Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Ο Φραπέ κλείνει τα 54 και συνεχίζει... να μας χαλαρώνει!

Τα 54 κλείνει φέτος ο αγαπημένος καφές των ελλήνων, η "εθνική μας" παντέντα, ο φραπέ! Ο καφές “γεννήθηκε” στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το 1957 και η δημιουργία του ήταν τυχαία. Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως...

του '57 ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρίας Νεστλέ στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας παρουσίαζε ένα νέο προϊόν για παιδιά, ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία, με την ανάμειξή του με γάλα και χτυπώντας το στο σέικερ.
Ο Δημήτριος Βακόνδιος, υπάλληλος του Δρίτσα, συνήθιζε να πίνει Nescafe, που ήταν στιγμιαίος καφές και παρασκευαζόταν από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Σε ένα διάλειμμα που έκανε κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θέλησε να πιει καφέ, αλλά επειδή δεν έβρισκε ζεστό νερό σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το σέικερ για να φτιάξει τον καφέ του με κρύο νερό. Έβαλε καφέ, ζάχαρη και νερό, τα κούνησε και δημιούργησε τον πρώτο καφέ φραπέ της ιστορίας.

Το προϊόν λανσαρίστηκε και έγινε επιτυχία σε όλη την Ελλάδα και καταναλώνεται όλο τον χρόνο. Από τη δεκαετία του '90 είναι το υπ' αριθμόν ένα ρόφημα και στην Κύπρο, όπου συνήθως σερβίρεται αδύνατος, χωρίς πολύ καφέ. Εκτός Ελλάδας ο καφές φραπέ μπορεί να βρεθεί σε όλες τις επίσημες ελληνικές υπηρεσίες και ελληνικές μόνιμες αντιπροσωπείες στο εξωτερικό, σε όλα τα υπό ελληνική σημαία εμπορικά πλοία, καθώς και σε εκείνα των οποίων τα πληρώματα είναι ελληνικά. Επίσης στα αεροπλάνα των ελληνικών αεροπορικών εταιρειών και ξένων που προσεγγίζουν ελληνικά αεροδρόμια, καθώς και σε όλα τα στέκια των Ελλήνων του εξωτερικού.
Η Θεσσαλονίκη, κέρδισε επάξια τον τίτλο της "φραπεδούπολης", είτε λόγω του μεγάλου αριθμού των καφετεριών, είτε λόγω του περιβόητου "χαλαρά" που διακρίνει τους κατοίκους της. Όπως και να χει, είναι γενική παραδοχή οτι οι Θεσσαλονικείς τιμούν  με το παραπάνω την "δημιουργία" του Δημήτρη Βακόνδιου!

Πληροφορίες: Εφημερίδα Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: