Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Η Μέρκελ δε δείχνει στην Ελλάδα την έξοδο


Την ώρα που γκρεμίζονταν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη δίνη της φημολογίας περί ελληνικής χρεοκοπίας, την ώρα που πλήθαιναν στη Γερμανία οι πιέσεις προς τη Γερμανίδα καγκελάριο να ξεπεράσει το «ταμπού» της πάση θυσία διάσωσης της Ελλάδας -και από τον αντικαγκελάριό της, Φίλιπ Ρέσλερ, που πρότεινε να συζητηθεί το ενδεχόμενο μιας «συντεταγμένης πτώχευσης»- η Ανγκελα Μέρκελ έστειλε σαφές μήνυμα ότι ακόμη ακολουθεί το σχέδιο Α: «Σώστε την Ελλάδα, γιατί μπορεί να μας πάρει στο λαιμό της».
Σ’ αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και στη χτεσινή συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, στο Βερολίνο. Μέρκελ και Μπαρόζο κάλεσαν τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης να επικυρώσουν ταχύτατα τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου -«μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου»-, ώστε ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης EFSF να είναι πανέτοιμος να λειτουργήσει από τις αρχές Οκτωβρίου. Αναφερόμενοι στην Ελλάδα, επέμειναν ότι «πρέπει να κάνει τα μαθήματά της», όπως και τα άλλα χρεωμένα κράτη - μέλη. «Η βοήθεια θα συνεχίσει να δίνεται μόνο προς εκείνους που καταβάλλουν όλες τις προσπάθειες να συμμαζέψουν τα του οίκου τους», τόνισαν Μέρκελ και Μπαρόζο.
«Δεν προβλέπεται...»

Στη συνέχεια η καγκελάριος έστειλε τον εκπρόσωπό της να δηλώσει ότι διαφωνεί με τα σχέδια της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (σ.σ. των εταίρων της από τη Βαυαρία) για εξοστρακισμό των υπερχρεωμένων κρατών - μελών από την ευρωζώνη. «Οι ισχύουσες συνθήκες δεν προβλέπουν ούτε την εθελοντική έξοδο ούτε την εκδίωξη ενός κράτους - μέλους από την ευρωζώνη», τόνισε ο Στέφαν Ζάιμπερτ. «Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να σταθεροποιήσει την ευρωζώνη στο σύνολό της. Στόχος της είναι να συνεργαστεί στενά με τα 17 κράτη - μέλη για να λύσει το πρόβλημα του χρέους και της μειωμένης ανταγωνιστικότητας. Κι αυτός θα είναι ένας μακρύς, δύσκολος δρόμος», πρόσθεσε.
Πάντως, ο Ζάιμπερτ δεν «άδειασε» τον Ρέσλερ, λέγοντας ότι οι θέσεις του αντικαγκελαρίου περί συζήτησης όλων των ενδεχομένων απηχούν τις απόψεις της κυβέρνησης, αλλά επέμεινε στο σεβασμό των ισχυουσών συνθηκών. Η Μέρκελ δεν θέλει να τα τσουγκρίσει δημόσια και με τους Φιλελεύθερους κυβερνητικούς εταίρους της, αλλά έστειλε τους ανθρώπους της να αντεπιτεθούν. «Είναι απαράδεκτο να σπρώχνουν την Ελλάδα με λόγια στη χρεοκοπία», είπε ο γενικός γραμματέας του κόμματός της, Χέρμαν Γκρόε, «πρέπει να συζητάμε μόνο ό,τι είναι εφικτό», τόνισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Φόλκερ Κάουντερ, «οι σπέκουλες είναι αντιπαραγωγικές και επικίνδυνες», πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός γραμματέας της, Πέτερ Αλτμαϊερ.
Πιέσεις και στήριξη
Ενώ δεν υπάρχει πια κανείς στην Εσπερία που να μη συντάσσεται με την ομοβροντία των πιέσεων προς την Ελλάδα να εφαρμόσει κατά γράμμα το μεσοπρόθεσμο, ενώ τα τελεσίγραφα περί μη εκταμίευσης της έκτης δόσης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης πέφτουν σαν το χαλάζι, πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βγήκαν να εκδηλώσουν τη στήριξή τους στο σχέδιο διάσωσης.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μη συμβεί η χρεοκοπία μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης», τόνισε ο επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Μισέλ Μπαρνιέ. «Κανείς δεν πρόκειται να φύγει από το ευρώ, απεναντίας περισσότερες χώρες αναμένεται να το υιοθετήσουν», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία. «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να κερδίσει την έγκριση της τρόικας για την έκτη δόση του δανείου», εκτίμησε ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ. «Δεν υπάρχει σενάριο πτώχευσης της Ελλάδας», είπε ο Ολι Ρεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: