Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Καταγγελίες από φαρμακοποιούς για ελλείψεις σε φάρμακα και εμβόλια – Η κομπίνα πίσω από τις ελλείψεις

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε φάρμακα και παιδικά εμβόλια στην χώρα μας. Οι φαρμακοποιοί καθημερινά βρίσκονται σε ένα «σαφάρι» φαρμάκων για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ασθενών.
Οι μεγάλες ελλείψεις διαπιστώνονται αρχικά στα πρωτότυπα φάρμακα καθώς είναι αυτά  που δεν έχουν αντιγραφεί από κάποιο γενόσημο.
Ο Γενικός Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης μιλά στην ThessNews για τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο του φαρμάκου.

 
Οι ελλείψεις οφείλονται καθαρά σε οικονομικούς λόγους
«Το βασικό αίτιο για την μεγάλη έλλειψη των φαρμάκων είναι η πολύ χαμηλή τιμή που έχουν τα φάρμακα στην Ελλάδα.
Με αποτέλεσμα για τις εταιρίες που τα παράγουν να είναι οικονομικά ασύμφορο να τα προμηθεύσουν στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό στέλνουν ένα πολύ μικρό αριθμό φαρμάκων στην χώρα μας για να πουν ότι έστειλαν και ότι δεν μας έχουν αφήσει χωρίς φάρμακα. Όμως οι ποσότητες που μας στέλνουν είναι πολύ μικρές και αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών της χώρας» τονίζει ο κ. Ευγενίδης.
 
Η κομπίνα πίσω από τις ελλείψεις
Ένας επιπλέον σημαντικός παράγοντας της μεγάλης έλλειψης των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι ότι έχουν πολύ ελκυστική τιμή για εξαγωγές. Αυτό συμβαίνει διότι τα φάρμακα εισάγονται στην χώρα με πολύ χαμηλές τιμές αλλά η αξία τους σε άλλα κράτη είναι πολύ μεγαλύτερη.
«Μια παραγωγός εταιρία φαρμάκων από την Αγγλία στέλνει στην χώρα μας μια μικρή ποσότητα φαρμάκων (με τα χίλια ζόρια) για να μην μας αφήσει εντελώς εκτεθειμένους.  Τότε κάποιοι επιτήδειοι τα αγοράζουν και στην συνέχεια τα εξάγουν στην Αγγλία σε πολύ μεγάλη τιμή από ότι τα αγοράζουν στην Ελλάδα. Με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν φάρμακα αγγλικής εταιρίας στην Αγγλία με ελληνική ετικέτα. Ένα γεγονός το οποίο έχει εξοργίσει τις φαρμακευτικές εταιρίες και μας στέλνουν ακόμη μικρότερες ποσότητες φαρμάκων» προσθέτει ο ίδιος.
 
Μεγάλες ελλείψεις σε παιδικά εμβόλια
Επίσης σημαντικό πρόβλημα υπάρχει και στο κομμάτι των παιδικών εμβολίων, λόγω των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν στην χώρα εξαιτίας της μεγάλης προσφυγικής ροής. Για αυτό και χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες παιδικών εμβολίων. Τα εμβόλια όμως που υπάρχουν δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδίων που ζουν στην Ελλάδα.
«Το πρόβλημα είναι πολύ οξύ διότι υπάρχει ένας προγραμματισμός σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, ένα γεγονός το οποίο πολλές φορές δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί.
Παραδείγματος χάριν ένα εμβόλιο που έχει τρεις δόσεις θα πρέπει, οι δόσεις να πραγματοποιηθούν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Όταν όμως ένα παιδί κάνει την πρώτη δόση αλλά μετά από έξι μήνες δεν βρίσκει το εμβόλιο για να λάβει την δεύτερη δόση τότε χαλάει όλο το σχήμα» υπογραμμίζει με νόημα στην ThessNews.
Μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν σε όλο τον βασικό προγραμματισμό των εμβολίων για τα παιδιά με πρωταθλητή το εμβόλιο της ηπατίτιδας. Ένα εμβόλιο το οποίο λείπει από την ελληνική αγορά εδώ και πάρα πολύ καιρό.
 
Χωρίς αντιγριπικά εμβόλια η χώρα
Μεγάλη είναι η έλλειψη των αντιγριπικών εμβολίων η οποία δεν έχει μόνο τοπικό χαρακτήρα αλλά πανελλαδικό. Αυτό οφείλεται διότι τα αντιγριπικά εμβόλια κατασκευάζονται στο εξωτερικό σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Οι παραγγελίες για τα αντιγριπικά εμβόλια πραγματοποιούνται κάθε χρόνο την άνοιξη και διατίθενται στην αγορά το φθινόπωρο, ανάλογα πάντα με την παραγγελιά που έχει κάνει η κάθε χώρα.
«Φέτος η χώρα μας παρέλαβε κανονικά την ποσότητα των αντιγριπικών εμβολίων που είχε παραγγείλει απλά η ζήτηση ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα μπορούσε να προβλέψει κάποιος. Για αυτό και υπάρχει αυτή η έλλειψη στην αγορά η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για να προμηθευτούμε σαν κράτος» συμπληρώνει.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: