Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Βόρεια Ελλάδα: Βιβλική καταστροφή από τη νεροποντή



 ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ
Χωριά βυθισμένα κάτω από τόνους νερό και λάσπη άφησε πίσω της η νεροποντή που έπληξε χτες πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης κεντρικής Μακεδονίας, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά την ανεπάρκεια των αντιπλημμυρικών έργων.
Στην περιοχή του δήμου Βόλβης σημειώθηκαν τεράστιες καταστροφές, ενώ ολόκληρες οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, που είχαν γεμίσει λάσπες και φερτά υλικά, και να οδηγηθούν........
...... σε ασφαλείς χώρους. Στο Μελισσουργό οι κάτοικοι έζησαν για δεύτερη φορά τον ίδιο εφιάλτη, καθώς το χωριό τους είχε «πνιγεί» από τόνους νερό και πριν από περίπου τέσσερα χρόνια σε μία ανάλογης έντασης βροχόπτωση, ενώ τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν στην περιοχή φαίνεται πως δεν πρόσφεραν καμία βοήθεια.

Σπίτια, καταστήματα, αλλά και το οδικό δίκτυο πλημμύρισαν στους περισσότερους νομούς της κεντρικής Μακεδονίας, ενώ οδηγοί εγκλωβίστηκαν στην Εγνατία οδό, όπου διακόπηκε η κυκλοφορία είτε γιατί το οδόστρωμα γέμισε νερά είτε γιατί καλύφθηκε από πέτρες και μεγάλες ποσότητες λάσπης.
Θάφτηκαν στη λάσπη
Στην περιοχή του Μελισσουργού πολλά σπίτια γέμισαν λάσπη που μεταφέρθηκε από το ορμητικό νερό και κάλυψε σχεδόν ολόκληρο το χωριό. «Το μισό χωριό βυθίστηκε στο νερό και τη λάσπη. Συνέβη ό,τι και πριν από τέσσερα χρόνια. Ο Μελισσουργός βρίσκεται σε ένα λάκκωμα, με συνέπεια να καταλήγουν εδώ νερά ακόμη και από βροχοπτώσεις που σημειώνονται στη Χαλκιδική. Δυστυχώς τα αντιπλημμυρικά που έγιναν μετά την προηγούμενη καταστροφή δεν ήταν αρκετά για να προστατευτεί το χωριό», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Βόλβης, Θεόδωρος Ιορδανίδης.
Οπως επισημαίνει ο ίδιος, σε ορισμένα σημεία το νερό έφτασε μέχρι και τα δύο μέτρα, το γήπεδο του χωριού εξαφανίστηκε, καλλιέργειες θάφτηκαν κάτω από τη λάσπη, ζώα παρασύρθηκαν από χειμάρρους, ενώ τα περισσότερα σπίτια έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές είτε από νερό είτε από λάσπη και φερτά υλικά. «Περίπου 15 οικογένειες δεν μπορούν να παραμείνουν στα σπίτια τους και χρειάστηκε να μεταφερθούν στα Λουτρά της Απολλωνίας. Δυστυχώς έχουν χαθεί περιουσίες για άλλη μια φορά», εξηγεί ο κ. Ιορδανίδης.
Τεράστιες καταστροφές
Σημαντικά προβλήματα σημειώθηκαν και στα χωριά Μικρή και Μεγάλη Βόλβη, όπου πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και σε ορισμένα σημεία το οδόστρωμα υποχώρησε. Στην περιοχή του Σταυρού υπερχείλισε ο Ρήχειος ποταμός, που συνδέει τη λίμνη Βόλβη με τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τεράστιες εκτάσεις, αλλά και σπίτια.
Μεγάλες καταστροφές καταγράφηκαν επίσης στη Μάδυτο, το Μόδι, τα Βρασνά, την Αρέθουσα και την Απολλωνία, όπου πολλά είναι τα σπίτια και τα καταστήματα που πλημμύρισαν, εκτάσεις και φυτώρια καλύφθηκαν επίσης από νερά και λάσπη, ρέματα υπερχείλισαν, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε αδιάβατα ποτάμια, ενώ υποχώρησε το οδόστρωμα σε αρκετά σημεία στο οδικό δίκτυο από Ρεντίνα προς Λαγκαδά.
Χωρίς ρεύμα έμειναν περιοχές στα χωριά Μικρή και Μεγάλη Βόλβη και στη Βαμβακιά, καθώς καταστράφηκε μία κολόνα της ΔΕΗ, ενώ χωρίς νερό είναι τα χωριά Μελισσουργός, Λευκούδα, Μάδυτος και Βρασνά εξαιτίας ζημιών στα αντλιοστάσια. «Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Το νερό έχει ισοπεδώσει τα πάντα», αναφέρει ο δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης. Ο ίδιος εξηγεί πως στην περιοχή βρίσκονταν χτες μηχανήματα που προσπαθούσαν να καθαρίσουν το οδικό δίκτυο, αλλά και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για αντλήσεις υδάτων. Παράλληλα, χτες, με εντολή του δημάρχου, δε λειτούργησαν τα σχολεία σε Αρέθουσα και Μάδυτο, καθώς κρίθηκε ότι θα ήταν επικίνδυνη η πρόσβαση των μαθητών.
Πλημμύρες στην Κ. Μακεδονία
Στο μεταξύ, εκατοντάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα δέχτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και από διάφορους νομούς της κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, περίπου 30 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων καταγράφηκαν στην Αρναία Χαλκιδικής, άλλες δέκα στη Φούρκα και περισσότερες από είκοσι στην περιοχή της Νικήτης. Είναι χαρακτηριστικό πως σε κάποια σημεία οι κάτοικοι δεν μπορούσαν ούτε να βγουν από τα σπίτια τους, καθώς το νερό ήταν τόσο ορμητικό που υπήρχε φόβος να τους παρασύρει.
Ακόμη 70 αντλήσεις πραγματοποίησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία στις περιοχές Εδεσσας και Σκύδρας, ενώ σε περισσότερες από 50 περιπτώσεις η στάθμη του νερού ήταν πολύ χαμηλή και δεν μπορούσε να γίνει άντληση. Αλλες 50 κλήσεις δέχτηκε επίσης η Πυροσβεστική στις περιοχές Βέροιας και Νάουσας, ενώ αρκετά σπίτια πλημμύρισαν και σε περιοχές της Πιερίας. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην Πυλαία η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε για να ρυμουλκήσει όχημα, που παρασύρθηκε από χείμαρρο. Οι δύο επιβάτες που επέβαιναν σε αυτό βγήκαν τελικά σώοι, ενώ το όχημα μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο.

ΠΗΓΗ: agelioforos

Δεν υπάρχουν σχόλια: