Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ο Σόιμπλε στρίβει κι άλλο το μαχαίρι στην πληγή: Λεφτά γιοκ αν δεν κλείσει η αξιολόγηση

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: «Η περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από το επιτυχές κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και από την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα»
- Reuters: Αν η Ελλάδα δεν πάρει την επόμενη δόση στην ώρα της θα χρεοκοπήσει
- Το φάντασμα του Grexit πλανάται πάνω από την Αθήνα και το Βερολίνο  

Ο εκπρόσωπος του Γερμναού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ξεκάθαρος: «Η περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από το επιτυχές κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και από την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα».
Το ίδιο είπε επίσης και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ελλάδα θα πάρει περισσότερα δάνεια μόνο αν συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται, όπως σημειώνει το Reuters ότι η Ελλάδα χρειάζεται την επόμενη δόση από το πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί ενώπιον του κινδύνου να μην μπορέσει να χρεοκοπήσει.
Όπως σημειώνει η Deutche Welle, το Βερολίνο επιμένει στην επίσπευση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Και όλες τις τελευταίες ημέρες, ακόμα και όταν θέματα όπως το διάταγμα Τραμπ είναι πρώτα στην ατζέντα, στην Γερμανία κυριαρχεί η Ελλάδα.
Την αφορμή έδωσε ένα μικροσκοπικό δημοσίευμα της Bild για πιθανή αναζωπύρωση του ελληνικού προβλήματος μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας στη χώρα, με πιθανή κατάληξη το Grexit. Μόνο και μόνο το άκουσμα αυτής της λέξης σε αυτήν την κρίσιμη από κάθε άποψη πολιτική συγκυρία προκαλεί ρίγη ανησυχίας στο κυβερνών κόμμα της Άγκελα Μέρκελ.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα της DW, πιθανή αναζωπύρωση της φιλολογίας για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αποτελεί το χειρότερο σκηνικό διεξαγωγής μιας από τις πιο δύσκολες προεκλογικές εκστρατείες καθ’ ομολογία της ίδιας της καγκελαρίου. Η παρατεταμένη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς βάζει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση κυρίως τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίζεται εκτεθειμένος απέναντι στην Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης, καθώς εγγυήθηκε την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να εξασφαλίσει την συγκατάθεσή της στη Βουλή για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Όπως παρατηρεί σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες η έγκριτη Neue Zürcher Zeitung, τα «γεράκια» της ευρωζώνης, όπως αποκαλεί τη Γερμανία και την Ολλανδία, χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις δίνουν σε λίγους μήνες αγώνα πολιτικής επιβίωσης, από τη μια χρειάζονται το ΔΝΤ, διότι το εμπιστεύονται περισσότερο από ό,τι την Κομισιόν για τη σκληρή «εφαρμογή» των μέτρων και έχουν δεσμευθεί επ' αυτού στα κοινοβούλιά τους, από την άλλη όμως δεν συμφωνούν με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που ζητά το ΔΝΤ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ανατροφοδοτούμενης κρίσης η πάντα καλά πληροφορημένη εφημερίδα Bild επαναφέρει το φάντασμα του Grexit σε ένα «άρθρο» επτά προτάσεων. Επικαλούμενος κύκλους του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ο αρθρογράφος προκαταλαμβάνει αναζωπύρωση της συζήτησης για Grexit με τον υπουργό Οικονομικών να τίθεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ο αποδέκτης είναι διπλός: αφενός το εσωτερικό του κόμματος του Σόιμπλε, που πείθεται όλο και λιγότερο ότι η ελληνική κρίση θα έχει ημερομηνία λήξης με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ, και αφετέρου η Ελλάδα, για να μη θεωρεί ευάλωτη και εκβιάσιμη τη γερμανική πλευρά λόγω των βουλευτικών εκλογών και να επιταχύνει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
πηγες: DW, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: