Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του

 ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με το Επιμελητήριο του Κιλκίς, συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 27 Μαϊου 2015 και ώρα 18.30 στο Συνεδρικαό του Κέντρο στον Πολύγυρο, ημερίδα με θέμα «Ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο e-Auction Market για αγροδιατροφικά προϊόντα» που τέθηκε σε λειτουργία από το Επιμελητήριο του Κικλίς. Θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες που έχει το Ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο e-Auction Market ως μέσω διεξαγωγής αγοραπωλησιών των αγροδιατροφικών προϊόντων τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, καθώς και τα οφέλη των τοπικών παραγωγών και επιχειρήσεων που θα αποκομίσουν από την ααξιοποίηση των δυνατοτήτων του.



· ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 4ΜΗΝΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, προκηρύσσει πρόχειρο διαγωνισμό για την τετράμηνη ψηφιακή έκδοση του ενημερωτικού έντυπου του, για το έτος 2015 και μόνο, με τίτλο «Επιμελητήριο Χαλκιδικής» και με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη προσφορά. Οι προσφορές θα πρέπει να καλύπτουν την έκδοση τριών (3) ψηφιακών εντύπων, που θα πραγματοποιούνται κάθε τετράμηνο. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι για ένα χρόνο, και ημερομηνία έναρξης της σύμβασης ορίζεται η 1η Ιανουαρίου 2015 και λήξης η 31η Δεκεμβρίου 2015 . Οι προσφορές κατατίθενται το αργότερο μέχρι 22 Μαΐου 2015, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13:00 στα γραφεία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο (Πολυτεχνείου 58). Οι τεχνικές προδιαγραφές του ψηφιακού εντύπου, οι όροι του διαγωνισμού καθώς και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με αυτόν, στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής www.epichal.gr .



· ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΟ MONEY SHOW 22-24 ΜΑΪΟΥ 2015 ΣΤΟ HYATT

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής θα συμμετάσχει με δικό του περίπτερο στο 26ο Πολυσυνέδριο Money Show που θα πραγματοποιηθεί από 22-24 Μαΐου 2015 στο ξενοδοχείο HYATT στη Θεσσαλονίκη και προσκαλεί όλες τις επιχειρήσεις μέλη του να παρακολουθήσουν τη θεματική ενότητα που τους ενδιαφέρει. Το Ελληνο- Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για ακόμη μια φορά είναι ο βασικός συνδιοργανωτής του, συνδράμοντας στην αναμόρφωση και στην ανάπτυξη του καταξιωμένου αυτού θεσμού. Σημαντικοί φορείς και Οργανισμοί από όλη την Ελλάδα αλλά και διεθνώς έχουν δηλώσει συμμετοχή. Το 26οMoney Show, έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Μακεδονίας - Θράκης),της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στους κεντρικούς άξονες ενδιαφέροντος του φετινού Money Show είναι η Γεωργία, ο Αγροδιατροφικός Κλάδος, ο Τουρισμός, η Καινοτομία – Τεχνολογίες και οι Επενδύσεις. Η είσοδος είναι δωρεάν.
· 3η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ LEADER" ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Στα πλαίσια του Άξονα 4: «Εφαρμογή προσέγγισης LEADER» του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» (ΠΑΑ) εγκρίθηκε, με τις αριθ. 5807/29.6.09 και 5954/2.7.09 αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η εφαρμογή τοπικού προγράμματος, με Φορέα Υλοποίησης (Ομάδα Τοπικής Δράσης) την Εταιρεία μας, με την επωνυμία: «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Α.Ε. – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α.» (εφεξής αποκαλούμενη Ο.Τ.Δ.). Περιοχή εφαρμογής των υπομέτρων και δράσεων, στα οποία αναφέρεται η παρούσα πρόσκληση αποτελεί η περιοχή παρέμβασης του τοπικού προγράμματος, δηλαδή πρώην Δήμος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (νυν Δήμος Ν. Προποντίδας σύμφωνα με το Ν3852/2010) , πρώην Δήμος ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ(νυν Δήμος Κασσάνδρας σύμφωνα με το Ν3852/2010), πρώην Δήμος ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ (νυν Δήμος Ν. Προποντίδας σύμφωνα με το Ν3852/2010), πρώην Δήμος ΟΡΜΥΛΙΑΣ (νυν Δήμος Πολυγύρου σύμφωνα με το Ν3852/2010), πρώην Δήμος ΠΑΛΛΗΝΗΣ (νυν Δήμος Κασσάνδρας σύμφωνα με το Ν3852/2010), πρώην Δήμος ΤΡΙΓΛΙΑΣ (νυν Δήμος Ν. Προποντίδας σύμφωνα με το Ν3852/2010) και επιλεγμένες Τοπικές Κοινότητες από τέσσερις (4) Ο.Τ.Α., η Δ.Κ. Πολυγύρου και η Τ.Κ. Ολύνθου του πρώην και νυν Δήμου ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ, η Τ.Κ. Γοματίου του πρώην Δήμου ΠΑΝΑΓΙΑΣ(νυν Δήμος Αριστοτέλη σύμφωνα με το Ν3852/2010), η Τ.Κ. Ν.Μαρμαρά, η Δ.Κ. Νικήτης και η Τ.Κ. Μεταγγιτσίου του πρώην και νυν Δήμου ΣΙΘΩΝΙΑΣ και η Τ.Κ. Στρατωνίου του πρώην Δήμου ΣΤΑΓΙΡΩΝ ΑΚΑΝΘΟΥ (νυν Δήμος Αριστοτέλη σύμφωνα με το Ν3852/2010) του Νομού Χαλκιδικής. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των επενδυτικών προτάσεων είναι η 15η Ιουνίου 2015 και ώρα 14:00μμ. Οι επενδυτικές προτάσεις υποβάλλονται στην έδρα της Ο.Τ.Δ.: Πολύγυρος, 22ας Απριλίου και Μακεδονίας γωνία Τ.Κ. 63100, τηλ. 2371024407 & 2371024507, είτε ιδιοχείρως, είτε με συστημένη ταχυδρομική επιστολή ή ταχυμεταφορά, με την ένδειξη «Για την πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος του τοπικού προγράμματος της Ο.Τ.Δ. ΑΝΕΤΧΑ». Δίνονται με το πρόγραμμα Leader ευκαιρίες χρηματοδότησης για επενδύσεις ύψους έως και 300.000 ευρώ στο λιανικό εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών. Με ποσοστά ενίσχυσης 50% επιδοτούνται παντοπωλεία, κάβες με παραδοσιακά ποτά, καταστήματα πώλησης τουριστικών δώρων και ειδών λαϊκής τέχνης αλλά και κουρεία, κομμωτήρια, όπως και για δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία .

· ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του που παρακολούθησαν τα σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας Γ΄ και Β΄ κατηγορίας που πραγματοποιήθηκαν στον Πολύγυρο και στα Νέα Μουδανιά το έτος 2014, να παραλάβουν τη Βεβαίωση Επιμόρφωσης Τεχνικού Ασφαλείας από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2371024200 & 24300 υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία.



· ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΠΟΤΩΝ, ΚΑΠΝΟΥ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής ύστερα από την απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου κατά την 12η/11-05-2015 (θέμα 6ο _ ΑΔΑ: Β8ΦΞ46907Υ-ΞΟ4) Συνεδρίασή του, επαναπροκηρύσσει επαναληπτικό ηλεκτρονικό ανοιχτό διαγωνισμό με κριτήριο κατακύρωσης το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης επί της (%) στη μέση λιανική τιμή της αγοράς, για την προμήθεια τροφίμων, ποτών, καπνού και συναφών προϊόντων Π.Π.Υ.Φ.Υ. 2013, (CPV 15000000-8) για τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής, για ένα (1) έτος, προϋπολογιστικής δαπάνης 149.388,62 € με Φ.Π.Α. με δικαίωμα μονομερούς δίμηνης παράτασης. Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στην πλατφόρμα του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Διαγωνισμών Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promihteus.gov.gr του συστήματος. Η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 03-06-2015 ημέρα Τετάρτη και ώρα 11.00 πμ. Οι ηλεκτρονικές προσφορές θα κατατεθούν το αργότερο μέχρι της 02-06-2015 ημέρα Τρίτη και ώρα 17.00 μ.μ.. Πληροφορίες και αντίγραφα της διακήρυξης δίνονται από το γραφείο Προμηθειών της Υπηρεσίας του νοσοκομείου, τηλέφωνο 2371350363. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν τη διακήρυξη και μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr και από το πρόγραμμα Διαύγεια.
· ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ

Στην άρνηση των δανειστών φαίνεται να «σκοντάφτει» η εξαγγελία για φθηνότερες συναλλαγές με τη χρήση πιστωτικών καρτών. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε το απόγευμα της Τρίτης την πληροφορία για ενστάσεις των εταίρων στο προτεινόμενο καθεστώς ΦΠΑ από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται βασικός συντελεστής ΦΠΑ 15% και χαμηλός συντελεστής 6,5% για συναλλαγές με πιστωτική κάρτα που θα αυξάνονται στο 18% και 9,5% αντίστοιχα όταν οι συναλλαγές γίνονται με μετρητά. Όπως παραδέχτηκαν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, οι «θεσμοί» δεν αποδέχονται την εφαρμογή μειωμένων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες συντελεστών, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλες δημοσιονομικές απώλειες εις βάρος της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Τέλος πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί πιέζουν για έναν βασικό συντελεστή 19% ως 20%.
· ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΤΑΧΙSnet ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ 2015

Σε λειτουργία τέθηκε από το βράδυ της Πέμπτης 14 Μαϊου 2015 η εφαρμογή υποβολής φορολογικής δήλωσης 2015 (για εισοδήματα του 2014), στη διαδικτυακή σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών συστημάτων ΤΑXIS Net (http://www.gsis.gr/gsis_site/). Εφέτος όλοι οι φορολογούμενοι θα υποβάλλουν μέσω του TAXIS NET τις φορολογικές τους δηλώσεις, κατά το επόμενο διάστημα και μέχρι την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015, οπότε λήγει η σχετική διορία που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση στη σχετική εφαρμογή του TAXISnet και την υποβολή της δήλωσης είναι οι υπόχρεοι να διαθέτουν τους απαραίτητους κωδικούς (κλειδάριθμος) στο πληροφοριακό σύστημα.







· ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2015

Σε λειτουργία τέθηκε και για το οικονομικό έτος 2015 η ηλεκτρονική υπηρεσία (στην ιστοσελίδα www.ika.gr) που επιτρέπει στους Συνταξιούχους να εκτυπώνουν οι ίδιοι τις Βεβαιώσεις Αποδοχών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ (ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΟΤΕ για όλες τις κατηγορίες σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου). Υπενθυμίζεται ότι από το 2013 το ΙΚΑ έχει βάλει τέλος στην αποστολή των βεβαιώσεων συντάξεων που έστελνε ταχυδρομικά. Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι των ταμείων ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΝΑΤ που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet) δύνανται να εξυπηρετούνται (δηλαδή θα λαμβάνουν τις βεβαιώσεις των συντάξεων τους εκτυπωμένες) από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
· ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΟΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) οι βεβαιώσεις αποδοχών των συνταξιούχων για το έτος 2014.Οι συνταξιούχοι μπορούν να βρουν τις βεβαιώσεις αποδοχών τους στο πεδίο «Βεβαιώσεις Αποδοχών Συνταξιούχων ΟΑΕΕ». Σημειώνεται ότι η πρόσβαση στην εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη για ολόκληρο το χρονικό διάστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2015 με χρήση του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ του δικαιούχου.
· ΕΚΤΙΝΑΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Ενδεικτική της ασφυξίας της αγοράς αποτελεί η εκτίναξη των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών τον Απρίλιο. Οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 88,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν στα τέλη Απριλίου, έναντι 73,3 56,8 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2015. Σύμφωνα με το Σύστημα Αθετήσεως Υποχρεώσεων της «Τειρεσίας», οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν τον Απρίλιο στα 63,2 εκατ. ευρώ, από 52,5 εκατ. ευρώ το Μάρτιο, 41,6 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο και 14,9 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στα 25,4 εκατ. ευρώ, από 20,7 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, από 15 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και 7 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2015. Συνολικά οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίσθηκαν τον Απρίλιο 2015 ανήλθαν σε 826 τεμάχια, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 3.470. Σημειώνεται πως συνολικά οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίσθηκαν στο πρώτο τετράμηνο 2015 ανήλθαν σε 4.055 τεμάχια και οι απλήρωτες συναλλαγματικές σε 15.373 τεμάχια.
· ΣΤΑ 78 ΔΙΣ ΤΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κυμαίνονται στα 78 δισ. ευρώ και αποτελούν το 35% του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι περίπου 7%, επισήμαναν τα τραπεζικά στελέχη. Στην καταναλωτική πίστη, ένα στα δύο περίπου δάνεια βρίσκεται σε καθυστέρηση και ακολουθούν η επιχειρηματική πίστη με το 35% των δανείων να είναι «κόκκινα» και στην στεγαστική το ποσοστό των μην εξυπηρετούμενων είναι σε χαμηλότερα επίπεδα και προσεγγίζει το 30%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φτάσουν στο ανώτατο σημείο τους μέσα στο 2015 και μετά θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση τους, έξι μήνες αργότερα από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Για την αντιμετώπιση των αποκαλούμενων «κόκκινων» δανείων, οι συστημικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει προβλέψεις συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος από αυτές να αφορά χορηγήσεις που έχουν δοθεί εγχωρίως και καλύπτουν περίπου το 60% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης.

· ΕΣΕΕ: ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΧΑΝΟΝΤΑΙ 22,3 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΠ

Κάθε μέρα που περνάει, μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία της χώρας μας με τους πιστωτές, χάνονται 22,3 εκ. ευρώ από το Α.Ε.Π. της χώρας, κάθε 24 ώρες κλείνουν 59 επιχειρήσεις και μειώνεται η πλήρης απασχόληση κατά 613 θέσεις εργασίας. Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και προσθέτει ότι η τελική συμφωνία, "έστω και ως... μέτρια να χαρακτηριστεί ή κατώτερη των προσδοκιών, θεωρείται βέβαιο πως θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία, να λειτουργήσει ως ελατήριο, αφού η αγορά θα αφεθεί επιτέλους ελεύθερη να δουλέψει, τους υπόλοιπους μήνες του 2015".
· ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 2,164 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,164 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το τετράμηνο Ιανουάριος-Απρίλιος 2015 έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,046 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 287 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αυξημένα κατά 372 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου ήταν τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Οι δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 16.324 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 2.037 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2015, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 508 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1.146 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και στόχου για έλλειμμα 2.918 εκατ. ευρώ.

· ΑΔΡΑΝΕΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 11 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΗΛΘΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟ 2015

Στα 11 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων που περιήλθαν στο Δημόσιο το 2015, ενώ συνολικά την τελευταία διετία από την πηγή αυτή ο Κρατικός Προϋπολογισμός έχει εισπράξει 48 εκατ. ευρώ περίπου. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συγκέντρωσε τα τελικά στοιχεία από τις εμπορικές τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος για τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων που περιήλθαν στο Δημόσιο μέχρι το τέλος Απριλίου 2015 και τα οποία ανέρχονται σε 11 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως βάσει του νομού 4151/2013 κάθε πιστωτικό ίδρυμα, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, οφείλει αμέσως μετά την παρέλευση του χρονικού ορίου της 20ετίας να αποδίδει στο Δημόσιο συγκεντρωτικά μέχρι το τέλος Απριλίου κάθε έτους τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων, πλέον αναλογούντων τόκων, καταθέτοντας στην Τράπεζα της Ελλάδος τα σχετικά ποσά σε ειδικό λογαριασμό και να ενημερώνει ταυτόχρονα την αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον νόμο.
· ΤΕΕ: ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΕΦΕΡΑΝ 1,4 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Πρόστιμα και παράβολα ύψους 1,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 2,3 εκατ. συναλλαγές έχουν εισπραχθεί από την εφαρμογή της ρύθμισης για τα αυθαίρετα, σύμφωνα με στοιχεία του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου αποτελεί ευκαιρία οριστικής λύσης. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΤΕΕ, έχουν ήδη καταγραφεί περίπου 875.000 ιδιοκτησίες από τις οποίες έχουν ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου μέχρι στιγμής περίπου 575.000 ιδιοκτησίες από 695.000 ιδιοκτήτες.

· Manpower: 6 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εξι στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα ευρήματα της ετήσιας διεθνούς έρευνας έλλειψης ταλέντου της Manpower Group για το 2015. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που καταγράφεται στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια διεξαγωγής της έρευνας στη χώρα μας, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 17 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2014, ενώ βρίσκεται 21 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (38%). Η έλλειψη απαιτούμενης εμπειρίας (40%), τεχνικών δεξιοτήτων (31%), παραγόντων που σχετίζονται με το ευρύτερο περιβάλλον (21%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (18%) και διαθέσιμων υποψηφίων (16%), καταγράφονται ως οι κύριοι λόγοι δυσκολίας κάλυψης θέσεων εργασίας. Περισσότερο από το ένα τρίτο των εργοδοτών παγκοσμίως δυσκολεύεται να βρει τον κατάλληλο υπάλληλο για κάθε θέση σύμφωνα με την έκθεση.
· ΣΤΟ 1,9 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ

Πλησιάζουν το 1,9 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ, καθώς το πρώτο τρίμηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφθασαν στο 1,883 δισ. ευρώ, από 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την εταιρία. Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, στο διάστημα της τελευταίας τετραετίας οι κόκκινοι λογαριασμοί υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς στο τέλος του 2011 ήταν 702 εκατ. ευρώ. Χειρότερη είναι η εικόνα από τις επιχειρήσεις που αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς καθώς οι οφειλές τους σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν, φθάνοντας στα 206 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, από 182 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014 και 24 εκατ. ευρώ το 2011. Τα στοιχεία αφορούν επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται στη μέση τάση.

· ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΕ 200.000 ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΕΝΙΑΣ



Περίπου 200.000 παιδιά μεταναστών, μετανάστες δεύτερης γενιάς, θα μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Η κυριότερη καινοτομία που εισάγει το σχέδιο νόμου είναι το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από παιδιά αλλοδαπών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στην Α' τάξη Δημοτικού και της συνέχισης παρακολούθησης του σχολείου κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης και, σε συνδυασμό με τη συνεχή νόμιμη διαμονή του ενός από τους γονείς του για πέντε χρόνια πριν από τη γέννησή του. Ο προηγούμενος νόμος Ραγκούση προέβλεπε πενταετή νόμιμη διαμονή των δύο γονέων και κτήση της ιθαγένειας με τη γέννηση. Αυτό είχε κριθεί ανεπαρκές από το Συμβούλιο της Επικρατείας και για το λόγο αυτό προστέθηκαν σωρευτικά δύο προϋποθέσεις: η παρέλευση έξι ετών μετά τη γέννηση στη χώρα, σε συνδυασμό με την εγγραφή στο Δημοτικό έπειτα από ένα χρόνο παραμονής στο νηπιαγωγείο. Σε περίπτωση που ο γονέας ασκήσει το δικαίωμα αυτό αργότερα, τότε αυτό είναι εφικτό υπό την αίρεση ότι το παιδί παρακολουθεί το σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: