Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΣτΕ: Η κατοχή κινητού τηλεφώνου στις Πανελλαδικές ακαριαία μηδενίζει το γραπτό

Επικύρωσε τον μηδενισμό δύο γραπτών δοκιμίων μαθητών, ενός σε Γενικό Λύκειο της Βούλας Αττικής και ενός σε Γενικό Λύκειο στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης

Η κατοχή και μόνο κινητού τηλεφώνου από μαθητή, ανεξάρτητα αν είναι απενεργοποιημένο ή όχι, κατά την διάρκεια των Πανελλαδικών απολυτηρίων εξετάσεων, αυτομάτως εκταφράζεται σε μηδενισμό της γραπτής κόλλας.

Αυτό έκρινε το.... Συμβούλιο της Επικρατείας και επικύρωσε τον μηδενισμό δύο γραπτών δοκιμίων μαθητών, ενός σε Γενικό Λύκειο της  Βούλας Αττικής και ενός  σε Γενικό Λύκειο στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, καθώς  είχαν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα.

Να σημειωθεί ότι από τους καθηγητές-επιτηρητές έγινε αντιληπτή η κατοχή κινητού τηλεφώνου από τους δύο μαθητές, την ώρα που πήγαιναν στην τουαλέτα κατά την διάρκεια διεξαγωγής των γραπτών εξετάσεων.

Η εκπαιδευτική νομοθεσία αναφέρει ότι οι μαθητές κατά την είσοδό τους στην αίθουσα εξετάσεων δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό (το λεγόμενο blanco), κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών, κ.λπ. Σε περίπτωση που βρεθούν στην κατοχή τους τα επίμαχα αντικείμενα το γραπτό μηδενίζεται.

Ειδικότερα, κατά της πανελλαδικές εξετάσεις του Μαΐου του 2013  στο Γενικό Λύκειο Βούλας εξεταζόμενος μαθητής, κατά την διενέργεια των γραπτών απολυτηρίων εξετάσεων ζήτησε  να πάει στην τουαλέτα.

Κατά την μετάβασή του στην τουαλέτα έγινε αντιληπτό από καθηγητή ότι είχε στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο. Ο μαθητής κλήθηκε την Λυκειακή Επιτροπή, αλλά αρνήθηκε να προσέλθει.
Έτσι ομόφωνα η Λυκειακή Επιτροπή  αποφάσισε τον μηδενισμού του γραπτού του.
Παράλληλα, ένα χρόνο πριν, τον Μάιο του 2012 κατά την διενέργεια των απολυτηρίων εξετάσεων σε Γενικό Λύκειο Σταυρόπολης, μαθητής ζήτησε να πάει στην τουαλέτα. Όμως την ώρα που πήγαινε επιτηρήτρια  διαπίστωσε ότι είχε κινητό τηλέφωνο.

Όπως διαπιστώθηκε από την Λυκειακή Επιτροπή  το κινητό τηλέφωνο ήταν απενεργοποιημένο και όπως προέκυψε κατά το χρόνο των εξετάσεων το επίμαχο κινητό τηλέφωνο δεν δέχθηκε ούτε κλήσεις ούτε μηνύματα.

Τελικά η επιτροπή μηδένισε το γραπτό δοκίμιο του μαθητή του Λυκείου Σταυρούπολης.
Οι δύο μαθητές προσέφυγαν στην Διοικητική Δικαιοσύνης (Διοικητικό Εφετείο Πειραιά και Θεσσαλονίκης) και δικαιώθηκαν.

Όμως, τόσο ο υπουργός Παιδείας, όσο και η Γενική Επίτροπος της Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων άσκησαν έφεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ του νόμου κατά των δύο επίμαχων εφετειακών αποφάσεων.

Το Γ΄  Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού  Δικαστηρίου εξέδωσε τις υπ΄ αριθμ. 1461 και 1462/2015 αποφάσεις του, οι οποίες δεν έχουν επίδραση και δεν μετατρέπουν το αποτέλεσμα των εφετειακών αποφάσεων.

Απλώς, οι δύο αυτές αποφάσεις του ΣτΕ, έχουν νομολογιακό χαρακτήρα, δηλαδή, αποτελούν κατευθυντήριες οδηγίες για να αντιμετωπίσουν  με τον ίδιο τρόπο όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια παρόμοιες υποθέσεις.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η απαγόρευση  κατοχής ορισμένων αντικειμένων από τους εξεταζόμενους, κατά την διάρκεια των εξετάσεων αφορά και το χρόνο προσωρινής απομάκρυνσης των εξεταζομένων από την αίθουσα εξετάσεων.

Υπογραμμίζουν στην συνέχεια οι δικαστές ότι για την  επιβολή της κύρωσης μηδενισμού του γραπτού δοκιμιού αρκεί η κατοχή ενός από τα μη επιτρεπόμενα αντικείμενα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το κινητό τηλέφωνο,«χωρίς να είναι απαραίτητος να αποδεικνύεται η χρήση του».

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επισημαίνει ότι κινητό τηλέφωνο, πέραν από μέσο επικοινωνίας, αποτελεί ταυτόχρονα μέσο αποθήκευσης δεδομένων.

Κατά συνέπεια η απαγόρευση κατοχής κινητού τηλεφώνου κατά την διάρκεια των εξετάσεων και η συνακόλουθη κύρωση του μηδενισμού του γραπτού δοκιμίου του κατόχου του, αποτελούν «αναλογικό περιορισμό του δικαιώματος  του εξεταζομένου για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του και πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση».

Επίσης, οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν ότι η εκπαιδευτική νομοθεσία που προβλέπει τον  μηδενισμό  του γραπτού στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ο εξεταζόμενος έχει επάνω του κινητό τηλέφωνο, δεν παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη  αρχή της αναλογικότητας.

Και αυτό, καθώς  αφενός μεν τα νομοθετικά αυτά μέτρα «αποβλέπουν στην εξασφάλιση ίσων όρων συμμετοχής στις εξετάσεις όλων των εξεταζομένων, αφετέρου  δε, τα αντικείμενα και τα μέσα των οποίων απαγορεύεται η κατοχή, είναι πρόσφορα να χρησιμοποιηθούν για δολίευση των εξετάσεων».

Κατόπιν όλων αυτών το ΣτΕ έκρινε ότι πρέπει να γίνουν δεκτές οι εφέσεις  και να εξαφανιστούν υπέρ του νόμου  οι επίμαχες εφετειακές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: