Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Το Δημόσιο θα πληρώσει υπέρογκες αποζημιώσεις σε όσους απομάκρυνε παράνομα

Βαθιά το χέρι στην τσέπη αναμένεται να βάλει το Δημόσιο, αποζημιώνοντας όσους έδιωξε παράνομα. Μάλιστα, σύμφωνα με το ΣτΕ, το οποίο άναψε το πράσινο φως για την καταβολή αποζημιώσεων, το Δημόσιο θα πρέπει σε όσους δικαιωθούν δικαστικά και κριθεί παράνομη η απομάκρυνση τους από τη θέση τους, να τους καταβάλει αναδρομικά όλες τις αποδοχές, τα επιδόματα, αλλά και αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να έχει τεράστια σημασία, αφού θα μπορέσουν να την αξιοποιήσουν τόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τη θέση τους μόνιμα, όσο και αυτοί που επέστρεψαν στις θέσεις τους μετά την ακύρωση της πρώτης εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο. Φυσικά ο κατάλογος όσων θα έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη δεν σταματάει εκεί, αφού και οι εργαζόμενοι που απομακρύνθηκαν πρόσφατα, ή αναμένεται να απομακρυνθούν μέσω της διαθεσιμότητας.
Οπως γράφει το ΕΘΝΟΣ, η απόφαση του ΣτΕ φαίνεται πως εφαρμόζεται κυρίως στο πεδίο των ενστόλων, αφού εκεί παρατηρούνται συχνές αποστρατείες, οι οποίες και ακυρώνονται δικαστικά, επειδή έχουν στηριχθεί είτε σε ανύπαρκτες είτε σε πλημμελείς απολογίες.
Υπέρογκες οι αποζημιώσεις που θα καταβάλλει το Δημόσιο
Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, αν ένα κρατικό όργανο απομακρυνθεί από τη δημόσια υπηρεσία εξαιτίας παράνομης πράξης της Διοίκησης, δικαιούται να αξιώσει από το Δημόσιο αποζημίωση προς αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη εκ του ότι κατά διάρκεια της παράνομης απομάκρυνσής του από την υπηρεσία δεν εισέπραξε τις αποδοχές τις οποίες θα εισέπραττε, εάν δεν είχε παράνομα απομακρυνθεί. Ετσι λοιπόν το Δημόσιο θα πρέπει σε όσους προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και δικαιωθούν να τους καταβάλει αναδρομικά όλες τις αποδοχές, τα επιδόματα, αλλά και αποζημίωση για ηθική βλάβη.
Η περίπτωση του λιμενικού
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός λιμενικού, ο οποίος μετά από αλλεπάλληλες αποστρατείες και ακυρωτικές αποφάσεις, προήχθη -τελικά- αναδρομικά και αποστρατεύθηκε με βαθμό υποναυάρχου, το 2009, λόγω ορίου ηλικίας. Μάλιστα, ο ένστολος ζήτησε αναδρομικά την καταβολή επιδομάτων ειδικής απασχόλησης θέσης υψηλής ευθύνης και ευθύνης διοίκησης που δεν είχε λάβει λόγω της παράνομης, όπως αποδείχθηκε, αποστρατείας. Τελικά, δικαιώθηκε και το Δημόσιο υποχρεούται να του καταβάλει 54.040 ευρώ συν του νόμιμους τόκους, αλλά και 10.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: