Ένα ακόμη "προνόμιο" που απολάμβαναν μέχρι σήμερα, χάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αφού μπαίνει τέλος στους ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης που τους προσφέρει το Ταµείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Με νοµοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή την Πέμπτη (31/03) προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ο διαχωρισμός των εμπορικών δραστηριοτήτων του Ταμείου, που εισφέρεται σε νέα εταιρεία, με στόχο...
...την ιδιωτικοποίηση, από τη δημόσια δραστηριότητα της παρακαταθήκης.
Πάντως, η δανειοδότηση των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα παραµείνει στο Ταµείο, λόγω του κοινωφελούς χαρακτήρα της.
Με επιτόκια περίπου κατά μισή μονάδα χαμηλότερα από αυτά των άλλων εμπορικών τραπεζών, χορηγούνταν μέχρι σήμερα τα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών στους δημοσίους υπαλλήλους.
Όπως σημειώνει το “Βήμα” (01/04), το δεκαπενταετές στεγαστικό χορηγείται µε επιτόκιο 5,20%, όταν στην αγορά βρίσκει κανείς τέτοια δάνεια µε επιτόκια από 5,60% έως 7,10%, ενώ ακόμα χαμηλότερα είναι τα επιτόκια των δανείων, που χορηγεί σε πολύτεκνους, αναπήρους, αλλά και στους δανειολήπτες που ζουν σε παραµεθόριες περιοχές.
Ακόμα, με το ίδιο νοµοσχέδιο προβλέπεται η περαιτέρω αύξηση κατά 30 δισ. ευρώ των εγγυήσεων προς το χρηµατοπιστωτικό σύστηµα, που πλησιάζουν έτσι συνολικά τα 100 δισ. ευρώ, τηρουμένης της προϋπόθεσης, οι τράπεζες να εφαρμόσουν σχέδια για τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησής τους, τα οποία θα έχουν πρώτα εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ακόµη, το νοµοσχέδιο, όσον αφορά στις ΔΕΚΟ ορίζει ότι ο αριθµός των µελών του διοικητικού συµβουλίου τους δεν µπορεί να υπερβαίνει τα επτά.
Σε κάθε δηµόσια επιχείρηση συγκροτείται επιτροπή ελέγχου µε στόχο τον περιορισµό των δαπανών τους.
Προβλέπεται ότι τα επιχειρησιακά σχέδια των ΔΕΚΟ θα περιέχουν υποχρεωτικά σχέδια για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου