Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Στο τέλος του καλοκαιριού κατεδαφίζουν τα παράνομα beach bar στον Αγιο Μάμα

Να πληρωσουν πρόστιμα από 1500-36.000€ και να απομακρύνουν τις αυθαίρετες κατασκευές τους εντος 30 ημερών καλούνται οι 13 επιχειρηματίες κι ιδιοκτήτες beach bar που δραστηριοποιούνται στην παραλία του υγροτόπου του Αγ. Μάμα και σε περιοχές της Χαλκιδικής που υπάγονται στο δίκτυο Natura 2000.

Για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων χρειάστηκε η παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος καθώς η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως NATURA και πέρσι είχαν γίνει δεκάδες καταγγελίες από οικολόγους με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών να αναγκάζονται να πληρώνουν αυστηρά πρόστιμα.

Σύμφωνα με την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης,

μόλις πριν από λίγες μέρες κοινοποιήθηκαν εκθέσεις αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής συνοδευόμενες από τσουχτερά πρόστιμα σε 13 επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις ακτές αυτές. Ακόμα κι όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες ενεργοποιούνται μετά από 5 μήνες κι αφού έχει κλείσει η τουριστική περίοδος, δίνοντας στους αυθαιρετούντες ταυτόχρονα και το περιθώριο άλλων 30 ημερών να αποσύρουν τις αυθαίρετες κατασκευές.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε για το θέμα:

«Ένα μέρος των αυθαιρεσιών που χρόνια τώρα περιβαλλοντικές οργανώσεις και κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν, έστω και καθυστερημένα μπαίνει στο δρόμο της αποκατάστασης. Η αυτοδιοίκηση, μέσω των εντεταλμένων οργάνων της (δημοτική αστυνομία, φύλακες, επιτηρητές, οδοκαθαριστές κ.λπ.) έχει νομική υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνει καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων, να ενημερώνει άμεσα τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου αυτές να προβαίνουν στη λήψη μέτρων προστασίας. Είναι απορίας άξιον πώς χρειάστηκε τόσος χρόνος για να γίνουν οι προβλεπόμενες ενέργειες.

Δεν γίνεται βέβαια καμία κουβέντα για ελέγχους για την ποιότητα και ποσότητα των τροφίμων και ποτών που σερβίρονται σε αυτά τα καταστήματα, την ηχορύπανση, τη νομιμότητα των υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτά και πρέπει να έχουν ασφαλιστική κάλυψη και πιστοποιητικό υγιεινής, αν έκοβαν αποδείξεις, ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις κτλ. Αν όμως οι νόμοι εφαρμόζονταν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούσαν, τότε θα υπήρχαν νόμιμοι επιχειρηματίες και τα έσοδα του κράτους δεν θα προερχόταν από την επιβολή προστίμων -τα οποία πολλές φορές δεν εισπράττονται- αλλά από τις νόμιμες φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Οι παραλίες αποτελούν εκτός από πολύτιμα οικοσυστήματα, δημόσιο αγαθό που μπορεί να προσφέρει οφέλη στους δήμους. Η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο της τουριστικής μας υποδομής και όχι να αντιμετωπίζεται ως αναλώσιμος πόρος στο βωμό του ευκαιριακού κέρδους από ιδιώτες, χωρίς κανέναν προηγούμενο σχεδιασμό.»
Seleo.gr News

Δεν υπάρχουν σχόλια: