Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ:“Ναι στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική”

Ανακοίνωση-παρέμβαση με αφορμή την κοινωνική ένταση που σημειώνεται στη Χαλκιδική με αφορμή τα σχέδια εξόρυξης χρυσού στην περιοχή Σκουριές εξέδωσε το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD).

Στην ανακοίνωση που συνυπογράφουν η πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μαργαρίτα Καραβασίλη και η γενική γραμματέας Μαρία Βιτωράκη γίνεται λόγος για “εγκλωβισμό μερίδας πολιτών” που αντιδρά σε επιλεκτική πληροφόρηση και για ανάγκη αποκατάστασης του δημοσίου διαλόγου από το ΥΠΕΚΑ.Το CISD διαχωρίζει επίσης το τρέχον σχέδιο από παλαιότερα που άφησαν ανοιχτές περιβαλλοντικές “πληγές” στην περιοχή.

Μάλιστα αναφέρει ότι “οι ορυκτοί φυσικοί πόροι είναι μια απαραίτητη συνιστώσα για την....

βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης και την ποιότητα ζωής, που δεν νοείται να ακυρωθεί από καμιά μεμονωμένη σκοπιμότητα” και καλεί το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει στην ορθή ενημέρωση των πολιτών, αλλά και στο σεβασμό μέχρι κεραίας των περιβαλλοντικών όρων που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό.

Επιστολές του ΥΠΕΚΑ
Εντωμεταξύ, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με αλληλογραφία του προς το Δασαρχείο της Αρναίας, και “προκειμένου να τερματιστεί η παραφιλολογία” όπως χαρακτηρίζεται, που υπήρξε μέσω διασποράς παραπλανητικών πληροφοριών, το ΥΠΕΚΑ έδωσε στη δημοσιότητα τα δυο έγγραφα της ΓΓΕΚΑ (28/9 και 4/10/12) προς τη Γενική Δ/νση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.Όπως αποσαφηνίζεται και από την αλληλογραφία, οι δυο επιστολές της Γενική Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αποτελούν απάντηση σε αιτήματα της Γενικής Δ/νσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.Με τις εν λόγω επιστολές, η ΓΓΕΚΑ διευκρίνισε την προβλεπόμενη στο Νόμο διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να παρακαμφθεί, ούτε και να παρερμηνευθεί από οποιονδήποτε (Δημόσια Αρχή, ή ιδιώτη).

Όπως αναφέρεται στην επιστολή της 4ης Οκτωβρίου “οι απαιτούμενες για την άσκηση των αρμοδιοτήτων σας εκτάσεις επέμβασης του έργου είναι όμοιες με τις περιγραφόμενες στην εγκεκριμένη ΜΠΕ. Ορίζονται δε σαφώς στην ανωτέρω Απόφασή μας ως εξής:

«Η έκταση επιφανείας του χώρου του μεταλλείου, του εργοστασίου εμπλουτισμού και των εγκαταστάσεων απόθεσης μεταλλευτικών αποβλήτων στην περιοχή Σκουριών είναι 1.788 στρέμματα και καθορίζεται από τα όρια των εργοταξίων, έργων και εγκαταστάσεων που φαίνονται στα Σχέδια ε.α-1 και ε.α-2 της συνημμένης μελέτης. Στο Σχέδιο ε.α-2 της συνημμένης μελέτης φαίνεται και το όριο της συνολικής εκτάσεως επέμβασης 3.061 στρ. του Μεταλλευτικού Έργου Σκουριών με όλα τα αναγκαία συνοδά του έργα.» Επικουρικά, σας επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με την κείμενη

περιβαλλοντική και μεταλλευτική νομοθεσία και νομολογία επιβάλλεται όλες οι αδειοδοτικές και εγκριτικές πράξεις ενός μεταλλείου να συμφωνούν με το περιεχόμενο της Α.Ε.Π.Ο και της Μ.Π.Ε.
Επομένως, δεν υφίσταται κανένα περιθώριο διαφοροποίησης (αύξησης, μείωσης, μετατόπισης) των εκτάσεων επέμβασης του έργου κατόπιν της έκδοσης της ΑΕΠΟ με τις εγκρίσεις τεχνικών μελετών αρμοδιότητάς μας, ούτε με τα προσαρτήματα που υπολείπονται, ούτε με τις τυχόν μεταγενέστερες συμπληρώσεις-τροποποιήσεις τόσο αυτών όσο και των βασικών κεφαλαίων της κύριας μελέτης”.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: