Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Επιτήδειοι βρήκαν νέο τρόπο να εξαπατούν τους χρήστες του διαδικτύου

Ένα νέο τρόπο να εξαπατούν τους χρήστες του Διαδικτύου ανακάλυψαν οι κυβερνο-εγκληματίες, χρησιμοποιώντας ως δόλωμα τους νόμιμους παρόχους υπηρεσιών Internet προκειμένου να παραπλανήσουν τα θύματά τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου BBC, οι απατεώνες προσεγγίζουν τα θύματά τους προσποιούμενοι κάποια νόμιμη εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και στη συνέχεια προσφέρουν ψεύτικη τεχνική υποστήριξη, είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω Internet.

Ο τρόπος αυτός εξαπάτησης δεν είναι κάποιο νέο κόλπο, αφού παλαιότερα απατεώνες καλούσαν το θύμα τους ισχυριζόμενοι ότι εκπροσωπούν τη Microsoft με σκοπό να το χρεώσουν για ψεύτικη τεχνική υποστήριξη.

Ωστόσο, αυτός ο τρόπος κατά τον οποίο χρησιμοποιούν τους παρόχους Internet ως δόλωμα, αποτελεί μια νέα παραλλαγή του παλιού κόλπου και έχει εντοπιστεί, κυρίως, στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ηλεκτρονική « έκδοση » της απάτης περιλαμβάνει ένα ρεαλιστικό αναδυόμενο (pop-up) παράθυρο που διακόπτει την περιήγηση του θύματος στο Διαδίκτυο και εμφανίζεται ένα μήνυμα το οποίο φαίνεται να είναι νόμιμο και να προέρχεται από την πραγματική ISP (Internet Service Provider) του χρήστη.

Το αναδυόμενο παράθυρο περιέχει ένα μήνυμα που «ενημερώνει» τον χρήστη ότι η ISP έχει «εντοπίσει κακόβουλο λογισμικό» στο σύστημά του, προτρέποντας τα θύματα να καλέσουν επειγόντως έναν αριθμό για « άμεση βοήθεια ».

Ο Τζερόμ Σεγκούρα, σύμβουλος στην εταιρεία παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών ασφαλείας Malwarebytes, διερευνά εδώ και χρόνια τέτοιου είδους τεχνολογικές απάτες, ωστόσο όταν ανακάλυψε τη νέα αυτή παραλλαγή της κομπίνας παραλίγο να πέσει και ο ίδιος θύμα.

« Με έπιασαν απροετοίμαστο και μου πέρασε σχεδόν από το μυαλό ότι ήταν πραγματικό. Ήταν μια σελίδα από την ISP μου που με ενημέρωνε ότι ο υπολογιστής μου έχει προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό. Μόνο όταν έριξα μια πιο προσεχτική ματιά διαπίστωσα ότι πρόκειται για απάτη », δήλωσε ο ίδιος στο BBC.

Συνέχισε λέγοντας, ότι, δεν του προκαλεί έκπληξη, ότι οι απατεώνες έχουν ανακαλύψει νέες μεθόδους για να εξαπατούν τα θύματά τους.

« Οι κλήσεις σε τηλέφωνα ήταν σπατάλη χρόνου και οι άνθρωποι μετά από ένα διάστημα άρχιζαν να συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για απάτη. Έτσι, οι απατεώνες πρέπει να ανακαλύπτουν νέους τρόπους για να φέρνουν εις πέρας τις κομπίνες τους, με εξατομικευμένο και "νόμιμο" τρόπο. Αυτή η παραλλαγή της κομπίνας είναι πιο αποδοτική και αποτελεσματική».

Δεν υπάρχουν σχόλια: