Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που αύξησε τη φορολογία των επιχειρήσεων το 2015

Ακόμη μια θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα για το 2015. Η χώρα μας ήταν το μοναδικό κράτος-μέλος του ΟΟΣΑ που προχώρησε σε αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ για τη φορολογική πολιτική την περίοδο της κρίσης (2010-2014), οι χώρες στην πλειονότητά τους (εξετάζονται 34 χώρες) αύξησαν τη φορολογία και συγκεκριμένα τα φορολογικά τους έσοδα ως προς το ΑΕΠ τους. Από πέρυσι, όμως, προκύπτει ότι οι χώρες του ΟΟΣΑ άλλαξαν πολιτική και στρέφουν πλέον τα φορολογικά τους μέτρα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των αναπτυξιακών τους προοπτικών, όπως γράφει η ''Καθημερινή''.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση «οι.....
φορολογικές μεταρρυθμίσεις επικεντρώνονται πλέον στην ενίσχυση της ανάπτυξης». «Ενώ η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν ο βασικός στόχος των μεταρρυθμίσεων στη φορολογία κατά τη διάρκεια της κρίσης, το 2015 οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις μετέφεραν την έμφασή τους στη στήριξη της ανάπτυξης» προστίθεται στην έκθεση.
Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις του προηγούμενου έτους στις χώρες που εξετάζει είχαν στο επίκεντρό τους τη μείωση της φορολογίας στην εργασία και στις επιχειρήσεις και τη μερική αύξηση των εσόδων τους από την κατανάλωση και τους περιβαλλοντικούς φόρους. Μέσα σε αυτό το γενικότερο περιβάλλον, «η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που αύξησε τον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 29% το 2015», προσθέτει ο ΟΟΣΑ.
Στον αντίποδα, στις χώρες που μειώθηκε η φορολογία των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται η Αυστρία, ο Καναδάς, η Εσθονία, η Γαλλία, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Τουρκία. Στον ίδιο κατάλογο βρέθηκαν και χώρες που ήταν σε μνημόνιο ή σε οικονομική κρίση όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, καθώς και η Ιταλία, που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: