Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Ζητείται κατ’ εξαίρεση άδεια για τις ελιές Χαλκιδικής

Αίτημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για χορήγηση κατά παρέκκλιση άδειας διάθεσης στην αγορά 120 ημερών στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (μυκητοκτόνα) που περιέχουν θειάφι σε μορφή WG και περιεκτικότητα 80% για χρήση από τους παραγωγούς πράσινης ελιάς του νομού Χαλκιδικής για την καταπολέμηση του παραμορφωτικού ακάρεος κατέθεσαν η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πολυγύρου, η «Ένωση» Αγροτικός Συνεταιρισμός Χαλκιδικής και ο ΑΣΕΠΟΠ «ΠΑΥΛΙΝ» Αγ. Παύλου διαμέσου της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

Όπως αναφέρεται στη....

σχετική αίτηση, το παραμορφωτικό ακάρι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς για την επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής και ο κίνδυνος ζημιάς κάθε χρόνο είναι πολύ υψηλός. Καθώς δεν υπάρχει κανένα εγκεκριμένο ακαρεοκτόνο για την ελιά ο παραγωγός δεν έχει στη διάθεσή του κανένα μέσο προστασίας. «Στην προσπάθειά του να προστατέψει την παραγωγή του κάποιες φορές ακολουθώντας τις υποδείξεις κάποιων ειδικών προβαίνει σε λανθασμένες πρακτικές φυτοπροστασίας όπως:

-Χρήση μη εγκεκριμένων(απαγορευμένων) φυτοφαρμάκων(πχ amitraz)

-Χρήση φαρμάκων μη εγκεκριμένων για την καλλιέργεια της ελιάς

-Εφαρμογή υπερβολικού αριθμού ψεκασμών και χρησιμοποίηση υψηλών δόσεων εφαρμογής

-Εφαρμογή άκαιρων ψεκασμών (πχ το καλοκαίρι)

Όλες αυτές οι πρακτικές θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο το προϊόν της επιτραπέζιας ελιάς ΠΟΠ Χαλκιδικής. Η ενδεχόμενη ανίχνευση υπολειμμάτων απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε προϊόντα ελιάς που εξάγεται θα έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στις εξαγωγές», τονίζεται στην αίτηση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Χαλκιδικής επικαλείται δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό IOBC με τίτλο «The importance of application time for the control of eriophyid mites in olive orchards», Zois Zartaroudis, Philippos Ioannidis από την οποία προκύπτει ότι το θειάφι είναι αποτελεσματικό για την καταπολέμηση του παραμορφωτικού ακάρεος στην ποικιλία πράσινης ελιά Χαλκιδικής.

Επίσης, τονίζει για τη δραστική ουσία θειάφι με βάση τα θεσπισμένα στην ΕΕ Ανώτατα Όρια Υπολειμμάτων δεν απαιτείται ο καθορισμός Ανώτατου Ορίου Υπολειμμάτων και ως εκ τούτου δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας του καταναλωτή από τη χρήση των μυκητοκτόνων που περιέχουν θειάφι σε μορφή WG και περιεκτικότητα 80% στην ποικιλία πράσινη ελιά.

Σημειώνεται ότι και πέρσι είχε δοθεί κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης αυτών των σκευασμάτων, ενώ δεν έγινε γνωστή οποιαδήποτε δυσμενή επίπτωση από τη χρήση τους κατά την περσινή καλλιεργητική περίοδο.


Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: