Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.comΠέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

Ο πιο διάσημος καρπός της Χαλκιδικής για μια ακόμη χρονιά θύμα… των καρτέλ!

Μπορεί πριν από λίγα χρόνια να έγινε διεθνώς γνωστή, όταν σε σκηνή της χολιγουντιανής ταινίας «Ο λύκος της Γουόλ Στριτ» ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο την απολάμβανε μαζί με το μαρτίνι του, όμως από ό,τι φαίνεται η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για τους παραγωγούς της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής.

Το διασημότερο ίσως αγροτικό προϊόν της Χαλκιδικής, γίνεται στόχος των μεγαλεμπόρων και των «καρτέλ», αφού οι παραγωγοί μη μπορώντας να πουλήσουν την παραγωγή τους σε συμφέρουσα τιμή, αναγκάζονται να τη δίνουν σε πολύ χαμηλές και εξευτελιστικές τιμές, μιας και πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο προϊόν που πρέπει να μαζευτεί και να επεξεργαστεί άμεσα.

«Η ελιά και ειδικά αυτή της Χαλκιδικής είναι ένα.....προϊόν ιδιαίτερο που διαφέρει από τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα που είναι γνωστά στο εξωτερικό και τα εξάγουμε», επισημαίνει στην «Karfitsa» ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής, Παύλος Γιαλαγκολίδης. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, αυτό που συμβαίνει φέτος, είναι μια πρακτική που παρατηρείται κάθε χρόνο, με τους παραγωγούς να «παραδίδουν το προϊόν στην όρεξη κάποιου εμπόρου που θα αποφασίσει αυτός την τιμή γι’ αυτό». Όπως εξηγεί ο κ. Γιαλαγκολίδης, αυτό γίνεται γιατί οι μεγαλέμποροι εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι ο καρπός της ελιάς εάν παραμείνει για πολύ καιρό στο δέντρο ή ανεπεξέργαστος, «γαλακτώνει» ή «μαυρίζει», «αλλοιώνοντας το προϊόν και κατ’ επέκταση την ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό». Γι’ αυτό το λόγο σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΑ Χαλκιδικής, «οι μεγαλέμποροι αργούν χαρακτηριστικά να δώσουν τιμές στους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να παραδίδουν την παραγωγή προκειμένου να μην καταστραφεί». Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο καρπός της ελιάς δεν μπορεί να γίνει εξαγώγιμος εάν δεν γίνει πρώτα η επεξεργασία του. Έτσι, όπως εξηγεί ο κ. Γιαλαγκολίδης, αυτός είναι ο λόγος που πολλοί παραγωγοί φέτος έδωσαν τον καρπό τους από 0,40 ευρώ έως και 1 ευρώ.

Ζήτηση… χρηματιστηρίου

Όπως στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα, έτσι και στην ελιά Χαλκιδικής, η τιμή καθορίζεται σύμφωνα με τη ζήτηση. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Διεπαγγελµατικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, Γιώργος Ντούτσιας, η τιμή του προϊόντος δεν μπορεί να είναι κάτι το προαποφασισμένο. «Η αγορά είναι αυτή που διαμορφώνει την τελική τιμή. Δεν υπάρχει κάτι θεσμοθετημένο που να καθορίζει σε ποια τιμή θα πουληθεί από τον παραγωγό στον έμπορο. Είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ντούτσιας. Όπως λέει ο ίδιος, η φετινή πτώση της παραγωγής, θα αυξήσει το ενδιαφέρον για τα περσινά αποθέματα, γεγονός που ενδέχεται να αυξήσει σε κάποιο βαθμό τις τιμές. «Τα αποθέματα είναι καλής ποιότητας και αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς», σημειώνει ο Γιώργος Ντούτσιας. Το πρόβλημα που ενέκυψε βέβαια με την ποσότητα που εξάγεται, ήταν τα capital controls. «Παλιότερα μοιραζόταν το κόστος μεταφοράς, όμως μετά την επιβολή των περιορισμών στις τράπεζες το κόστος αποστολής του προϊόντος εκτοξεύθηκε», λέει ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ.


 Karfitsa

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πρωτον...δε μπορω να διαβαζω σχολια τυπου πρωτα η ελια Χαλκιδικης και μετα ολα τ αλλα...χαλαρωστε λιγο...ενα προιον οπως ολα τ αλλα ειναι...δευτερον...εφοσον οι μεγαλεμποροι ειναι τοοοοοσο μα τοσο αδυσωπητοι (που εδω που τα λεμε κυριοι,οι εμποροι επιχειρηματιες ειναι με σκοπο τη μεγιστοποιηση του κερδους τους αρα απο τη μερια τους καλα κανουν) γιατι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ δεν οργανωνεστε ολοι οι χαλκιδικιωτες να φτιαξετε εναν συνεταιρισμο για να μπορεσετε να δυναμωσετε το προιον σας??Ε?