Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Υποκλοπή προσωπικών κωδικών μέσω βίντεο!

Μπορεί κανείς να υποκλέψει τους κωδικούς σας βρισκόμενος αρκετά χιλιόμετρα μακριά από εσάς και χωρίς να έχει άμεση οπτική επαφή με την οθόνη που πληκτρολογείτε; Σύμφωνα με τους ερευνητές του University of Massachusetts in Lowell, αυτό μπορεί να γίνει με μία μέθοδο υποκλοπής κωδικών που χρησιμοποιούνται από χρήστες σε tablets και smartphones μέσω του Google Glass, αλλά και άλλων ''έξυπνων'' συσκευών που μπορούν να τραβήξουν βίντεο.
Σύμφωνα με το CNN, ο ''υποκλοπέας'' μπορεί να.....
βρίσκεται σε απόσταση μερικών μέτρων από τον στόχο του και δεν χρειάζεται να βλέπει καν την επίμαχη οθόνη- αρκεί να έχει εικόνα του θύματος. Ειδικότερα, για τους σκοπούς του συστήματος δημιουργήθηκε λογισμικό το οποίο ''χαρτογραφεί'' τις κινήσεις/σκιές των ακροδαχτύλων του χρήστη πάνω σε μια οθόνη αφής σε tablet ή smartphone. Ο αλγόριθμος ''μεταφράζει'' τις κινήσεις αυτές στα νούμερα τα οποία πάτησε το θύμα, συνθέτοντας έτσι τον κωδικό. Σύμφωνα με το CNN, ο αλγόριθμος δοκιμάστηκε σε κωδικούς σε iPad, Nexus 7 και iPhone 5.
Εκ πρώτης όψεως, το όλο σύστημα, αν και εντυπωσιακό, δεν αποτελεί πραγματικά μεγάλη ''απειλή'', όσον αφορά, για παράδειγμα, στην υποκλοπή ΡΙΝ για tablets και smartphones, καθώς, σε κάθε περίπτωση, θα χρειαζόταν και η κλοπή της ίδιας της συσκευής. Ωστόσο, ο Ξινουέν Φου, ένας εκ των ερευνητών, τονίζει ότι ο κίνδυνος που συνιστά ένα τέτοιο σύστημα είναι πραγματικά μεγάλος, καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την υποκλοπή αριθμών τραπεζικών λογαριασμών, κωδικών e-banking κ.α.- αρκεί απλά κάποιος εφοδιασμένος με την κατάλληλη συσκευή (το Google Glass ενδείκνυται καθώς εναλλακτικά ο αυτουργός θα γινόταν αντιληπτός, αφού θα ''σημάδευε'' το θύμα με την κάμερά της συσκευής του) ο οποίος θα έχει το θύμα στο οπτικό του πεδίο. Παρόλα αυτά, ο Φου και η ομάδα του πειραματίστηκαν με μια ποικιλία συσκευών (Google Glass, κάμερα κινητού, webcam, camcorder). Σε μία περίπτωση το λογισμικό ήταν σε θέση να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε βίντεο από camcorder που είχε ληφθεί από απόσταση περίπου 45 μέτρων.
Η βασική «αχίλλειος πτέρνα» την οποία εκμεταλλεύεται το σύστημα είναι ότι τα νούμερα σε ένα πληκτρολόγιο εμφανίζονται πάντα στα ίδια σημεία. Υπάρχουν εργαλεία που το αλλάζουν αυτό (εμφανίζοντας, για παράδειγμα, το 9 εκεί όπου θα εμφανιζόταν το 1) αλλά δεν χρησιμοποιούνται ευρέως. Στόχος της δουλειάς της ομάδας είναι τέτοιου είδους προστασίες να καταστούν πιο «mainstream».
Η έρευνα θα παρουσιαστεί αναλυτικότερα στη συνδιάσκεψη κυβερνοασφαλείας Black Hat τον επόμενο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: