Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Η Χαλκιδική των φεστιβάλ

Ενας νομός, πέντε θερινά φεστιβάλ. Πόσοι ακόμη νομοί σε ολόκληρη την Ελλάδα, εκτός από τους μεγάλους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, έχουν να αναδείξουν ανάλογες επιδόσεις; Ομως η Χαλκιδική δεν είναι μία συνηθισμένη περιοχή,
καθώς το καλοκαίρι ολόκληρη η χερσόνησος μετατρέπεται σε ένα τεράστιο αστικό κέντρο, συγκεντρώνοντας έναν πληθυσμό που εκτός από ήλιο και θάλασσα, αναζητά φυσικά και ψυχαγωγία.

Τα φεστιβάλ της Χαλκιδικής ετοιμάζονται σε λίγες μέρες να σηκώσουν την αυλαία τους κι έχουν και φέτος να επιδείξουν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, παρά την κρίση. Ισως και χάρη σ' αυτήν, αφού οι διοργανωτές είναι πεπεισμένοι ότι αυτό το καλοκαίρι, ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ο κόσμος θα έχει ανάγκη να «ξεδώσει».

Το μειωμένο εισιτήριο στις περισσότερες διοργανώσεις είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι διοργανωτές εκτιμούν ότι και φέτος τα πράγματα θα πάνε καλά, παρά τα ζορισμένα οικονομικά του κοινού.

Το Φεστιβάλ Κασσάνδρας θα φιλοξενηθεί και φέτος στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει κυρίως θέατρο με την παράσταση «Οιδίπους τύραννος», με τους Κ. Μαρκουλάκη - Αιμίλιο Χειλάκη, να ανοίγει την αυλαία στις 13 Ιουλίου. Ακολουθούν παραστάσεις όπως: «Ιφιγένεια εν Αυλίδη» με τους Σ. Μάινα - Κ. Καραμπέτη, «Ορνιθες» με τον Β. Χαραλαμπόπουλο, «Δον Ζουάν» με τον Γ. Κιμούλη και πολλά ακόμη σχήματα. Από το μουσικό κομμάτι του φεστιβάλ ξεχωρίζουν οι συναυλίες των Πρωτοψάλτη - Ρεμπούτσικα στις 28 Ιουλίου, Πλιάτσικα - Ζουγανέλη στις 7 Αυγούστου, Γαλάνη -Αλεξίου στις 11 Αυγούστου, Αρβανιτάκη - Στόκα στις 15 Αυγούστου.

Τα 14 χρόνια ζωής συμπληρώνει το Φεστιβάλ Θάλασσας που διοργανώνει ο δήμος Νέας Προποντίδας στα Νέα Μουδανιά. Η διοργάνωση, που θα διαρκέσει από τις 14 Ιουλίου ώς τις 20 Αυγούστου, δίνει φέτος έμφαση στο θέατρο με παραστάσεις όπως «Εκκλησιάζουσες» και «Οιδίπους τύραννος». Λιγότερες θα είναι οι συναυλίες, από τις οποίες ξεχωρίζει αυτή του Μάριου Φραγκούλη στην πρεμιέρα του φεστιβάλ.

Για 20ή χρονιά διοργανώνεται το Sani Festival, από τις 13 Ιουλίου ώς τις 26 Αυγούστου. Την ξένη σκηνή θα εκπροσωπήσουν ο μουσικός της τζαζ, Αχμάντ Τζαμάλ, ο πρίγκιπας των αφρικανικών μπλουζ Ισμαέλ Λο, ο αρμενικής καταγωγής πιανίστας Τιγκράν Χαμασιάν και ο μπασίστας Λαρς Ντάνιελσον. Ελληνες καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν προγράμματα που έχουν στήσει ειδικά για το φεστιβάλ. Ανάμεσά τους ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Θάνος Μικρούτσικος, η Μαρία Φαραvτούρη, ο Κώστας Θωμαΐδης. Ξεχωρίζει αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη σε επιμέλεια της Λίνας Νικολακοπούλου.

Στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου ολοκληρώνονται αυτόν τον καιρό οι προετοιμασίες για τα εκεί φεστιβάλ. Ο δήμος Αριστοτέλη διοργανώνει τα «Αριστοτέλεια 2012» με σειρά θεατρικών, μουσικών και άλλων εκδηλώσεων στην Ιερισσό, την Ουρανούπολη και άλλα κέντρα της περιοχής, ενώ στη Βαρβάρα το τριήμερο 2-4 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το 14ο Πολιτιστικό Καλοκαίρι που φέτος έχει καλεσμένους τους: Γιάννη Αγγελάκα, Γιάννη Χαρούλη, Χαρούλα Αλεξίου - Δήμητρα Γαλάνη, Χαΐνηδες, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα.

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: