Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Καλύτερο κι από χρυσάφι το σκληρό κερδίζει πόντους στη διεθνή αγορά σίτου

Σε καλό δρόμο δείχνει να βρίσκεται το σκληρό σιτάρι, παρά τη χαμηλή αφετηρία από την οποία επιχειρήθηκε να γίνουν οι πρώτες παραλαβές προϊόντος από τους παραγωγούς. Με τον αλωνισμό στο Θεσσαλικό κάμπο να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η ποιότητα του σκληρού φέτος χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη των τελευταίων ετών και να δίνει ισχυρό κίνητρο στους συντελεστές του χώρου να αυξήσουν τις ποσότητες με τις οποίες σχεδίαζαν να κινηθούν.
Οι τιμές πολύ γρήγορα βελτιώθηκαν και διαμορφώνονται, για όσους επιλέγουν να «κλείσουν» τα σιτάρια τους, στα 22 λεπτά το κιλό.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, η χρηματοπιστωτική στενότητα δεν.....
αφήνει μεγάλα περιθώρια στο ιδιωτικό εμπόριο για παραλαβές με μετρητά, ενώ, όπως είναι ήδη γνωστό, εκτός αγοράς έχει βρεθεί την τελευταία διετία το σύνολο σχεδόν των μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων που χώρου.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα το ιδιωτικό εμπόριο επιχείρησε να ξεκινήσει τις πρώτες αγορές σκληρού σίτου από τα 20 λεπτά το κιλό, ωστόσο, με τη βοήθεια και της ποιότητας  αλλά και της αντοχής που φαίνεται να υπάρχει από την πλευρά των παραγωγών οι τιμές πολύ γρήγορα βελτιώθηκαν και διαμορφώνονται, για όσους επιλέγουν να «κλείσουν» τα σιτάρια τους, στα 22 λεπτά το κιλό.
Η καλή ποιότητα, κάνει επίσης πολλούς παραγωγούς να επιλέγουν τη λύση της αποθήκευσης της παραγωγής τους, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες της διεθνούς αγοράς δεν προοιωνίζουν μεγάλη αύξηση των τιμών, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Η λύση της αποθήκευσης, τουλάχιστον ενός μέρους της παραγωγής, υπαγορεύεται και από την ανάγκη για ασφαλέστερη διαπραγμάτευση, καθώς η παράδοση στο χωράφι δεν διευκολύνει την επίτευξη ούτε της καλύτερης τιμής, ούτε της ασφαλέστερης λύσης για την έγκαιρη εξόφληση του προϊόντος, μέσα στο αβέβαιο από πλευράς ρευστότητας στο οποίο κινείται σήμερα το εμπόριο. 

Κλειστό το λιμάνι του Βόλου
Ο αγροτικός κόσμος του νομού Μαγνησίας είναι ανάστατος από το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα φόρτωσης και εξαγωγής σιταριού από το λιμάνι του Βόλου (40.000 τόνων) με προορισμό την Ιταλία, λόγω του γνωστού προβλήματος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην γύρω περιοχή, τονίζει σε σχετική της ανακοίνωση η ΕΑΣ Βόλου.

Αν δεν γίνει φόρτωση αυτών των ποσοτήτων σιταριού η ΕΑΣ Βόλου αδυνατεί να παραλάβει σιτάρια της νέας εσοδείας λόγω ελλείψεως αποθηκευτικών χώρων.
«Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μας διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει σχετική έγκριση για φόρτωση των παραπάνω ποσοτήτων, ο πρόεδρος όμως του Οργανισμού  Λιμένος Βόλου αρνείται την εφαρμογή της.
Οι  αγρότες   είναι σε κατάσταση απόγνωσης μια και βλέπουν ότι αδυνατούν  να παραδώσουν το προϊόν τους και ως εκ τούτου καταστρέφονται  και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για αποφυγή κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών των αγροτών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αγρότες προγραμματίζουν κινητοποιήσεις με τρακτέρ, θεριζοαλωνιστικές μηχανές και κάθε είδους αγροτικών μηχανημάτων με  σκοπό τον αποκλεισμό του λιμανιού του Βόλου, την  Παρασκευή 15 Ιουνίου.
Σε αυτή την άσχημη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας ,την στιγμή που καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για αύξηση των εξαγωγών και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τόσο του αγροτικού κόσμου όσο και των άλλων παραγωγικών τάξεων ,δεν θα πρέπει επιτέλους να βρεθεί μια λύση», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΑΣ.


http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/sitira-kai-sporoi/arthro/82204/kalutero-ki-apo-hrusafi-to-skliro-kerdizei-podous-sti-diethni-agora-sitou-/

Δεν υπάρχουν σχόλια: