Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Έρχεται νέο μνημόνιο - Τσουνάμι έμμεσων φόρων – Ξαφνικός θάνατος στην τσέπη του φορολογούμενου

Μνημόνιο και για τη διευθέτηση του χρέους με επιπλέον μέτρα θέλουν οι δανειστές
- Νέες αλλαγές στο υπάρχον μνημόνιο και για να υπογράψουν τη συμφωνία
- Από 0,10 ως 1 ευρώ η αύξηση στα τσιγάρα
- Από 0,05 ως 0,10 ευρώ η αύξηση στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης
- Πόσο θα αυξηθεί το φυσικό αέριο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
- Τι θα γίνει με τις αυξήσεις σε κινητά, συνδρομητική τηλεόραση
- Καπέλο φόρου επιπλέον 300 ευρώ/χρόνο φέρνει η μείωση του αφορολόγητου
- Καπέλο 200 εκατομμυρίων και στον ΕΝΦΙΑ


Θα συνεχίζουμε να μετράμε μνημόνια και μάλιστα...

συμπυκνωμένα μέσα στο επόμενο διάστημα. Τα δημοσιεύματα δίνουν και παίρνουν. Η Εφημερίδα των Συντακτών μετράει δύο μνημόνια που έρχονται. Το ένα αφορά στη συμφωνία με το ΔΝΤ που θα φέρει επιπλέον μέτρα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το Ταμείο δεν προτίθεται να βάλει την υπογραφή του, ενώ άμεσα αναμένεται να έρθει και ένα τρίτο μνημόνιο, ένα νέο πακέτο μέτρων δηλαδή που θα αφορά σε συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους.

Κανείς δεν φαίνεται πλέον να μιλάει για κούρεμα, καθώς δεν το δέχεται η Ευρώπη και ειδικότερα η Γερμανία, αλλά για καλύτερες συνθήκες στην αποπληρωμή, μικρότερα επιτόκια και μεγαλύτερος χρόνος αποπληρωμής με στόχο να μειωθούν τα ποσά που απαιτούνται.
Για να γίνει όμως αυτό, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, θα πρέπει να ληφθούν από τη χώρα, κατ' απαίτηση τόσο των Βρυξελλών, όσο και της Ουάσιγκτον, μια σειρά από μέτρα αλλά και μεταρρυθμίσεις που όπως λέγεται πάντα “θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους”.

Μάλιστα το πρακτορείο Reuters “διαβάζοντας” ή μεταφράζοντας” τη ρητορική Τσίπρα αναφέρει πως “εκμεταλλεύθηκε τη διαρροή για να δαιμονοποιήσει το ΔΝΤ, να συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των ακόμη πιο οδυνηρών θυσιών για την εξασφάλιση της επόμενης δόσης των ευρωπαϊκών δανείων και να προσπαθήσει να στριμώξει τους συντηρητικούς αντιπάλους του” και πως “κάθε φορά που ο Τσίπρας πρέπει να συμβιβαστεί, χρειάζεται να δημιουργήσει έναν εξωτερικό εχθρό”.
Σε κάθε περίπτωση πληροφορίες και σχόλια οδηγούν σε ένα συμπέρασμα. Νέα μέτρα, ξανά και ξανά, με στόχο είτε τη δόση, είτε την ελάφρυνση του χρέους.


Ήδη τα πρώτα μέτρα (τα οποία μάλιστα προέκυψαν κατά τη διάρκεια της παρούσας διαπραγμάτευσης) έρχονται ως τσουνάμι σε όλα τα επίπεδα και κινούνται εναντίον όλων υπό την έννοια ότι οι έμμεσοι φόροι και μάλιστα σε ήδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης χτυπούν όλα τα κοινωνικά στρώματα ανεξαιρέτως.

Πέρα απ' το ασφαλιστικό που θα μειώσει κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και πέρα από τις νέες κλίμακες του φόρου που σε συνδυασμό με την εισφορά αλληλεγγύης θα χτυπήσουν τα εισοδήματα από 9.500 ευρώ ως 27.000, υπάρχει και το αφορολόγητο που στο καλύτερο σενάριο, αυτό της κυβέρνησης προσθέτει 100 ευρώ φόρο εάν μειωθεί στα 9.100 ευρώ και στο χειρότερο, αυτό των δανειστών προσθέτει 300 ευρώ φόρο καθώς πέφτει στα 8.100 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, παρά τη μείωση στις αντικειμενικές αξίες, δεν έχουν να περιμένουν καμία ουσιαστική μείωση. Αντίθετα, θα υπάρξουν αυξήσεις στον φόρο των ακινήτων και μάλιστα της τάξης των 200 εκατομμυρίων. Σχεδόν δηλαδή τα διπλάσια απ' τα έσοδα που περιμένει η κυβέρνηση από την αύξηση στα καύσιμα.

Η αύξηση στα καύσιμα στο καλύτερο σενάριο (αυτό που υπάρχει για την ώρα) θα είναι περί τα πέντε λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή της βενζίνης στην Αττική για παράδειγμα θα πάει από 1,33 ως 1,38 ευρώ / λίτρο. Αντίστοιχα το πετρέλαιο κίνησης θα κινηθεί (στην Αττική) από 1,05 ως 1,08 ευρώ/ λίτρο.

Και είμαστε ακόμη στην αρχή. Τις τελευταίες ημέρες, όσο δηλαδή πλησιάζουμε στη συμφωνία, βγαίνουν από το συρτάρι φόροι σε ποτά και τσιγάρα. Η αύξηση για τους καπνιστές μεταφράζεται σε 0,20 ευρώ ως και ένα ευρώ το πακέτο, ανάλογα με τη σημερινή τιμή.

Το οικονομικό επιτελείο ωστόσο έχει και άλλους ... άσσους στο μανίκι για να παρουσιάσει στους δανειστές και να κλείσει τη διαπραγμάτευση. Ένας από αυτούς είναι η αύξηση του φόρου στο φυσικό αέριο. Εδώ ποσοστό δεν υπάρχει, αλλά συνήθως η αύξηση ακολουθεί τις τιμές του πετρελαίου.

Νέα χαράτσια έρχονται στην κινητή τηλεφωνία με στόχο την είσπραξη επιπλέον 50 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο η αύξηση αυτή είναι πολύ πιθανό να απορροφηθεί από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Ο κατάλογος δεν σταματάει εδώ καθώς έρχεται χαράτσι και για όσους έχουν επιλέξει τη συνδρομητική τηλεόραση, με στόχο και εδώ περίπου τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Όλα τα παραπάνω μέτρα έχουν διαρρεύσει ως σήμερα. Αυτό σημαίνει πως για τη συμφωνία με το ΔΝΤ και ύστερα με ΔΝΤ και Βρυξέλλες για την αναδιάρθρωση του χρέους, θα έρθουν κι άλλα και εκεί θεωρείται βέβαιο ότι θα επανέλθει στο τραπέζι πιο πιεστικά η μείωση των κρατικών δαπανών που δεν θα σημάνει τίποτε άλλο από μειώσεις μισθών. Προς το παρόν και σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο με τον πήχη να μπαίνει στα 440 εκατομμύρια ευρώ η κυβέρνηση λέει ότι σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για μειώσεις μισθών ή για απολύσεις και πως η κάλυψη θα γίνει από μειώσεις των αμυντικών δαπανών.


newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: