Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Βασίλης Τσούγκαρης:Ε.Ο.Π.Υ.Υ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ;

Ερχόμαστε σε ένα πολύ σοβαρό κομμάτι που αφορά την ΥΓΕΙΑ, και πιο συγκεκριμένα, την ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ, εξάμηνες και τρίμηνες χρόνιων παθήσεων.

Μίλησα με ασθενείς, και οι πληροφορίες που πήρα από τους ανθρώπους, με εξόργισαν γιατί όπως αποδεικνύεται, το κράτος (λέμε τώρα) κάνει ότι περνά από το χέρι του για μεγαλώσει την ταλαιπωρία του κοσμάκη.

Το σημερινό χρονογράφημα αφορά τους Ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, και τις φαρμακευτικές τους αγωγές. Την ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ που ακολουθείται προκειμένου οι άνθρωποι να πάρουν τα φάρμακα τους.

Εξ όσων πληροφορήθηκα, τα ΙΔΙΑ συμβαίνουν και με ασθενείς διαφορετικών χρόνιων παθήσεων.

Πάμε λοιπόν να δούμε τη διαδικασία όπως την περιγράφουν οι πιο πάνω χρόνια πάσχοντες.

Για να πάρουν ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ αγωγή, την οποία παίρνουν ΜΟΝΟ από τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, χρειάζονται τα παρακάτω..

Α) Γνωμάτευση του γιατρού που τους παρακολουθεί , η οποία φυσικά πρέπει να φέρει την «στρογγυλή σφραγίδα» του ελεγχου και να αναφέρεται για πόσο συνεχίζεται η αγωγή (συνήθως εξάμηνη, η οποία σπάει σε δυο τρίμηνες συνταγές).

Β) Τις Συνταγές που θα χορηγήσει ο γιατρός οι οποίες πρέπει να φέρουν και αυτές σφραγίδα ελεγκτή.

Εδώ να σημειώσω πως γνωμάτευση που αναφέρει την πάθηση, την αγωγή, το διάστημα για το οποίο χορηγείται, θέλει και αριθμό πρωτοκόλλου από το Νοσοκομείο στο οποίο είναι ο γιατρός του ασθενή.

Αφού λοιπόν γίνει αυτή η διαδικασία και πάρει ο άνθρωπος όλα τα χαρτιά (γνωμάτευση συνταγές, σφραγίδες, υπογραφές) πάει για να παραλάβει τα φάρμακα του από το φαρμακείο του νοσοκομείου (τουλάχιστον μέχρι πριν κάτι μήνες αυτό γινόταν με το νοσοκομείο για το οποίο μου μίλησαν οι ασθενείς), αλλιώς, από κάποιο φαρμακείο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ στο οποίο θα του εκτελέσουν (αν έχει εξάμηνη συνταγή) τους ΤΡΕΙΣ μήνες, οπότε μετά από τρεις μήνες θα πρέπει να πάει να πάρει τη δεύτερη δόση φαρμάκων με φωτοτυπία της γνωμάτευσης η οποία χρειάζεται ΠΑΝΤΑ.

Ως εδώ, ας πούμε όλα …. «καλά».

Γιατί ας πούμε;

Λοιπόν, για να σου εκτελέσει το φαρμακείο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ τρίμηνη συνταγή, χρειαζόταν να κάνεις σαν ασθενής υπεύθυνη δήλωση πως αντιμετωπίζεις κινητικά προβλήματα και δεν μπορείς κάθε μήνα να πηγαίνεις για φάρμακα, οπότε σου έδιναν το τρίμηνο.

Από τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ εκτός των ασθενών από τις πόλεις, έπαιρναν φάρμακα και οι ασθενείς από την επαρχία.

Πριν τρεις μήνες, ασθενής που πήγε σε ένα από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, πληροφορήθηκε πως ήταν η τελευταία φορά που θα έπαιρνε φάρμακα από εκεί, και πως για τις επόμενες συνταγές του θα έπρεπε να απευθυνθεί στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ της περιοχής του, για να τα πάρει από εκεί (ΟΧΙ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ).

Έτσι και έγινε, πήγε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ λοιπόν της πρωτεύουσας του νομού όπου μένει, την περασμένη Τετάρτη, έκανε την αίτηση, κατέθεσε γνωμάτευση, δήλωση, και συνταγές, και σήμερα, Πέμπτη που γράφονται αυτές οι γραμμές, πήγε και παρέλαβε τα φάρμακα του.

Εκεί, πληροφορήθηκε πως ήταν η τελευταία φορά που παραλάμβανε τρίμηνη συνταγή, και από την επόμενη, θα πηγαίνει κάθε μήνα γιατί εκδόθηκε μια «εγκύκλιος» η οποία απαγορεύει ουσιαστικά την εκτέλεση τρίμηνων από παντού.

Με λίγα λόγια, έξτρα πήγαινε έλα, έξτρα ταλαιπωρία.

Θα αναρωτηθείτε, ΓΙΑΤΙ δεν πήρε τα φάρμακα του από το Νοσοκομείο στο οποίο τον παρακολουθεί ο γιατρός του!

Γιατί πολύ απλά, πριν τρεις μήνες αυτός και οι υπόλοιποι ασθενείς με ΣΚΠ πληροφορήθηκαν πως το Φαρμακείο του Νοσοκομείου ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΕΙ.

Τι γίνεται ρε παιδιά;

Οι άνθρωποι ανησυχούν, και βλέπουν να τους γίνεται καθημερινά όλο και πιο δύσκολη η ζωή, ενώ θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι πολύ πιο απλά.

Να έπαιρνε για παράδειγμα ο ασθενής από το νοσοκομείο η τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ και να μην τρέχει κάθε τρίμηνο η μήνα.

Ίσως οι «αρμόδιοι», λόγο των παρενεργειών που πολλές φορές έχουν τα διάφορα σκευάσματα, φοβούνται μήπως οι γιατροί «κόψουν» τις συγκεκριμένες αγωγές, οπότε τα φάρμακα θα πάνε χαμένα.

Παιδιάστικος «φόβος», γιατί προσωπικά δεν βλέπω για ποιο λόγο κάποιος που θα σταματήσει η αλλάξει κάποια αγωγή, να μη στείλει πίσω τα υπόλοιπα φάρμακα που έχει στη διάθεση του…

Προσωπικά γνωρίζω πάρα πολλά άτομα που το έκαναν αυτό, επιστρέφοντας ακόμα και ΕΝΑ μόνο κουτί…

Τι συμβαίνει λοιπόν κύριοι;

Γιατί η νέα αυτή ταλαιπωρία;

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΟΥΝ ΠΙΑ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ Η ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ;

Θα επανέλθω.

Βασίλης Τσούγκαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: