Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Οι σημαντικότερες ημερομηνίες μετά τις εκλογές

Στο αποτέλεσμα της κάλπης είναι σήμερα στραμμένο το βλέμμα όλων, ωστόσο ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι επόμενες ημέρες καθώς και οι διαδικασίες οι οποίες πρέπει να "τρέξουν". 
Αύριο, Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, εκτός από τη διαδικασία σύστασης κυβέρνησης, ή την παράδοση διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας στο πρόεδρο του πρώτου σε ψήφους κόμματος, θα "τρέχει" και η διαδικασία της προεδρικής εκλογής.

Με δεδομένο ότι σε κάθε περίπτωση στις 5 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η σύγκλιση της επόμενης Βουλής, ώστε να γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών, για την προεδρική εκλογή από την επόμενη Βουλή πιθανές είναι τρεις ημερομηνίες: Η πρώτη πιθανή ημερομηνία είναι η 7η ή 8η Φεβρουαρίου. Για την πρώτη ψηφοφορία εκλογής ΠτΔ χρειάζονται 180 ψήφοι.
Εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάμε στην δεύτερη ψηφοφορία. Για την δεύτερη αυτή ψηφοφορία δεν απαιτείται διαφορά πέντε ημερών από την προηγούμενη, οπότε δεν αποκλείεται η δεύτερη ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα, δηλαδή 8 ή 9 Φεβρουαρίου. Σε αυτή την ψηφοφορία χρειάζονται 151 ψήφοι για την εκλογή ΠτΔ.
Αν και στην δεύτερη ψηφοφορία δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε θα γίνει και τρίτη ψηφοφορία, μετά από πέντε ημέρες, δηλαδή στις 14 Φεβρουαρίου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία, ακόμα και με την ψήφο 120 βουλευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: