Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Μισθοί και επιδόματα...πείνας.

Την πικρή γεύση των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα για να πάρουμε τα 130 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος, θα αρχίσουν να "γεύονται" χιλιάδες εργαζόμενοι.

Εγκύκλιο με όλες τις αλλαγές στα εργασιακά εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας. Με αυτή καθορίζονται -μεταξύ άλλων- τα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων μειωμένα κατά 22% για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών. Η μείωση αφορά το χρονικό διάστημα, από 14-2-2012 και μέχρι την ολοκλήρωση του....... προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στα πλαίσια του μηχανισμού στήριξης των ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι για την εκ του νόμου εφαρμογή των νέων κατώτατων νόμιμων μισθών και ημερομισθίων δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Τα μέρη μπορούν να συμφωνήσουν μικρότερα ποσοστά μείωσης, ή καθόλου μείωση, αλλά σε καμία περίπτωση μεγαλύτερη μείωση από το 22%, πέραν του οποίου η όποια συμφωνία είναι άκυρη.

Τα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων διαμορφώνονται ως εξής (η μείωση κατά 22% αφορά το βασικό μισθό ή ημερομίσθιο που προβλέπει η ισχύουσα ΕΓΣΣΕ):

• Βασικό ημερομίσθιο 26,18 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο εργατοτεχνίτη.

• Βασικός μηνιαίος μισθός 586,08 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο υπάλληλο.

Για τους νέους κάτω των 25 ετών τα δεδομένα είναι ακόμα χειρότερα:
Τα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων διαμορφώνονται ως εξής (η μείωση κατά 32% αφορά το βασικό μισθό ή ημερομίσθιο που προβλέπει η ισχύουσα ΕΓΣΣΕ ):

• Βασικό ημερομίσθιο 22,83 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο εργατοτεχνίτη.

• Βασικός μηνιαίος μισθός 510,95 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο υπάλληλο.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο για τις κλαδικές συμβάσεις που έχουν λήξει υπάρχει 3μηνη προθεσμία για να υπογραφούν νέες. Σε αυτό το διάστημα παραμένουν σε ισχύ οι υπάρχουσες αμοιβές. Μετά αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων μπορεί να υπάρξει μείωση με απόφαση του εργοδότη.

Στην πρώτη φάση των περικοπών , ο υπάλληλος χάνει τα έξτρα επιδόματά του και η απώλεια του εισοδήματός του μπορεί να ξεπεράσει το 25% . Π.χ., μετά την μετενέργεια, ένας υπάλληλος γραφείου με 20 χρόνια υπηρεσίας θα παίρνει 1095,13 ευρώ συν επίδομα σπουδών 194 ευρώ . Θα χάσει, βάσει της κλαδικής του σύμβασης, το επίδομα γάμου (109 ευρώ) , επίδομα διακίνησης και είσπραξης χρημάτων (54,76 ευρώ) , επίδομα ταμειακών λαθών (54 ευρώ), επίδομα ξένης γλώσσας (54 ευρώ) και επίδομα υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη (32 ευρώ).

Η εξέλιξη μπορεί να είναι και χειρότερη . Μετά την εκπνοή της μετενέργειας ο κλαδικός μισθός μπορεί να κατρακυλήσει στο βασικό μισθό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας , με την υπογραφή ατομικής σύμβασης , με την προϋπόθεση ότι συμφωνεί και ο εργαζόμενος.


Το ζητούμενο είναι τι δυνατότητες διαπραγμάτευσης έχει ο εργαζόμενος με το ποσοστό της ανεργίας να ξεπερνά το 21%...

Κοινωνική αδικία αποτελεί και η αμοιβή των νέων έως 25 ετών με τον πενιχρό μισθό των 510 ευρώ είτε είναι ανειδίκευτοι είτε αρχιτέκτονες , μηχανικοί , τραπεζοϋπάλληλοι κλπ, εκτός αν ο εργοδότης αποφασίσει να του καταβάλει υψηλότερη αμοιβή μέσω ατομικής σύμβασης .

Η μείωση των κατωτάτων μισθών συμπαρασύρει και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ που από το τέλος της εβδομάδας συρρικνώνονται στα 360 ευρώ για την ανεργία, το ειδικό βοήθημα στα 187,20 και η παροχή μητρότητας στα 586 ευρώ.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: