Τα καλά νέα στον τομέα της οικονομίας εξαντλούνται στην είδηση ότι εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η χορήγηση επιπρόσθετων εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την ΕΕ. Τα κακά νέα, είναι ότι έφτασε στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόϊκας και θα ακολουθήσουν πιθανότατα εντός της εβδομάδας και οι επικεφαλής. Επίσης, ότι η ανακοινωθείσα πρόθεση αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα αυξήσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας...
Ως προς την άφιξη του τεχνικού κλιμακίου της τρόϊκας, στόχος, να θέσουν για μια ακόμη φορά στο «μικροσκόπιο» την ελληνική οικονομία, τα επιπλέον για φέτος μέτρα αλλά και τα μέτρα για την περίοδο 2012-2015. Μέτρα συνολικού ύψους 27,5 δισ. ευρώ, τα οποία αυξάνουν το συνολικό βάρος της εξαετίας 2010-2015 στα 50,5 δισ. ευρώ, εκτός από τα 50 δισ. ευρώ που προσδοκούν από αποκρατικοποιήσεις και δημόσια περιουσία.Τα μέτρα, που διερευνούν κυβέρνηση και «τροϊκανοί», σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Ελευθεροτυπία», αφορούν:
-Την περικοπή ή ολική κατάργηση 980 φοροαπαλλαγών (ιατρικά, ενοίκια, ασφάλιστρα, δίδακτρα κ.λπ.) προσδοκώντας έσοδα από 3 δισ. έως 5 δισ. ευρώ.
-Την επιλεκτική μείωση αποδοχών και επιδομάτωνστις ΔΕΚΟ
- Την περικοπή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων
-Την αύξηση του συντελεστή 23% στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων και υπηρεσιών.
-Την επίσπευση του προγράμματος καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων και οργανισμών (σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, στρατόπεδα, αστυνομικά τμήματα, εφορίες, τελωνεία κ.λπ) και περικοπή των δαπανών τους.
-Την πιθανότητα διεύρυνσης του κανόνα προσλήψεων από 1/5 σε 1/7 ή ακόμα και 1/10.
- Την είσπραξη «ορφανών» τραπεζικών λογαριασμών
- Τη στοχοποίηση οφειλετών του Δημοσίου που έχουν οικονομική δυνατότητα πληρωμής ληξιπρόθεσμων και βεβαιωμένων οφειλών.
- Την κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που βαρύνουν τις επιχειρήσεις.
- Τις αποκρατικοποιήσεις
Ο υπουργός Οικονομικών
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχουν οριζόντια μέτρα, όπως αυτά του 2010», ούτε πρόθεση για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς, ενώ για τις αποκλίσεις στον προϋπολογισμό και για το πως θα καλυφθούν, είπε: «Ο προϋπολογισμός στο δίμηνο ήταν ελαφρά καλύτερος από τον προβλεπόμενο, ως προς την μείωση του ελλείμματος. Δηλαδή, στο έλλειμμα μειώσαμε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ περισσότερο από ό,τι έπρεπε στο χρόνο. Βέβαια, πίσω από αυτό υπάρχει μια υστέρηση των εσόδων, που είναι γνωστή, την καλύψαμε, όμως, με άλλους τρόπους. Πρέπει, προφανώς, να συνυπολογίσει και να πάρει κανείς τις κατάλληλες δράσεις για πιθανή απόκλιση, που θα έχει ο προϋπολογισμός. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτές δεν αφορούν οριζόντιες μειώσεις, όπως αυτές που κάναμε πέρυσι σε μισθούς και συντάξεις, ή αυξήσεις φόρων. Θα είναι παρεμβάσεις από την πλευρά και των δαπανών και των εσόδων. Θα είναι ισορροπημένες τις οποίες θα ανακοινώσουμε στον επόμενο μήνα».
Υπάρχει όμως και μια ακόμη δυσμενής εξέλιξη για την εθνική οικονομία : Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ για την οποία ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην τηλεόραση των Financial Times δήλωσε ότι θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία, αλλά οι συνέπειες θα εξαρτηθούν από το ύψος της αύξησης και από το αν θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις. «Η αύξηση», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «είναι θέμα που δημιουργεί ανησυχία», αλλά σημείωσε ότι δεν θεωρεί ότι μία μικρή αναπροσαρμογή των επιτοκίων θα κάνει μεγάλη διαφορά.
http://www.eklogika.gr/news/
Τέσσερις προαναγγελίες δεν γίνονται ποτέ...
Ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, το ΔΝΤ και η Κομισιόν διέψευσαν άρθρο του Spiegel ότι οδεύουμε προς αναδιάρθρωση του χρέους. Μόνο που η είδηση όπως αποτυπώνεται, απεικονίζει την μισή αλήθεια. Διότι διέψευσαν μεν ότι επίκειται αναδιάρθρωση και μάλιστα μετά από πιέσεις του ΔΝΤ, αλλά όπως συμβαίνει πάντα, κάθε διάψευση αφορά τη συγκεκριμένη στιγμή, τα δεδομένα που την χαρακτηρίζουν και τη μεθόδευση που το ρεπορτάζ αποδίδει. Κάποια άλλη στιγμή, με διαφορετική μεθόδευση, με άλλα δεδομένα η διαψευσθείσα σήμερα εξέλιξη, εύκολα μετατρέπεται και αιτιολογείται ως αναγκαία και σωτήρια...«Όσοι μιλούν για αναδιάρθρωση, δεν κατανοούν ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα οφέλη» υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Τι σημαίνει αυτό; Όταν αν κάποια μεταγενέστερη στιγμή η κυβέρνηση εκτιμήσει ότι το κόστος της αναδιάρθρωσης του χρέους θα είναι πλέον μικρότερο από τα οφέλη τότε η αναδιάρθρωση ή όπως αλλιώς θα βαφτιστεί, θα είναι προ ή και εντός των πυλών.
Διότι και η αναδιάρθρωση, όπως η υποτίμηση, ο ανασχηματισμός και οι πρόωρες εκλογές, δεν προαναγγέλλεται...
http://www.eklogika.gr/blog/89
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου