Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Επίσκεψη της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ιγγλέζη στα γραφεία του Συλλόγου Ν. Μουδανιών



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Επίσκεψη της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ιγγλέζη στα γραφεία του Συλλόγου

Με το προεδρείο και μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Μουδανιών συναντήθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική, Κατερίνα Ιγγλέζη κατά την επίσκεψη της στα γραφεία του Συλλόγου.
Η κ. Ιγγλέζη ενημερώθηκε για τις δράσεις του Εμπορικού Συλλόγου, όπως η έκδοση της εφημερίδας και το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το....
ξενοδοχείο OCEANIA. Η βουλευτής συζήτησε με τους επιχειρηματίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος και απορρέουν, όπως είπε από την οικονομική κρίση.
Τα ζητήματα που απασχόλησαν τη συζήτηση αφορούσαν τα ειδοποιητήρια του ΟΑΕΕ, την απενεργοποίηση του ΑΦΜ επαγγελματιών που έχουν οφειλές, τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, το παρεμπόριο και τη ρύθμιση των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η πρόεδρος του Συλλόγου επεσήμανε το γεγονός ότι οι νόμιμοι επιχειρηματίες διαρκώς επιβαρύνονται, κυρίως λόγο των πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι στους παράνομους δεν γίνεται κανένας έλεγχος.
ΟΑΕΕ και ασφάλιση
Εννέα στους δέκα επιχειρηματίες αδυνατούν να αποπληρώσουν τον ΟΑΕΕ τόνισε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου υπογραμμίζοντας ότι η ρύθμιση δεν είναι προς βοήθεια των επαγγελματιών καθώς θέτει αυστηρές προϋποθέσεις που οι επιχειρηματίες δεν πληρούν, με αποτέλεσμα στην πλειοψηφία τους να μένουν ανασφάλιστοι. Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα και με το ταμείο ανεργίας για εμπόρους, το οποίο μπορούν να λάβουν μόνο όσοι δεν έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ.
Από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίστηκε ότι πρόκειται για την καταστροφή της μεσαίας επιχείρησης. Χτυπάνε τους μικρομεσαίους για να ευνοηθούν τα μεγάλα πολυκαταστήματα ενώ η κ. Κατερίνα Ιγγλέζη κατήγγειλε το γεγονός ότι με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και τα «χαράτσια» το κράτος δεν δίνει τη δυνατότητα στον επιχειρηματία να αναπτυχθεί.
«Λουκέτα» στην αγορά των Ν. Μουδανιών
Ειδική αναφορά έγινε κατά τη συνάντηση για τα λουκέτα σε καταστήματα των Ν. Μουδανιών. Η κ. Ιγγλέζη ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί για τον αριθμό των καταστημάτων που έχουν κλείσει και για τους λόγους που οδήγησαν τους επιχειρηματίες σε αυτή την κίνηση. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε φαύλο κύκλο την κατάσταση που επικρατεί τονίζοντας ότι η εφαρμογή μνημονίου που μείωσε μισθούς, συντάξεις, βοήθησε στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, οι οποίες όμως έχουν κλείσει τις στρόφιγγες. Επανέλαβε την απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ να τεθούν οι τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο και να επιστρέψουν τα χρήματα στους πολίτες. Αναρωτήθηκε με ποιον τρόπο θα υπάρξει ανάπτυξη, όταν μειώθηκε ο μισθός του δημοσίου υπαλλήλου, που παραδοσιακά αποτελούσαν την κύρια καταναλωτική δύναμη, όταν η ανεργία βρίσκεται στα ύψη και όταν υπάρχει μείωση μέχρι και στην κατανάλωση τροφίμων. Η κ. Ιγγλέζη επεσήμανε ότι οι έμποροι φορολογούνται περισσότερο για λιγότερο τζίρο με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να βιώνουν ένα οικονομικό αδιέξοδο.  Υπογράμμισε ότι με τη συγκεκριμένη πολιτική δεν θα υπάρξει άρση του αδιεξόδου και τόνισε ότι η οικονομία μιας χώρας δεν συρρικνώθηκε ποτέ τόσο σε καιρό ειρήνης.
Η πρόεδρος του Συλλόγου υπογράμμισε ότι η βασικότερη αιτία για τα λουκέτα και το αδιέξοδο των επαγγελματιών είναι η υψηλή φορολόγηση και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην έλλειψη ρευστότητας όχι μόνο του εμπόρου αλλά και του προμηθευτή. Ζήτησε να γίνουν ενέργειες και σε πολιτικό επίπεδο ώστε να στηριχθούν οι εισαγωγείς, για να υπάρξει επάρκεια προϊόντων στη χώρα αλλιώς διευκρίνισε ότι το ο εμπορικός κόσμος, ακόμα και αυτός που έχει χρήματα να καταβάλει για να αγοράσει εμπόρευμα, οδηγείται σε κρίση.
Αναπτυξιακή Τράπεζα ζητάνε οι έμποροι
Τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας προωθεί η ΕΣΕΕ και οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι, όπως ενημέρωσε την κ. Ιγγλέζη η κ. Παπαμέτη, με υπομνήματα στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Η τράπεζα αυτή πρόκειται να αφορά μικρές επιχειρήσεις και σκοπός των Συλλόγων και του κεντρικού τους οργανώνουν είναι να αντλήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για αυτό το σκοπό. Η κ. Παπαμέτη τόνισε ότι οι επιχειρηματίες θεωρούν επιβεβλημένο να προχωρήσει αυτή η ενέργεια και να συνδυαστεί με αλλαγή του Τειρεσία, ώστε να σταματήσει το πρόγραμμα να είναι ο κριτής που θα αποκλείει τον επαγγελματία από χρηματοδότηση αλλά να χρησιμοποιηθεί για τον λόγο που είχε δημιουργηθεί.
Η βουλευτής εξέφρασε τη στήριξη της σε αυτή την προσπάθεια και τόνισε ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η δημιουργία τράπεζας για ενίσχυση των ΜμΕ.
Ενώσεις εργαζομένων
Η κ. Ιγγλέζη τόνισε ότι της έχει προκαλέσει ενδιαφέρον το γεγονός πως στη Χαλκιδική δεν υπάρχουν ενώσεις εργαζομένων και υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για να δημιουργηθούν σωματεία ώστε να υπάρχει, όπως είπε, αγαστή συνεργασία μεταξύ εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων. Η πρόεδρος του Εμπορικού αφού επεσήμανε ότι οι υπάλληλοι των καταστημάτων είναι ουσιαστικά συνεργάτες υπογράμμισε ότι και οι έμποροι επιθυμούν τη δημιουργία Σωματείων και επεσήμανε ότι πολλοί απασχολούμενοι σε καταστήματα των Ν. Μουδανιών θα διδαχτούν εργατικό δίκαιο μέσω των προγραμμάτων ΛΑΕΚ που θα υλοποιήσει ο Σύλλογος το επόμενο διάστημα. Υπογράμμισε ακόμη πως υπάρχει ενδιαφέρον και από επαγγελματίες αντίστοιχα να διδαχτούν εργατικό δίκαιο.
Τα «κόκκινα» δάνεια
Τιμωρία χαρακτήρισε η κ. Παπαμέτη την αδυναμία ένταξης επαγγελματιών στο βελτιωμένο νόμο Κατσέλη λόγω δανείων. Τόνισε ότι τιμωρούν επαγγελματίες επειδή επένδυσαν στην επιχείρηση του και επειδή έλαβαν δάνειο και υπογράμμισε ότι οι επαγγελματίες είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τις τράπεζες να τους κλείσουν τα καταστήματα.
Προβλήματα στην εστίαση
Για τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της εστίασης αναφέρθηκε το μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου και εκπρόσωπος των καταστημάτων εστίασης, Γιάννης Καραγιάννης τονίζοντας ότι ο τζίρος έχει μειωθεί, οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί, οι τιμές παραμένουν χαμηλές και οι πρώτες ύλες αυξάνονται. Υπογράμμισε ακόμη ότι οι διαρκείς έλεγχοι του ΙΚΑ έφεραν στο προσκήνιο και το θέμα της αυστηρής τήρησης του ωραρίου, που δημιουργεί επιπρόσθετες δυσκολίες στους εστιάτορες.
Λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές
Αναφορικά με το μείζον θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές η πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση των Εμπορικών Συλλόγων του δήμου Ν. Προποντίδας για προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές από 1η Απριλίου μέχρι 31η Οκτωβρίου.
Λαϊκές αγορές
Την ανάγκη να εφαρμοστούν τα όρια για τις λαϊκές αγορές επεσήμανε η κ. Παπαμέτη τονίζοντας ότι χρειάζεται διαρκής έλεγχος και υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσα να συγκληθεί σύσκεψη για το θέμα των λαϊκών αγορών και του παρεμπορίου. Η κ. Ιγγλέζη από την πλευρά της τόνισε ότι στις λαϊκές πρέπει να μείνουν μόνο οι παραγωγοί ώστε να πουλάνε απ’ ευθείας τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες.
Τουριστικό εισόδημα
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν για τον τζίρο των καταστημάτων κατά την τουριστική περίοδο. Η κ. Παπαμέτη αφού διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, προς το παρόν, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έκανε ο Σύλλογος σε συνεργασία με ξενοδοχειακές μονάδες και τόνισε ότι ο τζίρος στην πλειοψηφία των καταστημάτων κινήθηκε στα περσινά επίπεδα.   
Η κ. Παπαμέτη αναφέρθηκε και στην πρόταση που υπάρχει ώστε κατά τους θερινούς μήνες να μπει λεωφορειακή σύνδεση των ξενοδοχείων με τα Ν. Μουδανιά και τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση με τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα για την εξεύρεση χρηματοδότησης.
Αναφορικά με το τουριστικό προϊόν η κ. Ιγγλέζη εξέφρασε την αντίθεση της στο λεγόμενο «all inclusive» τονίζοντας ότι αποτελεί πρόβλημα για όλους τους τουριστικούς νομούς και υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνονται έργα και επενδύσεις στο Νομό που να ωφελούν την τοπική κοινωνία.
Χρηματοδότηση Συλλόγου
Ερωτηθείσα για τη χρηματοδότηση του Συλλόγου, η πρόεδρος ανέφερε ότι ένα μέρος έρχεται από τις συνδρομές και τις δωρεές των μελών, από τον ΟΑΕΔ και την ΕΣΕΕ, το Επιμελητήριο και από τις διάφορες εκδηλώσεις. Αναφορικά με τις  εκδηλώσεις καλοκαιριού η κ. Παπαμέτη τόνισε ότι οι πρώτες βασίστηκαν σε δωρεές μελών και στη συνέχεια τη χρηματοδότηση ανέλαβε η ΠΑΛΛΗΝΗ ΑΕ, επειδή οι εκδηλώσεις αφορούσαν κυρίως τους τουρίστες.  Η κ. Παπαμέτη τόνισε ότι οφείλει να δείξει ο Σύλλογος δράση ώστε να τον εμπιστεύονται οι επαγγελματίες.
Προώθηση τοπικών προϊόντων
Στο κλείσιμο της συνάντησης συζητήθηκε η ανάγκη να γίνει προώθηση των τοπικών προϊόντων. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν να δίνουν οι επαγγελματίες της εστίασης βάρος στα τοπικά προϊόντα, ώστε να γίνονται γνωστά στους τουρίστες.
Η κ. Παπαμέτη αναφορικά με το θέμα αυτό υπογράμμισε τη συμμετοχή του Συλλόγου στο ΣΑΝΗ ECODAYS. Ο Σύλλογος για την παρουσία του εκεί συσκεύασε ελαιόλαδο, κρασί και ελιές με ετικέτα, γίνανε και αγορές και φάνηκε το ενδιαφέρον των τουριστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: