Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΥΠΟΙΚ: Επιβεβαιώνει τη συνάντηση- Διαψεύδει την έξοδο από το ευρώ

Θρίλερ για τα σενάρια αναδιάρθρωσης και έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Με μεταμεσονύχτια ανακοίνωσή του το υπουργείο οικονομικών επιβεβαιώνει τη συμμετοχή Παπακωνσταντίνου στη συνάντηση του Λουξεμβούργου, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι δεν τέθηκε θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Πρόκειται για έκτακτη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και υπογραμμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματός της.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:



«Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συμμετείχε σήμερα το απόγευμα σε σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.

»Η έκτακτη αυτή σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

»Είναι απολύτως προφανές ότι, στη συζήτηση αυτή ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης.

»Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».

"Θεωρούμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα επιπλέον πρόγραμμα προσαρμογής. Αυτό θα συζητηθεί λεπτομερώς στις 16 Μαΐου", φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Πρόσθεσε δε ότι δεν συζητείται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Πρόκειται για ανόητη ιδέα- δεν υπάρχει περίπτωση. Δεν θέλουμε να ανατινάξουμε την ευρωζώνη χωρίς λόγο» φέρεται να δήλωσε.

Το Bloomberg, επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο, σημειώνει ότι η πρόσθετη βοήθειας προς την Ελλάδα ενδέχεται να περιλαμβάνει αύξηση στο ποσό του δανείου από την τρόικα ή τη δυνατότητα του μηχανισμού της ΕΕ να χρηματοδοτεί την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, σε συνδυασμό με διευκόλυνση στους όρους αποπληρωμής.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στη συνάντηση έλαβαν μέρος, πέραν του Γιούνκερ και του Παπακωνσταντίνου, οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας, καθώς και ο επίτροπος Όλι Ρεν. Το Reuters αναφέρει ότι παρέστη και ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Όπως μεταδίδει το Mega, κύκλοι του ΔΝΤ σε ερώτηση για επιβολή νέου μνημονίου σημειώνουν ότι χρειάζονται επιπλέον διαρθρωτικά μέτρα.

Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει, με σαφήνεια και υπευθυνότητα, για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται από χθες το απόγευμα στο Λουξεμβούργο,
αναφέρει σε ανακοίνωσή της ΝΔ. Την κρίσιμη αυτή ώρα μισόλογα και ασάφειες δεν βοηθούν", σημειώνει.

" Πρέπει απαραιτήτως να υπάρξουν διευκρινιστικές δηλώσεις, γιατί το πρωινό της Δευτέρας μπορεί να κρύβει εκπλήξεις", σημειώνει ο ΛΑΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: