Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΧΡΟΝΟΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ : ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΡΟΥΝ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ...

Μία νέα μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια καταδεικνύει ότι η ώρα της ημέρας μπορεί να καθορίζει ...
την αποτελεσματικότητα εκατοντάδων ευρέως χρησιμοποιούμενων φαρμάκων.
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι φάρμακα όπως οι στατίνες και η ασπιρίνη έχουν πιο αποτελεσματική δράση, όταν λαμβάνονται το βράδυ.
Η νέα μελέτη, ωστόσο, δείχνει ότι το βιολογικό μας ρολόι επηρεάζει τη δράση και την αποτελεσματικότητα και εκατοντάδων άλλων.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια βασίζουν το εύρημά τους στην «χαρτογράφηση» των γονιδίων συγκεκριμένων οργάνων και ιστών του σώματος και στην καταγραφή της ημερήσιας και νυκτερινής δραστηριότητάς τους - κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.
Όπως διαπιστώθηκε, το ήπαρ παρουσιάζει μέγιστη ενεργητικότητα το βράδυ λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, τα νεφρά μετά τις 6 το απόγευμα, τα επινεφρίδια νωρίς το πρωί λίγο μετά τις 6, ενώ οι πνεύμονες το μεσημέρι και η καρδιά το πρωί.
Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά, λοιπόν, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα φάρμακα που στοχεύουν αυτά τα γονίδια θα δρουν διαφορετικά αναλόγως με την ώρα της ημέρας που λαμβάνονται.
Μάλιστα σημειώνουν ότι, επειδή πολλά φάρμακα έχουν περιορισμένο χρόνο δράσεως, είναι κομβικής σημασίας να λαμβάνονται την ώρα που θα είναι πιο αποτελεσματικά.
Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), τα νέα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν σε πειράματα σε ποντίκια, ενώ τα 119 από τα 250 φάρμακα που υπάρχουν στη λίστα των «απαραίτητων φαρμάκων» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς και τα 56 από τα 100 φάρμακα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως, επηρεάζονται από την ώρα λήψης τους.

Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: