Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Έλλειμμα – μαμούθ στο ΙΚΑ: Ψάχνουν 200 εκατ. ευρώ για να πληρώσουν συντάξεις

Λείπουν 1,94 δισ. ευρώ - Απέρριψαν την κυβερνητική πρόταση για ανάληψη των χρημάτων από το ΑΚΑΓΕ - Νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΙΚΑ για να βρεθούν τα χρήματα  

Πορεία στα βράχια δείχνει η «πυξίδα» του ΙΚΑ, καθώς τα 200 εκατ. ευρώ που ζήτησε ως έκτακτη ενίσχυση για να πληρώσει συντάξεις -πρόταση που απορρίφθηκε χθες με 9 κατά και 6 υπέρ από το Δ.Σ.- είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου.

Το αν θα γίνουν κανονικά οι πληρωμές συντάξεων θα.... εξαρτηθεί από τη δεύτερη συζήτηση που θα έρθει στο Δ.Σ. για το ίδιο θέμα την άλλη Τετάρτη ή Πέμπτη. Αν και εκεί δεν περάσουν τα 200 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ, τότε είναι πιθανό να υπάρξει νέα δανειοδότηση ή αξιοποίηση αποθεματικών για να μην καθυστερήσει η καταβολή των συντάξεων.

Ανοίγματα

Το ΙΚΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ζήτησε τα 200 εκατ. ευρώ από τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ ενώ πήρε και άλλα 350 εκατ. ευρώ από το ειδικό αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού για να βγάλει τις υποχρεώσεις του. Μέχρι στιγμής το σύνολο της τακτικής και έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης που έχει λάβει για το 2016 είναι στα 3,53 δισ. ευρώ από 3,18 δισ. που ήταν η αρχική επιχορήγηση και παρά ταύτα η χρονιά θα κλείσει με έλλειμμα 1,94 δισ. ευρώ, όπως δείχνουν τα στοιχεία που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος για την 6η κατά σειρά τροποποίηση του προϋπολογισμού του που εγκρίθηκε χθες, εν αντιθέσει με τα 200 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ!

Με άλλα λόγια, το θηριώδες άνοιγμα του ΙΚΑ είναι αδύνατον να κλείσει ακόμη και αν «σηκώσει» όλα τα λεφτά (600 εκατ. ευρώ) που είναι στο ΑΚΑΓΕ.

Στο ΑΚΑΓΕ μπαίνουν (πρόβλεψη μέχρι 2020) 600 εκατ. από μειώσεις κύριων συντάξεων μέρος των οποίων γυρίζει στα Ταμεία κύριας ασφάλισης ως επιχορήγηση βάσει νόμου, ενώ απαγορεύτηκε στα επικουρικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: