Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Βραβειο στον δημο Σιθωνιας για το προγραμμα οικιακης κομποστοποιησης

Πρωτοπορεί ο Δήμος Σιθωνίας Χαλκιδικής στις «πράσινες δράσεις» και ειδικά στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης και για το λόγο αυτό απέσπασε αργυρό βραβείο στην ενότητα Green City, στην κατηγορία Ανακύκλωση & Επαναχρησιμοποίηση.
Η βράβευση του έγινε στο πλαίσιο των Best City Awards 2016, τα οποία δόθηκαν πρόσφατα σε σχετική εκδήλωση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Τα Best City Awards επιβραβεύουν πρακτικές που καθιστούν τις πόλεις «ευφυείς» και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους.
Όπως επισήμανε ο Δήμαρχος Σιθωνίας κ. Ιωάννης Τζίτζιος, ο δήμος θα επεκτείνει την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της εξορθολογικοποίησης του συστήματος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
Μέσα από την παρακολούθηση του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης για τα έτη 2014 και 2015 στο Δήμο Σιθωνίας αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα από τη χρήση κάδων κομποστοποίησης από τους πολίτες του δήμου.
Στους παραλήπτες των κάδων απευθύνθηκαν πολλαπλά ερωτηματολόγια, ενώ έγιναν και αυτοψίες στην περιοχή λειτουργίας των κάδων και προέκυψαν τα εξής συνοπτικά αποτελέσματα:
  • Το 65% των κατόχων κάδων ρίχνει σε αυτόν όλα τα απόβλητα, που προβλέπεται ότι μπορούν να μπουν σε αυτόν.
  • Ποσοστό 79% έχει πάρει οργανικό λίπασμα από τους κάδους και σύμφωνα με τις δηλώσεις των κατοίκων προσομοιάζει στη χωνεμένη κοπριά.
  • Ποσοστό επίσης 79% δηλώνει ότι το παραγόμενο λίπασμα βοηθάει στην ανάπτυξη των φυτών τους.
  • Σε ποσοστό 61% οι κάτοικοι δουλεύουν τον κάδο όλο το χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για να βρεθεί η ποιότητα του παραγόμενου κομπόστ έγιναν τυχαίες δειγματοληψίες από τους κάδους κομποστοποίησης. Τα δείγματα του λιπάσματος στάλθηκαν για ανάλυση στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα» και μετρήθηκαν η οργανική ουσία, το εναλλακτικό κάλιο, ο φώσφορος με τη μέθοδο OLSEN και το ολικό άζωτο των δειγμάτων. Από τις μετρήσεις προέκυψαν ανεβασμένες τιμές σε αυτά τα στοιχεία, γεγονός που υποδηλώνει την καλή ποιότητα του παραγόμενου λιπάσματος.
Οι κάτοικοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το παραγόμενο κόμποστ για να αυξήσουν την παραγωγή τους, αλλά και να αντικαταστήσουν μέρος των χημικών λιπασμάτων.

 http://greenagenda.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: