Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Το 2011 έτος μεγάλης αλλαγής στη γεωργία δηλώνει ο Πρωθυπουργός


To νέο μοντέλο ανάπτυξης της γεωργίας , με ανασύσταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας με 2,5 δις ευρώ για το 2011 και νέο πλαίσιο λειτουργίας των Συνεταιρισμών με νόμο που θα προωθήσει άμεσα ο υπουργός κ. Κώστας Σκανδαλίδης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου από το Ρέθυμνο της Κρήτης...


...«Το κράτος προσφέρει τα εργαλεία, μέσα στήριξης και χρήματα. Το 2011 θα είναι ο χρόνος της μεγάλης στροφής. Η επανεκκίνηση της ανάπτυξης ξεκινά από τη γεωργία», είπε ο πρωθυπουργός ενώ σε ότι αφορά το ταμείο Εγγυοδοσίας ανέφερε χαρακτηριστικά : «Διαθέτουμε τους αναγκαίους πόρους. Επενδύουμε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011 στην αγροτική παραγωγή γι' αυτούς τους στόχους. Δημιουργούμε Ταμείο Εγγυοδοσίας για την τυποποίηση και τη μεταποίηση των προϊόντων. Εξοικονομούμε πόρους από διάφορα διάσπαρτα προγράμματα, χωρίς όφελος για την οικονομία και τη γεωργία, και τους συγκεντρώνουμε στην υποστήριξη του καλαθιού των προϊόντων της περιφέρειας. Ανοίγουμε πόρτες σε επιχειρησιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μέχρι τώρα, λόγω της αδράνειας του συστήματος, έμειναν ανενεργά».

Περιγράφοντας τη νέα δομή των συνεταιρισμών ο πρωθυπουργός τόνισε: «σε λίγες εβδομάδες, θα είμαστε σε θέση να προτείνουμε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο και για τη σύσταση των παραγωγικών Συνεταιρισμών».

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το κεντρικό κράτος θα έχει επιτελικό ρόλο και στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανασυστήνεται από μηδενική βάση. «Το μετατρέπουμε επιτέλους σε επιτελικό όργανο λήψης αποφάσεων, αποκλειστικά για την πρακτική κατεύθυνση της γεωργίας, τον έλεγχο της ποιότητας και της πιστοποίησης, καθώς και τη σχέση με την ευρωπαϊκή γεωργία. 


Προσαρμόζουμε στον «Καλλικράτη» και στη φιλοσοφία του, τις αποκομμένες και διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, εκατοντάδες υπηρεσίες, μικρά φέουδα, που δεν δουλεύουν και μεταξύ τους πολλές φορές. Απελευθερώνουμε τους εκατοντάδες γεωπόνους και κτηνιάτρους που σήμερα είναι χαμένοι στα γραφεία και τους διαθέτουμε στον αγρότη και στον κτηνοτρόφο. Δεν χρειαζόμαστε άλλους γραφειοκράτες. Επιτέλους, ο γεωπόνος γι’ αυτό που σπούδασε, στο χωράφι, και ο κτηνίατρος στη στάνη.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι κάθε περιφέρεια θα έχει το δικό της «καλάθι προϊόντων», σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της γεωργίας αν και θεωρείται ότι φθίνει.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: