Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Ενημέρωση από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Το Επιμελητήριο της Χαλκιδικής, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, διοργανώνει έξι εορταστικές εκδηλώσεις, ενόψει των Χριστουγέννων και της έλευσης του νέου χρόνου, σε διαφορετικές περιοχές του Νομού, σε συνεργασία με τους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους και Δήμους. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενίσχυση της τοπικής αγοράς και η στήριξη των επιχειρήσεων - μελών του Επιμελητηρίου, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Πρωταρχικός σκοπός όμως είναι να ψυχαγωγηθούν και να εκτονωθούν τα παιδιά στο πνεύμα πάντα των Χριστουγέννων. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι εκδηλώσεις στην Γαλάτιστα 14/12 στην Κεντρική Πλατεία, στην Κασσάνδρα 14/12 στον πεζόδρομο της Κασσανδρείας,

στα Μουδανιά στις 17/12 στην κεντρική πλατεία και υπολείπονται οι εκδηλώσεις στην Τρίγλια στις 20/12 στην κεντρική πλατεία και ώρα 17.00, στον Πολύγυρο στις 24/12 στην πλατεία του Δημαρχείου και ώρα 17.00 και στην Νέα Καλλικράτεια στις 28/12 στην κεντρική πλατεία και ώρα 17.00.


ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στα πλαίσια της προσπάθειας συνεχούς κατάρτισης και εκπαίδευσης των μελών του πρόκειται να διοργανώσει ένα νέο κύκλο σεμιναρίων επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Θα πραγματοποιηθούν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέματα: (1) Social Media Marketing (Διάρκεια 12 ώρες – κόστος 50€ / συμμετέχοντα), (2) Σύγχρονο Management και Ηγεσία (Διάρκεια 12 ώρες – κόστος 50€ / συμμετέχοντα), (3) Tourism Management & Marketing (Διάρκεια 12 ώρες – κόστος 50€ / συμμετέχοντα).Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στο Πολύγυρο, στα Ν. Μουδανιά και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Χαλκιδικής, εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενδιαφερομένων για κάθε τμήμα, τις ημέρες Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα. Τα τμήματα θα είναι 25 ατόμων και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Μετά τη λήξη των προγραμμάτων παραδίδεται και πιστοποιητικό παρακολούθησης. Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200–24300 και στο e-mail.: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία. Η αίτηση συμμετοχής και το ενημερωτικό των σεμιναρίων είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου: www.epichal.gr. Αιτήσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014.




ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ & ΡΩΣΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Σας ενημερώνουμε ότι το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προτίθεται να συνεργαστεί με το ΕλληνοΡωσικό Κέντρο «Ερμής», προκειμένου να συνδιοργανωθούν επιχειρηματικές αποστολές και Β2Β συναντήσεις σε χώρες του εξωτερικού και κυρίως σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Αρχικά θα γίνεται η ηλεκτρονική επικοινωνία με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις , επιμελητήρια, οργανισμούς και συμβούλους επιχειρήσεων του εξωτερικού, με σκοπό τη διερεύνηση ενδιαφέροντος για συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις και στη συνέχεια η διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών και Β2Β συναντήσεων. Επίσης το Ελληνο-Ρωσικό Κέντρο Ερμής, βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης ενός portal στο internet, στο οποίο θα ανέβουν όλες οι εν δυνάμεις εξαγωγικές επιχειρήσεις από ελληνικά επιμελητήρια που συμμετέχουν στον «Ερμή» και από τα ρωσικά επιμελητήρια που συμμετείχαν και θα συμμετέχουν στο επόμενο φόρουμ του 2014. Το portal θα έχει τη δυνατότητα να συνδέει ελληνικές και ρώσικες επιχειρήσεις που έχουν ενδιαφέρον για κοινές κατηγορίες προϊόντων και να ενημερώνει αντίστοιχα τις ελληνικές και ρώσικες για ένδειξη ενδιαφέροντος. Κάθε ελληνική επιχείρηση θα μπορεί να επιλέγει και να ενημερώνει ηλεκτρονικά ρώσικες επιχειρήσεις για ένδειξη ενδιαφέροντος για εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων. Παρομοίως οι ρώσικες επιχειρήσεις θα μπορούν να εντοπίζουν ελληνικές επιχειρήσεις ανά κατηγορία προϊόντων και να γίνεται αυτόματη ενημέρωση την ελληνικών επιχειρήσεων.
· ΜΕ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟ 11ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2013

Με πρωτογενές πλεόνασμα 2,7 δισ. ευρώ έκλεισε ο Προϋπολογισμός το ενδεκάμηνο του 2013, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1.419 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.659 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το 11-μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 3.223 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 12.852 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και αναθεωρημένου στόχου για έλλειμμα 4.290 εκατ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 47.162 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 67 εκατ. ευρώ ή 0,1% έναντι του αναθεωρημένου στόχου . Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 50.385 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.000 εκατ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου στόχου (51.384 εκατ. ευρώ).
· ΣΤΙΣ 10 ΠΡΩΤΕΣ ΧΩΡΕΣ – ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Η ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα βρίσκεται στις 10 πρώτες χώρες- προμηθευτές των ΗΠΑ σε όλες τις κατηγορίες ελαιολάδου, εκτός από τον κωδικό HTS 15100020 ο οποίος αφορά μη βρώσιμο ελαιόλαδο. Από την άλλη πλευρά, οι κύριες ανταγωνίστριες χώρες, Ιταλία και Ισπανία, καταγράφονται μονίμως στην πρώτη πεντάδα των προμηθευτών ελαιολάδου, σε όλους τους κωδικούς του προϊόντος. Ωστόσο, σε απόλυτα νούμερα οι ελληνικές εξαγωγές υπολείπονται κατά πολύ από τις ανταγωνίστριες χώρες, όχι μόνο από τις κορυφαίες Ιταλία και Ισπανία, αλλά και από Τυνησία και Μαρόκο. Συγκρίνοντας το μερίδιο αγοράς ενισχύεται η παραπάνω διαπίστωση, καθώς σε όλους τους κωδικούς του προϊόντος το ελληνικό μερίδιο στην αγορά ελαιολάδου των ΗΠΑ είναι μονοψήφιο και κυμαίνεται από 0,43% έως 6,52%. Αυτό αναφέρεται στην έκθεση "Η αγορά ελαιολάδου & ελαιών στις ΗΠΑ", που συνέταξε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον.
· ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Κατασχέσεις μισθών εις χείρας τρίτων αλλά και δέσμευση καταθέσεων χωρίς καμία προειδοποίηση των φορολογούμενων, θα έχει τη δυνατότητα να κάνει η εφορία για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Επιπλέον, οι φορολογικές Αρχές θα μπορούν να επιβάλουν συντηρητική κατάσχεση όχι μόνο των καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και των χρημάτων και άλλων πολύτιμων αντικειμένων που υπάρχουν στις τραπεζικές θυρίδες φορολογουμένων ή επιχειρήσεων, στους οποίους ύστερα από έλεγχο διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή πάνω από 150.000 ευρώ ή μη έκδοση φορολογικών στοιχείων άνω των 300.000 ευρώ.
· ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΤΟΥ ΕΝΔΕΚΑΜΗΝΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πλεονασματικό -για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης- κατά 113.489 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας, είναι το ισοζύγιο απασχόλησης κατά το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου Νοεμβρίου 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη", του υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα, αθροιστικά για την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2013, οι αναγγελίες προσλήψεων αφορούσαν 1.039.397 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 29,9%, και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 925.908, εκ των οποίων οι 625.805 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ενώ οι 300.103 ήσαν οικειοθελείς αποχωρήσεις. Ο μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων (14.341) καταγράφεται τον Ιούνιο και ο μεγαλύτερος αριθμός αποχωρήσεων (34.999) τον Οκτώβριο.Υψηλή θέση εξακολουθούν να καταλαμβάνουν στην αγορά εργασίας οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Από τις νέες συμβάσεις που υπογράφηκαν στο ενδεκάμηνο, το 53,48% αφορούσε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και το 46,52% ευέλικτες μορφές εργασίας. Το 37,83% ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και το 8,69% εκ περιτροπής απασχόλησης.
ΣΤΑ 614 ΕΚΑΤ. ΤΑ «ΦΕΣΙΑ» ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟ 11ΜΗΝΟ

Στα 614 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το σύνολο των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τειρεσία. Σημειώνεται ότι το 2013 καταγράφεται σημαντική κάμψη στα "φέσια", λόγω της σημαντικής πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας. Ειδικότερα, τον Νοέμβριο καταγράφονται 2.149 ακάλυπτες επιταγές ύψους 27,8 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 21% σε ποσά, σε σχέση με τον Οκτώβριο. Από την αρχή του έτους, το σύνολο των ακάλυπτων επιταγών ανέρχεται σε 41.258, και είναι συνολικού ύψους 497.937.825 ευρώ. Σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα, καταγράφεται πτώση 61,5%. Όσον αφορά τις απλήρωτες συναλλαγματικές, τον Νοέμβριο διαμορφώθηκαν σε 5.656 κι ήταν αξίας 8,56 εκατ. ευρώ, ενώ από την αρχή του έτους διαμορφώνονται σε 73.745 και έχουν συνολική αξία 116,44 εκατ., εμφανίζοντας κάμψη 41,74%.


ΥΠ.ΟΙΚ.: ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΟΦΕΙΛΩΝ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Σε αυτόματους συμψηφισμούς οφειλών ιδιωτών με δαπάνες που πρέπει να καταβάλει προς αυτούς, θα προχωρεί το Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου 2014. Αυτό προβλέπεται σε κοινή υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και του υφυπουργού Οικονομικών κ. Μαυραγάνη, σύμφωνα με την οποία για κάθε πληρωμή του δημοσίου προς ιδιώτες θα απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Στην περίπτωση που υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε από φόρους, είτε από εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα συμψηφίζουν την πληρωμή με το χρέος του ιδιώτη. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, προβλέπεται ότι οι πληρωμές του δημοσίου προς τους ιδιώτες θα παγώνουν στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση.
· ΕΛΛΕΙΜΜΑ 472 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ

Ταμειακό «άνοιγμα» 472 εκατ. ευρώ θα έχει ο κλάδος των συντάξεων των ελεύθερων επαγγελματιών το 2014, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε χθες στο υπουργείο Εργασίας, η διοίκηση του ΟΑΕΕ, προδιαγράφοντας την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, αν δεν εξασφαλιστεί πρόσθετη χρηματοδότηση. Το χρηματοδοτικό κενό, προκύπτει από το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των ενεργών ασφαλισμένων (1,413 δισ.) δεν θα επαρκούν για τις πληρωμές των συντάξεων (2,372 δισ. είναι το κόστος μόνο για την καταβολή συντάξεων γήρατος) και τη μειωμένη (σε 1,285 δισ. έναντι 2 δισ. ) κρατική επιχορήγηση.
· «ΣΤΕΓΝΩΝΕΙ» ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ . ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΚΑ

Δύο χρόνια «ζωής» έχει το IKA αν δεν ληφθούν μέτρα και υποχρεωθεί να ρευστοποιήσει ή να βάλει «ενέχυρο ακόμη και το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του, που, με βάση επίσημα στοιχεία, ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ (όσο υπολογίζεται ότι θα είναι το ταμειακό έλλειμμα του Tαμείου στη διετία 2014-2015). Tην αδυναμία «κάλυψης» των πληρωμών των συντάξεων από το 2015 και μετά, αποκαλύπτουν τα οικονομικά του μεγαλύτερου ταμείου των μισθωτών όπως αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του 2014 και στο χαρτοφυλάκιο του IKA. Tα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τη μελέτη του Iνστιτούτου Eργασίας της ΓΣEE που, «μετρώντας» τις επιπτώσεις από την υψηλή ανεργία και την παρατεταμένη ύφεση, έχει προειδοποιήσει ότι τα Tαμεία θα... ξεμείνουν από αποθεματικά στα τέλη του 2015.
· ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: «ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ» ΚΟΥΡΕΜΑ ΩΣ 45% ΣΤΙΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΕΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΛΑΓΗΕ

Σε ποσοστό 40-45% θα φτάσει το “κούρεμα” στις εγγυημένες τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά προκειμένου να “μαζευτεί” το τεράστιο έλλειμμα που αντιμετωπίζει ο ΛΑΓΗΕ. Η κυβέρνηση αποφασίζει όπως όλα δείχνουν να ρίξει το βάρος του ελλείμματος στους παραγωγούς αντί να επιβαρύνει τους καταναλωτές και τη βιομηχανία με μια νέα αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ (πρώην Τέλος ΑΠΕ). Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την Πέμπτη από τη ΡΑΕ η οποία αναμένεται να εξετάσει και το επονομαζόμενο new deal, τις διευκολύνσεις δηλαδή που θα παραχωρηθούν προς τους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά για να δεχτούν μια αναδρομική μείωση στις εγγυημένες τιμές τους. Αυτές φημολογείται ότι θα περιλαμβάνουν επιμηκύνσεις συμβάσεων πώλησης ενέργειας στο δίκτυο και τραπεζικές διευκολύνσεις, όπως παράταση των δανειακών συμβάσεων για δύο έτη.


· 4.413 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΛΥΚΕΙΟΥ

Ανοίγουν οι θέσεις εργασίας για 4.413 πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ και απόφοιτους Λυκείου-ΙΕΚ. Οι νέες προσλήψεις θα γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος της Ψηφιακής Σύγκλισης και θα αφορούν ωφελούμενους ανέργους σε ειδικότητες της πληροφορικής. Τα κριτήρια και τα μόρια θα είναι τα ίδια όπως και στις προηγούμενες τρείς προκηρύξεις. Η πρόσκληση βρίσκεται στο ΑΣΕΠ για τελική έγκριση και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευθεί από τον ΟΑΕΔ και να καθοριστεί η προθεσμία υποβολής αιτήσεων.Οι προσλήψεις θα γίνουν σε δήμους και περιφέρειες όλης της χώρας. Πρόκειται για τα γνωστά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.Οι προσλήψεις θα γίνουν σε δήμους και φορείς των παρακάτω περιφερειών: (1) 2.199 άτομα στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης, (2) 2.158 άτομα θα προσληφθούν στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ακόμη (3) 56 προσλήψεις θα γίνουν στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου.
· ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ 3ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2013

Κατά 8,4% μειώθηκε σε ετήσια βάση το ονομαστικό κόστος ανά ώρα εργασίας στη χώρα μας το δεύτερο τρίμηνο φέτος, δείχνουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Η Ελλάδα, που δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2013 όπως οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, παρουσιάζει την μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των 28 χωρών μελών. Ωστόσο, η πτώση είναι μικρότερη σε σχέση με το -9,1% του πρώτου τριμήνου. Αξιοσημείωτο είναι ότι «κεφάλι» στην κούρσα καθόδου πήραν το δεύτερο τρίμηνο οι μη μισθολογικές δαπάνες με -10,7%, ενώ οι μισθοί μειώθηκαν κατά 7,7%. Το πρώτο τρίμηνο η εικόνα ήταν αντίθετη, με τους μισθούς να υποχωρούν σε ετήσια βάση κατά 10% και το μη μισθολογικό κόστος κατά 7,1%.
· ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ή ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟ 16,9% ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση έως και 50%, στο ποσοστό των νέων, ηλικίας έως 24 ετών, που αποκλείονται από την αγορά εργασίας, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, λόγω της οικονομικής κρίσης, παρατηρείται στην Ελλάδα. Ο λόγος για τους NEETs (young people Νot in Εducation, Εmployment or Τraining), που μπορεί να μην αποτελούν προϊόν της κρίσης των τελευταίων ετών, αλλά, όπως προκύπτει από έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης, το ποσοστό τους στην Ελλάδα, αγγίζει σήμερα το 16,9%. Ενώ, το γεγονός ότι υπάρχει διόγκωση του φαινομένου, κυρίως στα κράτη μέλη του ευρωπαϊκού Νότου, καταδεικνύει, σαφώς, την άμεση διασύνδεσή του με τις δυσμενείς συνέπειες της πολυεπίπεδης κρίσης και με τις ακολουθούμενες μεθόδους δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η αύξηση αυτή, δε, χαρίζει μία "πρωτιά" στην Ελλάδα, καθώς την τοποθετεί στις πρώτες θέσεις εντός της "Ε.Ε. των 28" αναφορικά με τους νέους, ηλικίας 15 έως 24 ετών, που απέχουν από κάθε διαδικασία εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης, δηλαδή είναι «απών» από κάθε μείζονα θεσμική μέριμνα του κοινωνικού κράτους.
· ΤτΕ : ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 0,5% ΤΟ 2014

Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος. Στην ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, που κατέθεσε στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος, προβλέπεται ότι το 2014 το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 0,5%, ενώ η ανεργία θα υποχωρήσει κατά μία ποσοστιαία μονάδα.Ωστόσο, ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποιεί για κινδύνους και αβεβαιότητες που ενυπάρχουν στην πορεία εξαιτίας της πόλωσης που παρουσιάζει το πολιτικό κλίμα. Ο κ. Προβόπουλος εκφράζει την ανησυχία του, καθώς εντός της επόμενης χρονιάς θα πραγματοποιηθούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, και συνιστά η οικονομική πολιτική να παραμείνει προσηλωμένη στην πραγματοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει ότι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν μπορεί να στηριχθεί πλέον στην αύξηση των φόρων. Υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων. Και τούτο διότι η δημοσιονομική προσαρμογή, όπως υποστηρίζει η ΤτΕ, βασίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι θα έπρεπε στην αύξηση της φορολογίας, η οποία οδήγησε σε σημαντική επιβάρυνση των φορολογουμένων και σε μείωση του διαθεσίμου εισοδήματος. Επιπρόσθετα, συνιστά να ενταθεί η προσπάθεια για τον εξορθολογισμό του Δημόσιου Τομέα με καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών του και των ασφαλιστικών ταμείων με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και τέλος τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής αλλά και την εδραίωση ενός κλίματος κοινωνικής δικαιοσύνης. Ιδιαίτερη έμφαση απαιτείται, τέλος, στην επιτάχυνση της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να καλυφθούν οι αποκλίσεις του 2013 και να τονωθεί το επιχειρηματικό κλίμα, γεγονός που θα συμβάλει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
· ΠΤΩΣΗ 37,6% ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2009

Πτώση που προσεγγίζει το 38% σε πραγματικούς όρους, σημειώνουν οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, από την αρχή της τρέχουσας κρίσης η συνολική υποχώρηση των τιμών των διαμερισμάτων έχει φθάσει στο 32% (ή 37,6% σε πραγματικούς όρους), ενώ τα στοιχεία από τα κτηματομεσιτικά γραφεία δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση, σημειώνει η ΤτΕ. Η υποχώρηση των τιμών κατοικιών ήταν εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα -32,7% και Θεσσαλονίκη -38%), καθώς και για τα μεγαλύτερου εμβαδού ακίνητα στις σχετικά ακριβότερες περιοχές της χώρας. Όπως τονίζεται στην ίδια έκθεση, «ανοικτά ζητήματα, όπως η οριστικοποίηση του ενιαίου φόρου ακινήτων, η μείωση του φόρου μεταβίβασης, η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα πραγματικά επίπεδα της αγοράς και η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, αλλά και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σε σχέση με τη λήψη επιπρόσθετων μη προσδιορισμένων μέτρων για την κάλυψη πιθανού δημοσιονομικού κενού, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες των επενδυτών για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών και τους περιορισμούς από την πλευρά της χρηματοδότησης, αναστέλλουν τις αποφάσεις για την ανάληψη νέων σημαντικών επενδυτικών πρωτοβουλιών», στον κλάδο των ακινήτων.
ΤτΕ: ΣΤΑ 9,96 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟ ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΟ ΕΝΔΕΚΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2013

Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 9,964 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 7,672 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δημοσιοποίησε. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, στα οποία δεν περιλαμβάνονται έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, διαμορφώθηκαν σε 41,638 δισ. ευρώ, από 42,919 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 5.638 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 52.080 εκατ. ευρώ, από 48.830 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: