Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

"Ξεκλειδώνουν" τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Μέσα στο 2011 προβλέπεται να ξεκινήσει η κατασκευή του εργοστασίου εκμετάλλευσης χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στην Χαλκιδική της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. υπό την προϋπόθεση ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος θα εγκρίνει προσεχώς την τελική Μελέτη Περιβάλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Τέλη της περασμένης εβδομάδας η ειδική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Μαργαρίτα Καραβασίλη δήλωσε σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι «η έγκριση της ΜΠΕ βρίσκεται στην τελική φάση, αποτελώντας ζήτημα ημερών η αποστολή της στο ΥΠΕΚΑ (για έγκριση)».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του......
..... Capital.gr, η υλοποίηση της επένδυσης της οποίας το κόστος υπολογίζεται στα 1,5-2 δισ. ευρώ (για τη συνολική 30ετή διάρκεια λειτουργίας) βρίσκεται υψηλά στην κυβερνητική ατζέντα.

Θερμή αποδοχή

Η δήλωση της κυρίας Καραβασίλη που χειρίζεται επιτελικά τον φάκελο των ορυχείων στην Ολυμπιάδα, το Στρατώνι και τις Σκουριές Χαλκιδικής (γνωστά ως Μεταλλεία Κασσάνδρας) εκτόξευσε την Παρασκευή την τιμή της μετοχής (+12,07% στα $13,16) της European Goldfields που ελέγχει κατά 95% την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

«Ως την πλέον σημαντική είδηση ύστερα από καθυστέρηση σχεδόν τεσσάρων μηνών» χαρακτηρίζει η Goldman Sachs τη σχετική εξέλιξη, σύμφωνα με ξένα πρακτορεία. Κατά τον αμερικανικό οίκο εάν το έργο αδειοδοτηθεί μέσα στον Μάιο, η εταιρεία θα μπορούσε να ξεκινήσει εξορύξεις το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Η Goldman Sachs την περασμένη Τρίτη είχε μειώσει την τιμή στόχο της καναδικής εταιρείας στις 1.340 πέννες από 1.400 πέννες, επικαλούμενη καθυστερήσεις ως προς τη λήψη των αδειών για τα μεταλλεία στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα. Και αυτό επειδή αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η αδειοδότηση θα πραγματοποιούνταν αρχές του έτους.

Παράλληλα, αναλυτές σε διεθνή «φόρα» επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι με την τιμή του χρυσού να καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ, «οι Έλληνες πρέπει να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες».

Στη διαδικασία της έγκρισης της τελικής ΜΠΕ αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της European Goldfields Steve Sharpe κατά το διεθνές συνέδριο για τον χρυσό που έλαβε χώρα πριν από δύο εβδομάδες στη Ζυρίχη.

«Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (σ.σ.: για το έργο χρυσού στη Χαλκιδική) αποτελείται από 3.500 σελίδες και είναι η μεγαλύτερη που υπήρξε ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους» σημείωσε.

Αντιδράσεις

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργείου αλλά και της εταιρείας ότι το έργο διαθέτει τις αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, οι αντιδράσεις μέρους της τοπικής κοινωνίας της Χαλκιδικής συνεχίζονται.

Χθες πραγματοποιήθηκε στις Σκουριές συγκέντρωση κατοίκων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την σχεδιαζόμενη εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή. Αλλά και πριν από μερικές ημέρες η ομάδα εργασίας του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ πρότεινε στο ΥΠΕΚΑ την μη έγκριση της ΜΠΕ, υποστηρίζοντας ότι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι πολύ μεγάλες.

«Από τη στιγμή που έχει γνωμοδοτήσει υπέρ του έργου το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής, η εισήγηση της τοπικής ομάδας του ΤΕΕ ενέχει σκοπιμότητες. Σημειωτέον ότι η τοποθέτηση του περιφερειακού Επιμελητηρίου είναι αντίθετη αυτής του κεντρικού ΤΕΕ. Σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, τέτοιου είδους επενδύσεις  υλοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια με προδιαγραφές απόλυτης περιβαλλοντικής προστασίας. Δύσκολα γίνεται αντιληπτό γιατί υπάρχουν τέτοιου αρνητικές γνωμοδοτήσεις και αντιδράσεις» σημειώνει στο Capital.gr ο Γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (IΓME) Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου.

Η επένδυση που σχεδιάζει η θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ (Ελ. Χρυσός Α.Ε.) εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει πρωτογενώς 1.500 θέσεις εργασίας και 5.000 δευτερογενώς. Στα ορυχεία της Ολυμπιάδας και των Σκουριών έχουν ανακαλυφθεί αποθέματα της τάξης των 10 εκατ. ουγκιών χρυσού, ενώ τα άμεσα και έμμεσα έσοδα από τη λειτουργία των χρυσωρυχείων υπολογίζονται στα περίπου 10 δισ. ευρώ.

Η διαβούλευση της τελικής ΜΠΕ ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ την ολοκλήρωσή της (αναμενόταν αρχές 2011) θα διαδεχτεί η έναρξη κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας χρυσού στην Χαλκιδική.


http://www.capital.gr/



Πηγή:www.capital.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Pwlhsh xruswn lirwn kai oxi mono. Dwrean ektimhseis . http://www.enexyra-athina.gr/