσων τουριστών στη Θεσσαλονίκη συμβάλλουν οι τακτικές συνδέσεις του αεροδρομίου «Μακεδονία» με τη Μόσχα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, το 2011 καταγράφηκαν 39.486 διανυκτερεύσεις ρώσων τουριστών στα ξενοδοχεία του νομού, αυξημένες κατά 62,83% σε σχέση με το 2010. Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Νίκος Σαπουντζής είχαν σειρά επαφών με περίπου 70 tour operators.

Η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού «ΜΙΤΤ: Ταξίδια και Τουρισμός»
Διεξήχθη στον αχανή εκθεσιακό χώρο IEC Expocentre στη Μόσχα. Θεωρείται σπουδαίας σημασίας θεσμός για το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας. Από το 1994, η διεθνής αυτή τουριστική έκθεση έχει γίνει το πιο σημαντικό και αντιπροσωπευτικό σημείο συνάντησης για τους επαγγελματίες στη Ρωσία, την Ανατολική Ευρώπη και όχι μόνο. Στην έκθεση συμμετέχουν ταξιδιωτικά γραφεία, τουριστικοί πράκτορες, κρατικοί φορείς, ξενοδόχοι, μεταφορικές εταιρείες, εκπρόσωποι μουσείων - αξιοθέατων, μεσίτες και επιχειρηματίες. Εκτενή αφιερώματα στη MITT πραγματοποιούν μέσα μαζικής ενημέρωσης από κάθε γωνιά του πλανήτη. Κάθε χρόνο την έκθεση επισκέπτονται πάνω από 80.000 άτομα ενώ συμμετέχουν 95 χώρες. Η διεθνής έκθεση MITT τελεί υπό την αιγίδα του ρωσικού υπουργείου Αθλητισμού-Τουρισμού-Πολιτικής για τη Νεολαία, του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, της Επιτροπής Τουρισμού της Μόσχας και της Επιτροπής της Βουλής (Δούμα) για τον Πολιτισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: