Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Ο Μύλος της Βαγγελής στην Ορμύλια Χαλκιδικής


Χθες, 13 Νοεμβρίου 2014, δημοσιεύθηκε η Διπλωματική Εργασία του κου Γεωργίου Σάκαλη, διπλ. Αρχιτέκτονα Μηχανικού, με τίτλο "Ο Μύλος της Βαγγελής στην Ορμύλια Χαλκιδικής" (δείτε την εδώ). Πρόκειται για μία σπουδαία εργασία 166 σελίδων, η οποία έρχεται να προστεθεί στην ήδη πλούσια ιστορική και πολιτιστική βιβλιογραφία του τόπου μας. 
Η εργασία, αποτελείται από δύο κύρια μέρη, όπου το πρώτο περιλαμβάνει την αρχιτεκτονική ανάλυση και τεκμηρίωση του συγκροτήματος, ενώ το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει την πρόταση αποκατάστασης και επανάχρησης του συγκροτήματος. Διαβάστε παρακάτω την περίληψη του κου Σάκαλη, για πιο λεπτομερή πληροφόρηση:

Αντικείμενο της εργασίας είναι η μελέτη τεκμηρίωσης, αποκατάστασης και επανάχρησης ενός συγκροτήματος παλαιού υδρόμυλου στις βορειοανατολικές παρυφές της Ορμύλιας Χαλκιδικής, το οποίο βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση ερείπωσης. Η μελέτη αποτελείται από δύο μέρη, την αρχιτεκτονική ανάλυση και τεκμηρίωση του συγκροτήματος, και την πρόταση αποκατάστασής του. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τη γεωμετρική αποτύπωση του συγκροτήματος, τη διαχρονική ανάλυση της ευρύτερης περιοχής και του συγκροτήματος, και την ανάλυση των τυπολογικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών, της κατασκευαστικής δομής, και της παθολογίας του συγκροτήματος. Η γεωμετρική αποτύπωση έγινε με συνδυασμό παραδοσιακών μέσων και τρισδιάστατων ψηφιακών μοντέλων που δημιουργήθηκαν με μεθόδους πολυεικονικής φωτογραμμετρίας. Η ιστορική έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία που προέκυψαν από επί τόπου έρευνα, αρχειακό υλικό, βιβλιογραφία, και προφορικές συνεντεύξεις. Η τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάσταση είναι προϊόν επί τόπου έρευνας. Το δεύτερο μέρος αποτελείται από την πρόταση αποκατάστασης και επανάχρησης του συγκροτήματος, που αποσκοπεί στη σωτηρία και διαφύλαξή του μέσω ήπιων και αντιστρεπτών επεμβάσεων, και με χρήση υλικών και τεχνικών συμβατών με το κέλυφος. Συγκεκριμένα, προτείνεται η αποκατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και των υποδομών του υδρόμυλου, και η ανακατασκευή των μηχανισμών του. Ένα τμήμα των κτιριακών εγκαταστάσεων προτείνεται να διατηρηθεί ως ερείπιο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανακατασκευή του συστήματος των ξυλοδεσιών των λιθοδομών. Σε ότι αφορά την επανάχρηση του συγκροτήματος, προτείνεται η λειτουργία του ως λαογραφικό μουσείο. Τέλος, προτείνονται επεμβάσεις για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και την αποκατάσταση της σχέσης του συγκροτήματος με την ευρύτερη περιοχή.
Θέλω να ανταποδώσω τις ευχαριστίες του κου Σάκαλη για την προσφορά του blog μας στην εργασία του, ευχαριστώντας τον για την προσφορά της εργασίας του στην ιστορία του τόπου μας. 

 Σημείωση: Οι φωτογραφίες και περιεχόμενο της παρούσας ανάρτησης, αποτελούν μέρος της Διδακτορικής Διατριβής του κου Σάκαλη Γεωργίου, με τίτλο "Ο Μύλος της Βαγγελής στην Ορμυύλια". Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ

Αυτό το άρθρο προέρχεται από το site

Δεν υπάρχουν σχόλια: