Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ισορροπία στα ψηλά αναζητούν οι τιμές των δημητριακών

Ανάμεσα στην πίεση που ασκεί στην αγορά ο ερχομός της νέας σοδειάς και στις ανησυχίες που δημιουργεί η ξηρασία στην Ευρώπη, αναζητούν ισορροπία οι τιμές των σιτηρών. Όπως θα διαβάσετε στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφόρησε το Σάββατο 14 Μαΐου, μέχρι στιγμής οι αντοχές μοιάζουν εξαιρετικές, ειδικά μετά την πρώτη έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας για τη νέα σοδειά, που μιλά για μείωση της παγκόσμιας προσφοράς κατά 9% και λιγότερα αποθέματα κατά 1 εκατ. τόνους. Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι Ιταλοί έμποροι αγόρασαν ελληνικό σκληρό σιτάρι την περασμένη εβδομάδα με 250-255 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε ελληνικό λιμάνι και έκτοτε…
δεν έγινε άλλη πράξη. Υπήρξαν, όμως, και κάποιοι τοπικοί μύλοι που αγόρασαν μικρές ποσότητες σιταριού στα 230 ευρώ ο τόνος, προκειμένου να καλυφθούν μέχρι τη νέα σοδειά.
Εν τω μεταξύ, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων στο Παρίσι, η τιμή του σιταριού έφτασε τα 280 ευρώ ο τόνος για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια, στις αρχές της εβδομάδας, γεγονός που συνηγορεί στο ότι η αγορά του σιταριού θα ξεκινήσει πάνω από τα 200 ευρώ ο τόνος και στη χώρα μας, αφού η μείωση στην παραγωγή των τεσσάρων μεγαλύτερων σιτοπαραγωγικών χωρών της Ε.Ε. (Γαλλία, Γερμανία, Ην. Βασίλειο, Πολωνία) προβλέπεται να είναι μεγάλη, εξαιτίας της ξηρασίας.
Λαμβάνοντας υπόψη της τα στοιχεία αυτά, η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της τόσο για το σιτάρι, όσο και για το καλαμπόκι. Πιο συγκεκριμένα προβλέπει πως η τιμή του σιταριού θα φτάσει τα 8 δολάρια το μπούσελ στο χρηματιστήριο του Σικάγο, τη στιγμή που σήμερα η τιμή του διαμορφώνεται στα 7,69 δολάρια το μπούσελ.
Σε αυτή την κατεύθυνση οδηγούν και οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για σημαντική καθυστέρηση στη σπορά του εαρινού σιταριού, αφού σε ορισμένες περιοχές, όπως στον Καναδά, μέχρι και πριν από λίγες ημέρες χιόνιζε. Την ίδια στιγμή ασάφεια επικρατεί στις προθέσεις της Ρωσίας, για το αν θα συνεχίσει το εμπάργκο στις εξαγωγές ή θα το σταματήσει το καλοκαίρι.
Όσον αφορά το καλαμπόκι, οι τιμές του διατηρούνται στα 258 ευρώ ο τόνος στην ιταλική αγορά, παρά το γεγονός ότι οι σπορές σημείωσαν μεγάλη πρόοδο στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
agronews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: