Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

«Ξεζουμίζουν» την αγορά οι τοκογλύφοι


Στο αστρονομικό ποσό των 24 εκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται ο ημερήσιος τζίρος των κυκλωμάτων τοκογλυφίας που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Espresso της Κυριακής. Τα χρήματα αυτά προέρχονται κυρίως από μεροκαματιάρηδες ανθρώπους που για να γλυτώσουν τις οικογένειές τους από την πείνα, ζήτησαν χέρι βοηθείας από τους αδίστακτους «δανειστές» και σε αρκετές περιπτώσεις πλήρωσαν τους (ούτως ή άλλως) αιματηρούς τόκους με αίμα


...Σύμφωνα με τις αποκαλυπτικές πληροφορίες των αρμόδιων φορέων που έχουν αποσταλεί και στη Δικαιοσύνη, τα κέρδη από το «μαύρο» χρήμα των τοκογλυφικών δραστηριοτήτων αγγίζουν τις 80.000 ευρώ την ημέρα για καθένα από τα παράνομα γραφεία εξυπηρέτησης των δανειοληπτών τα οποία υπολογίζονται σε περισσότερα από 300!

Το κύκλωμα των τοκογλύφων που ξεζουμίζει την αγορά και οδηγεί χιλιάδες κόσμου σε απόγνωση δρούσε πανελλαδικά ενώ είχε δημοσιεύσει και δεκάδες αγγελίες με ονόματα και σταθερά ή κινητά τηλέφωνα.

Αριθμοί-σοκ: Τόκοι 1.000%!

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι αρμόδιοι φορείς τόσο για των αριθμό των θυμάτων των τοκογλύφων όσο και τις αυτοκτονίες των ανθρώπων που συνδέονται με τη δράση του κυκλώματος.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί τόσο από μαρτυρίες θυμάτων όσο και από επιστολές ανθρώπων που τους έσφιξε η θηλιά της τοκογλυφίας και οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία μιλούν για τόκους που φθάνουν ακόμη και το 1.000%!

Εμπλέκονται μεγάλα ονόματα στην υπόθεση

Οι έρευνες των διωκτικών αρχών φαίνεται να βρίσκονται σε καλό δρόμο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σε αρκετές από τις υποθέσεις φέρονται ως μπλεγμένα στελέχη μεγάλων εταιρειών και μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων.

Η δράση τους βασίζεται σε μαφιόζικες μεθόδους ενώ μέχρι σήμερα στην αγορά επικρατούσε ο νόμος της σιωπής.

«Αυτά είναι φαινόμενα των καιρών και το κακό είναι ότι τα θύματα των τοκογλύφων είναι συνήθως φουκαράδες που χρωστάνε τις δόσεις ενός δανείου για το σπίτι, τη δόση του αυτοκινήτου ή μερικές χιλιάδες ευρώ σε καταναλωτικές κάρτες. Το φαινόμενο έχει πάρει τραγικές διαστάσεις αφού οι στρόφιγγες των τραπεζών έχουν κλείσει» σχολιάζει σχετικά ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Ευάγγελος Ζέρβας.

Οι 5 τρόποι δράσης

Οι παλιοί: Απατεώνες που στραγγίζουν ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και τους πείθουν να υπογράψουν συμβόλαια με τα οποία υποθηκεύουν τα σπίτια ή τα μαγαζιά τους. Στη συνέχεια τα αγοράζουν για ένα κομμάτι ψωμί στους πλειστηριασμούς.

Ξεκλείδωμα κάρτας: Μέσω αγγελιών στο διαδίκτυο, οι τοκογλύφοι υπόσχονται στα υποψήφια θύματά τους ότι θα τους βρουν τα χρήματα που τους χρειάζονται και θα τους ξεκλειδώσουν τις πιστωτικές κάρτες τους. Πληρώνουν το ληξιπρόθεσμο ποσό, αυξάνουν το πιστωτικό τους όριο και στη συνέχεια κάνουν αγορές ηλεκτρικών ειδών διπλάσιας αξίας απ' όσα έδωσαν σε αυτόν που τους ζήτησε βοήθεια.

"Με ένα χιλιάρικο":
Αυτό είναι το αντίτιμο που ζητούν οι απατεώνες προκειμένου να βγάλουν σε κάποιον πιστωτική κάρτα με τεράστιο πιστωτικό όριο χωρίς προβλήματα και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Τα "τυλιχτάδικα": Αετονύχηδες που διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων: "Εντός 24ωρών σας βγάζουμε δάνεια, σας διαγράφουμε από τον Τειρεσία και σας κάνουμε ρύθμιση χρεών". Τα δάνεια μπορούν να εκδοθούν αλλά με αυτόν τον τρόπο πολλοί έμπλεξαν σε επικίνδυνα μονοπάτια δυσθεώρητων χρεών...

Οι "παράγκες" των καζίνο: Οι άνθρωποι που παραμονεύουν δίπλα στις ρουλέτες περιμένοντας τον εθισμένο τζογαδόρο να ζητήσει τη βοήθειά τους. Μέσα σε ένα βράδυ έχουν καταφέρει να πάρουν ακόμη και σπίτια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: